Skip to main content
DUO

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is een dienst van de Rijksoverheid. Zij zijn onder andere verantwoordelijk voor het bekostigen van het onderwijs, verstrekken van studiefinanciering en tegemoetkoming, waarderen van diploma’s en beheren van het diplomaregister. Maar wat kan DUO nou precies betekenen voor jou als student? We hebben de belangrijkste punten over DUO voor jou op een rijtje gezet.

Tip: Wil je - naast leuk studentennieuws – geïnformeerd worden over de laatste wijzigingen vanuit DUO? Schrijf je dan in voor de onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.  

Waar ken jij DUO van?

Bij DUO denk je waarschijnlijk als eerste aan de instelling die jouw studiefinanciering beheert. Dat is waar, maar DUO is ook meer dan dat. DUO is als overkoepelend onderwijsorgaan van de overheid ook verantwoordelijk voor alle financiële en administratieve zaken rondom jouw studietijd. Zo regelen zij ook dat het Nederlandse onderwijs wordt bekostigd, innen lesgelden en studieschulden en verstrekken informatie over je studiefinanciering. DUO doet dus meer dan alleen je studiefinanciering op je bankrekening storten.

Waarmee kun je bij DUO terecht?

We vertelden het net al, DUO is verantwoordelijk voor alle financiële en administratieve zaken rondom jouw studietijd. Een aantal situaties die misschien op jou van toepassing zijn en waar DUO je mee kan helpen beschrijven we hieronder.

Ik ga studeren 

Als je gaat studeren heb je in ieder geval recht op studiefinanciering in de vorm van: een lening, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet. Afhankelijk van het inkomen van je ouders kun je ook via DUO een aanvullende beurs krijgen. Val je onder het oude stelsel van studiefinanciering, dan heb je recht op een basisbeurs van 4 jaar. Ben je in of na september 2015 gestart met studeren? Dan is je studiefinanciering een lening die je, met uitzondering van je reisproduct en je aanvullende beurs, na het afronden van je studie moet terugbetalen. Heb je binnen 10 jaar geen diploma gehaald? Dan moet je bovenop je lening ook je reisproduct en aanvullende beurs terugbetalen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Op de pagina van DUO kun je lezen hoe studiefinanciering precies voor jou werkt.

Ik wil de overstap maken van mbo naar hbo

Je hebt je mbo (bijna) afgerond en wilt doorstuderen. Als er minder dan vier maanden tussen het afronden van je mbo-opleiding en de start van je hbo-opleiding zit, kan je ter overbrugging je studiefinanciering behouden en je studentenreisproduct blijven gebruiken. Stap je van mbo over naar hbo dan moet je de inschrijving voor de hbo-opleiding regelen via studielink

Ben je vóór september 2015 begonnen met studeren? Alle maanden dat je al studiefinanciering hebt gekregen, dus ook de gehele duur van je mbo, tellen niet mee voor je totale studiefinanciering. Je begint dus weer opnieuw en ontvangt voor een hbo- of wo-studie in totaal 7 jaar studiefinanciering. 

Ben je ná september 2015 gaan studeren? Je studiefinanciering wordt omgezet naar een lening. Kijk voor alle informatie en voorwaarden voor het oude stelsel studiefinanciering op de website van DUO.

Afschaffing leenstelsel: de verwachting is dat in studiejaar 2023/2024 het leenstelsel wordt afgeschaft. Het staat nog niet helemaal vast wat er voor het leenstelsel in de plaats komt, maar het lijkt erop dat het op het systeem van voor 2015 gaat lijken. Dit zou betekenen dat alle studenten een basisbeurs krijgen en er een inkomensafhankelijke aanvullende beurs komt. Lees hier meer over in de blog dit moet je weten over de afschaffing van het leenstelsel!

Ik heb studievertraging

Ga je door hertentamens, een reis of stage langer over je studie doen? Wijzig dan zelf de einddatum van je studie in Mijn DUO, zodat je studiefinanciering niet te vroeg wordt stopgezet. In sommige gevallen kan je bij studievertraging je prestatiebeurs laten verlengen of omzetten in een gift.

