Skip to main content
Antikraak wonen in Amsterdam

Antikraak is een beveiligingsmethode voor panden die leeg staan in Amsterdam in afwachting van (ver)koop, sloop of renovatie. Door het aanbieden van tijdelijke woonruimtes in leegstaand vastgoed, verkleint de eigenaar het risico op inbraak of schade. Leegstaande kantoorgebouwen, scholen, zorgcentra, villa’s, appartementencomplexen, kerken en overheidsgebouwen kunnen allemaal ingezet worden als antikraakobject in Amsterdam.

Hoe kun je je inschrijven voor antikraakaanbod in Amsterdam?

Wil jij op de hoogte worden gehouden van het antikraak- en kameraanbod in Amsterdam? Vraag dan hieronder het gratis E-book 'Kamer vinden' aan:

Is antikraak wonen iets voor jou?

Antikraak wonen, kan heel aantrekkelijk zijn in je studententijd. Maar het moet wel bij je passen, want je moet flexibel ingesteld zijn. Om goedkoop te wonen, de stad op verschillende locaties te leren kennen en om snel aan woonruimte te komen is antikraak zeer geschikt.

Antikraak wonen betekent:

 • Wonen op unieke locaties: van midden in het centrum van Amsterdam tot in of nabij de natuur.
 • Wonen in ruime kamers: genoeg ruimte voor je supersized chill bank en kingsize bed dus.
 • Goedkoop wonen: zo houd je meer geld over voor de kroeg op donderdagavond.
 • Dynamisch wonen: dus perfect als je houdt van avontuur. Je leert Amsterdam door het wonen op diverse locaties snel kennen.
 • Snel geregeld: geen moeilijke contracten, lekker makkelijk dus.
 • Industrieel wonen: een woonruimte met een industriële sfeer is helemaal van nu. 

Om antikraak te wonen moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees de exacte antikraakvoorwaarden onderaan deze blog. Antikraak een kamer bewonen is wel iets anders dan een kamer huren. Er kleven ook een aantal nadelen aan waar je goed over na moet denken.

De nadelen van antikraak wonen

Antikraak heeft ook een aantal nadelen. We hebben de belangrijkste nadelen voor je op een rijtje gezet. Neem ze goed in je op, zodat je kan kiezen of je antikraak wil wonen of toch een kamer wil huren in Amsterdam.

Antikraak wonen betekent namelijk ook:

 • Flexibel wonen en houden van verhuizen. Woon je antikraak, dan is de kans aanwezig dat je regelmatig moet verhuizen. Je bruikleenovereenkomst (die krijg je in plaats van een huurovereenkomst) kan ieder moment opgezegd worden. Meestal heb je weinig tijd om een nieuwe woning te vinden. Sommige antikraakorganisaties helpen je met het vinden van een nieuwe woning. Dit is meer uitzondering dan regel, dus verkoop je verhuisdozen niet als je antikraak woont. Je kunt natuurlijk ook geluk hebben en jarenlang antikraak wonen op een locatie.
 • Verantwoordelijkheid nemen en het netjes houden van je woonruimte. Antikraakpanden staan meestal in de wacht voor de sloop of verkoop. Het kan gebeuren dat de eigenaar of makelaar het pand wil bezichtigen, dus je moet je woonruimte netjes houden. De eigenaar heeft te allen tijde het recht om zonder aankondiging het pand, en jouw kamer, te betreden. Antikraakbewoners worden net als gewone huurders geacht de woning in de oorspronkelijke staat terug te geven.
 • Wonen met weinig rechten. Je hebt geen recht op huurbescherming. Dit heb je wel als je een kamer huurt. Je kan zonder een concrete opgave van reden uit de woning gezet worden. Dit kan al als je een feestje geeft en er volgens de eigenaar schade aan de woning is toegebracht. Daarnaast heb je geen recht op huurtoeslag. Wil je meer weten over huurtoeslag, lees dan de pagina over huurtoeslag.
 • Flexibel zijn. We zeggen het nog een keertje; antikraak betekent uber flexibel zijn. Ga je lang op vakantie? Dan heeft de eigenaar van het pand het recht om je kamer te verhuren gedurende de lengte van je vakantie of reis.

