Skip to main content
L.A.N.X.

L.A.N.X. is opgericht in 1880 en is hiermee één van de oudste studentenverenigingen van Amsterdam. Zij zijn een studentenvereniging voor studenten van de VU, de UvA en de HBO-instellingen. Met bijna duizend leden is L.A.N.X. een van de grootste verenigingen die Amsterdam rijk is, groot genoeg om nooit uitgekeken te raken, maar klein genoeg om niet opgeslokt te worden door een overweldigende massa. Daarnaast heeft L.A.N.X. negen zusterverenigingen in alle grote studentensteden van Nederland, waaronder Albertus Magnus in Groningen, Virgiel in Delft, Quintus in Leiden en Veritas in Utrecht. Met deze negen verenigingen vormen ze samen het Aller Heiligen Convent (AHC) waarmee ze ieder jaar gezamenlijke activiteiten hebben, zoals een Songfestival en een DJ Contest. Tijdens al deze activiteiten kom je studenten tegen uit het hele land.

Disputen L.A.N.X.

L.A.N.X. heeft veertien vrouwendisputen en twaalf mannendisputen. Het leuke van een dispuut is dat het elk jaar wordt aangevuld met nieuwe leden, maar de band tussen de verschillende jaren blijft bestaan. Hierdoor bestaat een dispuut uit studenten van verschillende leeftijden, studies en interesses. Ieder dispuut heeft een eigen karakter. Er zijn corporale disputen, maar ook meer vrijblijvende disputen. De disputen hebben per week meestal twee momenten waarop ze samenkomen om te borrelen of om een activiteit te ondernemen. Met je dispuut onderneem je allemaal verschillende activiteiten, het hele jaar door. Zo ga je op wintersport of een weekend weg, borrel je met andere disputen en heb je een gala.

Eén week L.A.N.X.

De Sociëteit van L.A.N.X. is iedere week drie avonden geopend; maandag, dinsdag en vrijdag. Ieder dispuut heeft een vaste borrelavond op maandag of dinsdag. De avond begint om 20.30 uur in de Kuyperzaal waar ieder dispuut een eigen muurtapje heeft, en eindigt om 04.00 uur. Van tevoren ga je dan vaak met je jaargenootjes eten om daarna samen naar L.A.N.X. te fietsen. Op vrijdag hebben de meeste disputen daarvoor een borrel in de stad met een ander dames- of herendispuut, dus gaat de Sociëteit pas om 00:00 open. Voor deze borrels worden vaak originele activiteiten bedacht, zoals modderworstelen, varen over de grachten, kroegentocht of discoschaatsen. Hierna gaan disputen dan vaak met elkaar naar L.A.N.X. om tot in de late uurtjes door te gaan.

Naast borrelen is er de mogelijkheid voor ontspanning door met elkaar te sporten, in de L.A.N.X. band te spelen, je aan te sluiten bij het dans- of toneelgezelschap of om met een commissie van alles te organiseren. Zo zijn er onder andere de grote feestweek HOOGTIJ, de Diesweek en het hockeytoernooi. Ook zijn er verschillende disputen die door het jaar heen sport- of culturele activiteiten organiseren.

Studeren & Lidmaatschap bij L.A.N.X.

Natuurlijk gaat een studentenleven niet zonder studeren. In de eerste plaats zijn ze allemaal naar Amsterdam gekomen om te studeren en veel Lanxianen brengen hun dagen dan ook gezamenlijk door op de universiteit of in de bibliotheek. Op deze manier wordt leren voor tentamens een stuk gezelliger dan in je eentje op je kamer. Daarnaast vergroot lidmaatschap bij L.A.N.X. je kansen later op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven kijken verder dan alleen je studiepunten en door deel te nemen aan commissies leer je veel verschillende vaardigheden ontwikkelen waar je de rest van je leven profijt van zult hebben. L.A.N.X. organiseert de Talentweek. Tijdens deze week kun je elke dag deelnemen aan verschillende workshops en trainingen op het gebied van solliciteren en studeren. Ook wordt er een aantal keer per jaar een carrièrediner georganiseerd, waar je met bekende bedrijven in contact kunt komen. Veel leden scoren hier een leuke stage!

Inschrijven bij L.A.N.X.

Ga je studeren of studeer jij al in Amsterdam en wil je graag iets extra’s naast je studie? Word dan lid bij L.A.N.X.!

Je kunt langskomen op één van de feesten tijdens de KOMLANX week. Inschrijven voor de kennismakingstijd kan via komlanx.nl. Ook kun je je inschrijven tijdens de feesten gedurende de KOMLANX week en VU-Introductiedagen! Kom langs om een kijkje te nemen en maak van je studententijd de tijd van je leven.

Twijfel je nog of een studentenvereniging iets voor jou is? Lees hier alle voor- en nadelen van lid worden bij een vereniging!

Contact L.A.N.X.

L.A.N.X./Studentencorps aan de Vrije Universiteit
Nieuwezijds Voorburgwal 167
1012 RK Amsterdam
020-6264587

komlanx.nl
assessor@lanx.nl

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.