Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd onderwijs' en 'niet-bekostigd onderwijs' tegen. Maar wat is nou precies het verschil hiertussen? Wij zochten het voor je uit!
Bekostigd onderwijs
De meeste hbo- en wo-opleidingen zijn bekostigd. Bij bekostigd onderwijs financiert de overheid de hogescholen of universiteiten om opleidingen te verzorgen. Dit wordt ook wel regulier onderwijs genoemd. Als je aan de voorwaarden voldoet, betaal je voor bekostigde opleidingen het wettelijk vastgestelde collegegeld. Dit betekent dat de hoogte van het collegegeld door de overheid is vastgesteld en een soortgelijke bekostigde opleiding ergens anders niet goedkoper of duurder is.
Particulier onderwijs (niet-bekostigd)
In Nederland zijn er ook niet-bekostigde opleidingen, dit wordt ook wel particulier onderwijs genoemd. Bij niet-bekostigde opleidingen krijgen de onderwijsinstellingen geen geld van de overheid om opleidingen aan te bieden. Dit betekent dat zij zich niet hoeven te houden aan het wettelijke collegegeld en zelf de hoogte van het collegegeld mogen bepalen.
De kosten tussen particulier onderwijs en bekostigd onderwijs kunnen erg verschillen. Particulier onderwijs is meestal iets duurder dan bekostigd onderwijs. Bij een particuliere kennisinstelling heb je vaak wel meer flexibiliteit als het gaat om studietempo, lestijden en studeren op afstand. Bij sommige instellingen kan je zelfs thuis studeren. Ook is er vaak meer aandacht en begeleiding voor studenten door de kleinere klassen.
Veel particuliere onderwijsinstellingen bieden vooral cursussen en beroepsopleidingen aan, zoals NHA. Nederland heeft ook een aantal particuliere hogescholen en universiteiten, zoals Universiteit Nyenrode. Particuliere kennisinstellingen kunnen hun bachelor- en masteropleidingen laten goedkeuren door de overheid. Als de opleidingen voldoen aan de maatstaven van de overheid, worden ze geaccrediteerd. Dit betekent dat de opleiding gelijkwaardig is aan andere hbo- of wo-opleidingen en het diploma rechtsgeldig is in binnen- en buitenland. Je kunt dan ook een lening bij DUO krijgen voor de opleiding.
Lees ook de volgende pagina's voor meer informatie over opleidingen:
- Verschil tussen associate degree, bachelor en master
- Overstappen van mbo naar hbo
- Van havo naar hbo
- Van vwo naar hbo
- Van vwo naar universiteit
Tip: wil je dit soort handige informatie voortaan in je mail ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!