U bent hier

Wat is het verschil tussen bekostigd en niet-bekostigd onderwijs?

Als je op zoek bent naar een opleiding, dan kom je vaak de termen ''bekostigd'' en ''niet-bekostigd onderwijs'' tegen. Wat houdt dat nu in? Dat leggen we jou uit! 

Bekostigd onderwijs

Bij het bekostigd onderwijs betaalt de overheid de kennisinstelling om opleidingen te verzorgen. Voor deze opleidingen heb je het recht op studiefinanciering. Maar dat geldt alleen voor voltijdopleidingen en niet voor de deeltijdopleidingen.

Particulier onderwijs (niet-bekostigd)

Nederland heeft een aantal particuliere hogescholen. Denk bijvoorbeeld aan de NTI en LOI. Ook zijn er een paar particuliere universiteiten (Universiteit Nyenrode). De particuliere kennisinstellingen krijgen geen geld van de overheid. Ze kunnen wel hun bachelor- en masteropleidingen laten goedkeuren door de overheid.

De kosten bij het particulier onderwijs en bekostigd onderwijs kunnen erg verschillen. Particulier onderwijs is meestal iets duurder dan het bekostigd onderwijs. Zij hoeven zich niet te houden aan het wettelijke of instellingscollegegeld. Bij een particuliere kennisinstelling heb je vaak meer flexibiliteit als het gaat om studietempo, lestijden en studeren op afstand. Bij sommige instellingen kan je zelfs thuis studeren.

Ook een masteropleiding wordt niet betaald door de overheid. Hiervoor moet je vaak ook meer collegegeld betalen.

Lees ook de volgende pagina's voor meer informatie over opleidingen: 

Lees ook

nieuw studiejaar
Abonneren op