Heb meer vragen over antikraak wonen? Stuur ons dan een berichtje via: amsterdam@studentensteden.nl.

Antikraak: een overeenkomst in plaats van een huurcontract

We vertelden het hiervoor al: bij antikraak krijg je een bruikleenovereenkomst en geen huurovereenkomst. Dit is een groot verschil. Je hebt bij een bruikleenovereenkomst geen huurbescherming en geen recht op huurtoeslag. Bij een bruikleenovereenkomst is er een opzegtermijn die minimaal 28 dagen is met uitzondering van calamiteiten.

De regels van antikraak wonen voor verhuurder en bewoner

Sinds 2010 bestaat het keurmerk leegstandbeheer. Hierin staan eisen waaraan een antikraakverhuurder moet voldoen, voordat deze mag verhuren. De eigenaar van het pand moet aan een inspectielijst voldoen die wordt opgesteld door het keurmerk leegstandbeheer. De inspectielijst van dit jaar kun je vinden op de website van keurmerk leegstandbeheer. Antikraakbewoners wonen vaak heel goedkoop. Antikraakbewoners betalen meestal een tarief tussen de € 75,00 en € 500,00 afhankelijk van het antikraakobject. Vaak is werkend sanitair en een douche altijd gegarandeerd. De eigenaar is niet plichtig om aan overig onderhoud te voldoen.

Ook vertelden we al eerder dat de eigenaren van antikraakpanden het recht behouden om elk moment de woning te bezoeken. Op elk moment kan er dus iemand aan de deur komen om te controleren of het huis nog wel netjes wordt onderhouden.

Wat zijn de voorwaarden van antikraak wonen?

Om in aanmerking te komen voor een antikraakwoning, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je bent 18 jaar of ouder (als minderjarige kom je niet in aanmerking voor antikraak).
 • Je hebt een aantoonbaar vast inkomen (salaris, studiefinanciering of uitkering).
 • Je bent verzekerd tegen ziektekosten en hebt een WA- en inboedelverzekering.
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsvergunning.
 • Je bent bereid je in te schrijven op het adres waar je tijdelijk antikraak wilt wonen.
 • Je hebt bij voorkeur geen huisdieren (in veel antikraakwoningen zijn huisdieren niet toegestaan).
 • Je moet direct beschikbaar zijn om te verhuizen (als je je inschrijft).
 • Je moet kunnen overleggen: geldig legitimatiebewijs, pasje ziektekostenverzekering, polis WA-verzekering, recente inkomensverklaring, recent bankafschrift en pasfoto.
 • Bedenk dat antikraak wonen ook nadelen heeft (geen huurcontract, maar bruikleenovereenkomst, korte opzegtermijn van 2 weken of nog minder, zelf de boel netjes en representatief houden, klein onderhoud zelf doen, minder privacy, vaak aanwezig zijn, kortom je moet nogal flexibel zijn).

Ook leuk! Een antikraakwerkruimte in Amsterdam

Je kunt niet alleen antikraak wonen, maar ook antikraak werken! Wil je als student gaan ondernemen en zoek je een goedkope, flexibele werkruimte? Dan kan je ook in aanmerking komen voor een kantoorruimte antikraak. Wil je meer weten over ondernemen? We hebben alle informatie over ondernemen als student voor je op een rijtje gezet.

Antikraak niks voor jou? Dan een kamer huren in Amsterdam

Wil je in Amsterdam wonen en kom je niet in aanmerking voor antikraak, wil je niet antikraak wonen of heb je gewoon snel een kamer nodig? Bekijk dan ook eens ons overzicht met kamers in Amsterdam of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste kameraanbod.

 

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.