Belangrijke weetjes over DUO

  • Iedereen heeft recht op studiefinanciering in de vorm van: een lening, een studentenreisproduct en collegegeldkrediet.
  • Collegekrediet betekent het afsluiten van een extra lening die gelijk staat aan het bedrag dat je aan collegegeld moet betalen. Na je studie moet je het geleende bedrag terugbetalen, inclusief rente.
  • Je hebt in totaal 7 jaar recht op studiefinanciering: tijdens de cursusduur van je opleiding en 3 jaar daarna. 
  • Je moet je recht op studiefinanciering opnemen binnen 10 jaar, nadat je voor het eerst studiefinanciering hebt ontvangen.
  • Behaal je binnen 10 jaar geen diploma? Dan betaal je naast de verstrekte lening ook je studentenreisproduct en eventueel aanvullende beurs terug.
  • Ben je per of na september 2015 begonnen met je studie? Dan mag je onbeperkt bijverdienen. Ben je voor september 2015 begonnen? Dan gelden er regels m.b.t. het bijverdienen naast je studie.

Wil je meer weten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte worden gehouden of raadpleeg de website van DUO.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past. Amsterdam heeft diverse hogescholen en universiteiten die verschillende hbo- en wo-opleidingen aanbieden. Ook kun je in Amsterdam makkelijk de overstap van mbo naar hbo maken. En weet je al of je lid wordt van een van de Amsterdamse studentenverenigingen? Je vindt hier alles wat je moet weten als je in Amsterdam gaat studeren!

Wil je tijdens je studietijd niks missen van het studentenleven in Amsterdam Studentenstad?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Hogescholen in Amsterdam

Amsterdam heeft ontzettend veel hogescholen en bijna alle hbo-opleidingen kun je dan ook in Amsterdam volgen. Je vindt hier het complete overzicht van hogescholen in Amsterdam!

Universiteiten in Amsterdam

Amsterdam heeft de meeste wo-studenten van Nederland! Amsterdam is een heel inspirerende en internationale stad. Dit zie je terug in de universiteiten: de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit!
Alles over afstuderen

Je studententijd loopt een keer ten einde. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Hier vind je hoe afstuderen werkt en wat je moet regelen als je bent afgestudeerd. Ook geven we een aantal tips om je voor te bereiden op het afstuderen.

DUO

DUO is een dienst van de overheid die onder andere studiefinanciering verstrekt en diploma's registreert. Lees hier wat DUO voor jou als student kan doen!

Wat is een ontgroening?

Heb je besloten dat je lid wilt worden van een studentenvereniging? Dan heeft jouw studentenvereniging misschien ook een ontgroening, ook wel kennismakingstijd (KMT) genoemd. Maar wat is een ontgroening precies? En hoe moet je je voorbereiden op een ontgroening?

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kan je een deel van je studie in het buitenland volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Wij hebben de belangrijkste zaken voor je uitgezocht.

Verschil tussen associate degree, bachelor en master

Als (toekomstige) student krijg je vaak met de termen associate degree, bachelor en master te maken. Wij leggen het verschil aan je uit en vertellen hoe je de graad in je naam uitdrukt als je afgestudeerd bent. 

Waarom lid worden van een studentenvereniging?

Waarom lid worden van een studentenvereniging in Amsterdam? Als lid van een studentenvereniging leer je nieuwe mensen kennen en je komt gegarandeerd op leuke feestjes. Je moet wel zin hebben in bepaalde verplichtingen. Wat zijn de voor- en nadelen van lid worden als student?

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen 'bekostigd' en 'niet-bekostigd (particulier) onderwijs' tegen. Maar wat is het verschil precies? Wij leggen het uit!

Introductieweek Amsterdam

Je studententijd in Amsterdam wordt ingeluid met een introductieweek van jouw onderwijsinstelling. Mooie feestjes en kennis maken met medestudenten en studentenverenigingen in Amsterdam staan centraal.

Toelatingseisen hogeschool en universiteit

Wil je studeren aan een hogeschool of universiteit? Dan gelden speciale toelatingseisen waar elke student aan moet voldoen. We hebben de belangrijkste voorwaarden om te studeren aan het hbo of de universiteit voor je op een rij gezet.

Waarom studeren in Amsterdam?

Ben je er nog niet uit in welke stad je gaat studeren? Je wilt de perfecte stad uitkiezen, want je studententijd is immers de mooiste tijd van je leven. Misschien is Amsterdam de studentenstad voor jou. Waarom studeren in Amsterdam?

Overstappen van mbo naar hbo
Ga jij van mbo naar hbo? Dan breekt er een spannende periode aan. Wij zochten uit waar je allemaal aan moet denken als je van mbo naar hbo gaat!

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.