U bent hier

Woonruimte in Amsterdam

Voordat je op kamers gaat, is het handig om te weten welke woonmogelijkheden er zijn. Ga je kopen of huren? Wil je met andere studenten wonen of woon je liever bij een hospita of alleen? Waar je ook gaat wonen, zorg ervoor dat het altijd duidelijk is wat je rechten en plichten zijn ten opzichte van je huisgenoten en/of je huisbaas. Lees je contract dus goed door voordat je je handtekening zet en stel zelf een contract op als dat er niet is. 

Tip: wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste kameraanbod in Amsterdam? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief of kijk direct naar de beschikbare kamers op de pagina kameraanbod in Amsterdam.

Studentenhuis in Amsterdam

De meeste studenten wonen in studentenhuizen in Amsterdam. Het is supergezellig om met andere studenten samen te wonen: samen koken en eten, samen biertjes doen thuis en samen uitgaan in Amsterdam. In een studentenhuis delen de bewoners meestal een keuken, douche, toilet en soms een gemeenschappelijke woonkamer. Natuurlijk heb je wel je eigen kamer. Veel studentenverenigingen in Amsterdam hebben studentenhuizen voor dispuutsleden of verenigingsleden. Dus als je lid wordt bij een studentenvereniging heb je een grotere kans op een kamer in een gezellig studentenhuis.

Het handige van een studentenhuis is dat je veel kosten kunt delen zoals boodschappen, tv-abonnement en de huur van de wasmachine. Bedenk wel dat iedereen in een studentenhuis rekening met elkaar moet houden en dat er meestal afspraken zijn over het schoonmaken van de gedeelde ruimtes.

Antikraak wonen Amsterdam

Antikraak kan erg aantrekkelijk zijn, omdat je meestal maar weinig betaalt voor veel ruimte. Je kunt in allerlei gebouwen terecht komen: van school tot woonhuis en van kantoor tot kerk. Weet echter wel waar je aan begint.

De gebouwen die antikraak worden aangeboden, staan gepland voor de sloop of hebben een andere bestemming in de toekomst. Je moet dus beseffen dat het bij antikraak wonen meestal om tijdelijke woonruimte gaat. Op elk moment kan je contract worden opgezegd, omdat het pand verkocht of gesloopt wordt. Sommige antikraakorganisatie proberen dan een nieuwe woonruimte voor je te vinden. Je moet in ieder geval rekening houden met regelmatig verhuizen. Denk tot slot goed na hoe je een grote ruimte moet inrichten zonder dat je telkens te veel moet verhuizen.

Ben je flexibel ingesteld? En heb je geen problemen met vaak verhuizen? Lees dan vooral onze pagina over antikraak in Amsterdam!

Bij een hospes/hospita

Een hospes of hospita stelt een kamer of een gedeelte van zijn of haar eigen huis beschikbaar voor verhuur. Je deelt je huis dus niet met andere studenten, maar bijvoorbeeld met een stel of een gezin. Bedenk dat het aanpassingsvermogen vraagt om in het huis van een ander te gaan wonen. Maak vooraf duidelijke afspraken met je huisbaas en vraag goed wat wel en niet mag. Je kunt hier waarschijnlijk niet 's avonds met een groep vrienden een klein feestje bouwen in jouw kamer op een doordeweekse dag.

Kamer of appartement kopen

Je denkt er als student misschien niet meteen aan, maar soms besluiten studenten en hun ouders om woonruimte te kopen. Je hoeft je huis dan niet te delen of je kiest zelf je huisgenoten uit. Bij het kopen van een kamer of appartement komt echter meer kijken dan je in eerste instantie misschien denkt. Daarom zijn er organisaties die zich speciaal op studenten richten en die je het zo gemakkelijk mogelijk willen maken om woonruimte te kopen.

Tip: een kamer of appartement kopen in Amsterdam is een slimme investering! Kijk eens naar de mogelijkheden om een hypotheek te krijgen en/of bespreek eens de mogelijkheden met je ouders. De studentenhuisvester DUWO biedt regelmatig studentenkamers te koop aan.

Kamer vinden in Amsterdam

Ben je nog op zoek naar een kamer in Amsterdam? Vraag dan ons gratis E-book 'Kamer vinden' aan met unieke tips en blijf meteen op de hoogte van het nieuwste kameraanbod in Amsterdam:

 

Woonruimte gevonden? Dan moet je de volgende zaken regelen voor je nieuwe woning:

Wat voor woonruimte je ook hebt gevonden, als je op kamer gaat is het handig om te weten of je alles geregeld hebt. We hebben een handige checklist voor je gemaakt. Zijn we iets vergeten? We horen het graag!

Lees ook

OurDomain Amsterdam South East
OurDomain Amsterdam South East
Abonneren op