U bent hier

Wat is hospiteren en hoe werkt het?

Als er een kamer vrijkomt in een studentenhuis, organiseren de bewoners vaak een hospiteeravond. De bewoners nodigen op zo'n avond een aantal mensen uit om kennis te komen maken. Meestal krijg je het huis te zien en worden er vragen aan je gesteld. Na afloop van deze avond kiezen de bewoners dan een nieuwe huisgenoot. Aan jou dus de taak om jezelf zo goed mogelijk te presenteren. Om je alvast op weg te helpen staan hieronder 6 tips bij hospiteren.

Bereid je goed voor

Kijk waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Bedenk welke vragen je kunt verwachten en wat je gaat antwoorden:

  • Wat zijn je hobby's?
  • Waarom ben je (geen) lid van een studentenvereniging?
  • Ben je netjes?
  • Kun je goed koken?
  • Waarom moet jij gekozen worden?

Facebook onderzoek

Kijk of je je toekomstige huisgenoten op facebook kunt vinden. Kijk even wat zij leuk vinden, wat voor een sport ze doen, of ze ergens lid zijn, of ze vrienden zijn met mensen die jij kent? Al dat soort informatie kan jou helpen om goed over te komen en gekozen te worden.

Bedenk goed wat jij wilt

Wat vind je belangrijk? Ga je bijvoorbeeld voor gezelligheid of hecht je meer waarde aan privacy? Bedenk of je de kamer niet te klein vindt en of je wel met 10 mensen een keuken wilt delen;

Neem iets leuks mee naar een hospiteer avond

Ook al hoeft het niet altijd, het is altijd goed om niet met lege handen aan te komen. Kom niet met gewoon een fles wijn, maar neem iets orgineels mee. Iets wat handig is voor in het huis of iets wat jij leuk/lekker vind.

Wees jezelf

Je kunt nog zo'n mooi toneelstuk opvoeren om de kamer te krijgen, bedenk je wel dat je er wel moet gaan wonen.
Al is de kamer nog zo mooi, als je niet met je huisgenoten kunt opschieten, zul je je er waarschijnlijk niet prettig voelen. 

Veel plezier

Zorg dat je er gewoon een leuke avond van maakt. Niet te veel focussen op het regelen van de kamer, maar focus vooral op mensen leren kennen en het gezellig hebben. Als je een leuke avond hebt gehad, en jouw toekomstige huisgenoten vonden dat ook, dan heb je grote kans dat de kamer voor jou is!


Heb jij nog een leuke hospiteertip? Mail je tip door aan onze redactie (redactie@studentensteden.nl), dan voegen wij hem toe aan aan deze lijst!
 

Lees ook

wonen in een studio in amsterdam
Abonneren op