U bent hier

Zoektips voor een kamer in Amsterdam

Zoeken naar een kamer in Amsterdam kan een hele klus zijn. Je moet er rekening mee houden dat het even duurt voordat je een mooie kamer, gezellig studentenhuis of cool appartement om te delen met vriendinnen hebt gevonden. Je moet veel en vaak het kameraanbod in de gaten houden, snel reageren op beschikbare woonruimtes en vooral tegen iedereen vertellen dat je op zoek bent! Hulp nodig? We geven je wat zoektips waardoor je zoektocht naar een kamer of appartement in Amsterdam wat makkelijker wordt.

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Amsterdam? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op ons kameraanbod in Amsterdam.

Begin op tijd met zoeken naar een kamer in Amsterdam

Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaan de meeste studenten pas in de zomer voor de aanvang van het studiejaar op zoek naar een kamer in Amsterdam. Ruim 40.000 studenten wonen op kamers in Amsterdam en er komen elk jaar meer studenten bij. Je hebt dus veel concurrentie. Dus de cliché, maar gouden tip blijft om op tijd te beginnen met zoeken naar een studentenkamer, zeker in Amsterdam! Vooral veel huisbazen met nieuwe huizen beginnen al rond mei met de acquisitie voor nieuwe bewoners. Hoe eerder jij je kamer hebt gevonden, hoe beter! Houd er rekening mee dat het juist in de zomermaanden druk is op de kamermarkt, omdat veel eerstejaarsstudenten dan op zoek gaan naar een kamer.

Hoe kom je dan in aanraking met de juiste kamer voor jou? Een aantal zoektips voor het vinden van een kamer.

Inschrijven bij kameraanbieders met woonruimte in Amsterdam

Zodra je weet dat je op kamers wilt schrijf je dan zo snel mogelijk in bij woningbouwverenigingen. Hoe langer je daar staat ingeschreven, hoe beter. Je hebt dan namelijk voorrang op mensen die later dan jij staan ingeschreven. Kamer- en woningaanbieders waar wij goede ervaringen mee hebben zijn Kamernet en Kamerstunt. Je kunt je natuurlijk inschrijven voor meerder kameraanbieders om je kans op een kamer te vergroten. Kijk ook eens naar nieuwbouwprojecten, zoals OurDomain. Zij bieden nieuwe gemeubileerde en ongemeubileerde kamers, en studio's in Amsterdam aan.

Kamernet

Kamernet biedt een groot overzicht van studentenkamers en is een van de grootste kameraanbieders voor Studenten. Je kunt alle kamers bekijken nadat je je hebt ingeschreven bij Kamernet. Ze bieden een overzicht van studentenhuizen, kamers en appartementen. Hoe werkt het? Heel simpel:

1) Je schrijft je in op de website van Kamernet;
2) je kiest je abonnementsvorm waarmee je onbeperkt kan reageren op kamers in die periode)
3) je reageert op de kamer die jou interessant lijkt en
4) wachten op een uitnodiging!

Inschrijven bij Kamernet is gratis. Voor de mogelijkheid om te reageren op kamers moet je een betaald premium abonnement afsluiten. 

Een woonruimte vinden in Amsterdam? Schakel je netwerk in.

Je hoort het overal: netwerken, netwerken.... Je kennissenkring is super belangrijk bij het vinden van een kamer. Vertel iedereen - ook via social media - dat je een kamer zoekt. Via vrienden, studiegenoten, kennissen en familie vind je vaak het snelst een kamer. Ook lid worden van een studentenvereniging helpt om je netwerk te vergroten. Veel studentenverenigingen hebben bovendien studentenhuizen waar alleen leden mogen wonen die lid zijn van die vereniging. Als nieuw lid maak je kans om in een verenigingshuis te gaan wonen. Benieuwd welke verenigingen er in Amsterdam zijn? We hebben alle studentenverenigingen in Amsterdam voor je op een rij gezet.

Tijdelijk op een Amsterdams huis passen

Kan je niet op tijd een geschikte woonruimte vinden? Kijk dan naar tijdelijke kamers. We noemden al eerder Shortstay of antikraak wonen, maar er zijn meer opties. Veel studenten gaan een aantal maanden op stage of maken een reis en verhuren tijdelijk hun kamer in Amsterdam.  Wanneer je al in de stad woont, is de kans groter dat je via / via een kamer vindt omdat je je midden in het Amsterdamse leven bevindt. Bevalt het je om tijdelijk op een plek te wonen? Het passen op tijdelijke woonadressen is ook een mooie kans om verschillende soorten woningen van binnen te zien en de stad snel te leren kennen doordat je in korte tijd op verschillende locaties woont!

Je kunt natuurlijk ook kijken of je bij vrienden of familie kunt blijven logeren, zodat je vanuit daar verder kunt gaan zoeken.

