Skip to main content
Zoektips voor een kamer in Amsterdam

Zoeken naar een kamer in Amsterdam kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of tof appartement om te delen met vrienden hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Amsterdam makkelijker wordt.

Meld je direct aan bij:

Tip: wil je unieke tips om snel een kamer te vinden en op de hoogte te blijven van het laatste kameraanbod in Amsterdam? Vraag dan hieronder het gratis E-book 'Kamer vinden' aan:

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Amsterdam

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaan de meeste (eerstejaars)studenten pas in de zomer op zoek naar een kamer. Ongeveer 100.000 studenten studeren in Amsterdam en een groot deel hiervan woont ook in Amsterdam. De concurrentie op de woningmarkt is dus hoog. Wie een kamer wil, moet daarom ruim op tijd beginnen met zoeken. Het liefst zo ver mogelijk voor de zomer. Zeker in Amsterdam! Maar hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer lees je hieronder.

Inschrijven bij kameraanbieders in Amsterdam

Zodra je weet dat je in Amsterdam wil studeren, schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningcorporaties. Zelfs als je nu nog niet op kamers wil. De meeste kamers van woningcorporaties worden namelijk toegewezen op basis van inschrijfduur. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe beter dus. Woningcorporaties met studentenkamers in Amsterdam zijn DUWO en Studentenwoningweb. Houd wel in gedachte dat de woningnood onder studenten in Amsterdam erg hoog is. Het kan dus een hele tijd duren, voordat je een kamer via een woningcorporatie vindt. Zelfs als je al jaren staat ingeschreven. Schrijf je daarom ook bij andere organisaties in. Andere kamer- en woningaanbieders waar veel woonruimtes op staan zijn bijvoorbeeld:

Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerdere kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten.

Kamernet

Kamernet is een van de grootste kameraanbieders voor studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht met studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe het werkt? Heel simpel:

  1. Je schrijft je in op de website van Kamernet.
  2. Je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers in die periode.
  3. Je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en...
  4. Wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Voor de mogelijkheid om te reageren op kamers moet je wel een betaald premium abonnement afsluiten. 

Schakel je netwerk in voor woonruimte in Amsterdam

Je hoort het overal: netwerken, netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is superbelangrijk bij het vinden van een kamer! Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Amsterdam zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Amsterdam voor je op een rij gezet.

Social zoektips voor een kamer in Amsterdam

Natuurlijk plaats je een berichtje op al je social media. Zo kun je namelijk in één keer een heleboel mensen laten weten dat je op zoek bent naar een kamer! Houd het bericht kort en noem in ieder geval waar je ongeveer naar op zoek bent en wat je budget is. Word ook lid van relevante Facebookpagina’s om een kamer te vinden in Amsterdam. Op deze pagina's vind je vaak kamers die door de huidige bewoners van een studentenhuis worden aangeboden. Bij dit soort kamers moet je meestal wel hospiteren, maar dat geeft jou ook de kans om je toekomstige huisgenoten alvast te leren kennen! Deze pagina's en groepen op Facebook kunnen je helpen om een kamer te vinden:

Tijdelijke kamers in Amsterdam

Lukt het maar niet om een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan ook naar tijdelijke kamers. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Amsterdam. Als je al in de stad woont, is de kans groter dat je via via een kamer vindt omdat je je midden in het Amsterdamse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont! Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie in Amsterdam kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

"Ik zoek een kamer in Amsterdam" op een ouderwets prikbord

Het lijkt misschien niet helemaal van nu, maar spreid je kansen en zet ook ouderwets adverteren op een prikbord in tijdens je zoektocht. Je hebt vast weleens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek, hogeschool of universiteit bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Amsterdam, 2) hoeveel m2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een superleuke woning.

Anti-kraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Amsterdam

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand alweer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties wonen. Lees hier meer over op onze pagina antikraak in Amsterdam.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Amsterdam

Is het ondanks deze tips nog steeds niet gelukt om een leuke kamer in Amsterdam te vinden? Probeer dan bij je eerste kamer iets minder kritisch te zijn. Je woning moet fijn zijn, maar soms moet je eerst flexibel om uiteindelijk tegen je droomwoning aan te lopen. Kijk daarom ook naar alternatieve zoekopdrachten en staar je niet blind op een kamer in het centrum van Amsterdam. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens naar het kameraanbod in plaatsen rondom Amsterdam zoals Amstelveen, Badhoevedorp en Zaandam. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor €300,- met uitzicht op de Herengracht, maar dat is zoeken naar een speld in een hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Amsterdamse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens op een leukere locatie een kamer vrijkomt.

Blijf in Amsterdam niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement met uitzicht op het Vondelpark? Dream big, maar blijf ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, dus de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daarbij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Amsterdam altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vriend(in) wonen is natuurlijk gezellig, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elk huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis en dan kan je alsnog samen met je vrienden wonen.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van AmsterdamStudentenstad.nl. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuwsbijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

 

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.