Tip: als je tijdelijk op een adres woont heeft dit invloed op je studiefinanciering. Meestal kun je je niet inschrijven op het tijdelijke adres. Als je niet op het adres inschreven staat waar je woont heeft dat invloed op je studiefinanciering. Informeer dus eerst goed wat de mogelijkheden zijn en maak goede afspraken met de verhuurder. Kijk voor meer informatie op de pagina verhuizen van DUO.

"Ik zoek een kamer in Amsterdam" op een ouderwets prikbord.

Het lijkt niet helemaal van nu (of juist wel, oldschool is "in"), maar : spreid je kansen en zet ook ouderwets adverteren op een prikbord in tijdens je zoekproces. Je hebt vast wel eens een briefje zien hangen in de supermarkt, bibliotheek of school bij jou in de buurt. Dit zijn kleine advertenties op een prikbord waar een oproep staat voor het vinden van een kamer. Maak de tekst niet te lang. Vermeld: 1) dat je op zoek bent naar een kamer in Amsterdam, 2) hoeveel M2 je zoekt, 3) wat je wilt betalen per maand en 4) een regel over jezelf waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent. Er zijn altijd mensen die een kamer over hebben en wie weet vind je op deze manier een super woning.

Anti-kraak betekent goedkoop en flexibel wonen in Amsterdam

Antikraak staat bekend als erg goedkoop wonen, maar het is niet voor iedereen weggelegd. De kans bestaat dat je binnen een maand al weer je ruimte uit moet en veel moet verhuizen. Aan de andere kant kun je soms voor weinig geld op unieke locaties terecht komen. Lees meer over Antikraak in Amsterdam op onze Antikraak pagina.

Overige social zoektips voor een kamer in Amsterdam

Word lid van relevante Facebook pagina’s om een kamer te vinden in Amsterdam. We zetten de top drie Facebook pagina's om snel een kamer te vinden in Amsterdam voor je op een rij:

Is het ondanks deze tips nog steeds niet gelukt om een leuke kamer in Amsterdam te vinden? Probeer dan bij je eerste kamer iets minder kritisch te zijn. Je woning moet fijn zijn, maar soms moet je eerst flexibel om uiteindelijk tegen je droomwoning aan te lopen. Kijk daarom naar alternatieve zoekopdrachten.

Verbreed je zoekopdracht naar de totale regio Amsterdam

Staar je niet blind op een kamer vinden in het centrum van Amsterdam. Ja, wonen in het centrum of een andere populaire buurt is leuk, maar ook enorm druk en vooral duur. Oriënteer je ook eens naar het kameraanbod in plaatsen rondom Amsterdam, zoals Amstelveen, Badhoevedorp of Zaandam. Natuurlijk wil je meteen een eigen appartement voor € 300,- met uitzicht op de Herengracht, maar dat is zoeken naar een speld in de hooiberg. Zoals we al eerder schreven, is het altijd makkelijker een kamer te vinden als je al in de stad (of regio) woont. Je bent dan al onderdeel van het Amsterdamse (studenten)leven en zo hoor je sneller of er ergens een kamer vrij komt.

Blijf in Amsterdam niet eindeloos naar dat unieke studentenpaleis zoeken

Je bent op zoek naar een appartement met uitzicht op het Vondelpark? Dream big, maar ben ook realistisch. Wees niet te kritisch bij je eerste studentenkamer. Misschien is de kamer die je vindt niet precies wat je verwacht had, maar vaak kun je later doorverhuizen naar een mooiere kamer. En je bent nou eenmaal een student, de ruimte die je thuis bij je ouders had wordt sowieso iets minder! Maar je staat aan het begin van een mooie tijd in je leven, dus wat avontuur en flexibiliteit hoort daar bij. En: als het goed is ben je tijdens je studententijd waarschijnlijk toch weinig op je eigen kamer, aangezien er in Amsterdam altijd leuke dingen te doen zijn.

Samen of alleen zoeken naar een kamer

Samen met jouw beste vriend(in) wonen is super leuk, maar dit maakt het zoeken wel een stuk moeilijker. Er komen niet vaak twee kamers tegelijk vrij in hetzelfde pand. Ook niet elke huurappartement is geschikt om samen in te wonen en soms mag het niet eens. Als je samen wilt wonen, kun je het beste eerst op zoek gaan naar je eigen kamer. Vaak komt er in de loop van de tijd wel weer een kamer beschikbaar in een studentenhuis, en dan kan je alsnog gaan samenwonen.

Heb je meer tips om een kamer te vinden in Amsterdam? Laat het ons weten via: amsterdam@studentensteden.nl.

Houd ook het kameraanbod op onze website in de gaten of schrijf je in op de nieuwsbrief van AmsterdamStudentenstad.nl. Dan houden wij jou op de hoogte van de laatste kamers, up-to-date studentennieuws, bijbanen en leuke aanbiedingen voor studenten.

Lees ook

wonen in een studio in amsterdam
Abonneren op