U bent hier

Studeren in het buitenland

Tijdens je studententijd kun je ervoor kiezen om een deel van je studie in het buitenland te volgen. Denk bijvoorbeeld aan een semester of stage in een ander land. Deze ervaring wordt door veel studenten als erg leerzaam gezien, maar is daarnaast ook een echte verrijking van je studententijd.

Je leert namelijk niet alleen iets in de theorie, maar komt ook in aanraking met verschillende culturen en houdt er een onvergetelijke ervaring aan over. Maar hoe gaat dat nou precies in zijn werk als je in het buitenland wilt studeren?

Wij hebben alvast wat zaken voor je uitgezocht en specifieke vragen gesteld aan EF (Education First), specialist op het gebied van studeren in het buitenland.

Studie in het buitenland

Wil jij je gehele studie in het buitenland volgen? Dan is er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om informatie op te zoeken over het onderwijssysteem van het betreffende land. Zo kan de waardering van diploma’s verschillen met de waardering van diploma’s in Nederland. Daarnaast is het belangrijk om informatie te zoeken over de mogelijkheid om studiefinanciering of een beurs te krijgen. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Studie- of stageperiode in het buitenland

Wanneer je voor een studie- of stageperiode naar het buitenland wilt, hangen de mogelijkheden van je onderwijsinstelling af. Bij veel opleidingen is het mogelijk om voor een kortere of langere periode naar het buitenland te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een meeloopstage, vakken volgen aan een buitenlandse onderwijsinstelling of meedoen aan een uitwisselingsproject. Het is daarom belangrijk om hier tijdig informatie over aan te vragen. Jouw onderwijsinstelling kan je daarnaast ook helpen bij het aanvragen van een beurs en je adviseren op het gebied van verzekeringen, visum en inentingen.

Checklist Studeren in het buitenland

Ben jij van plan om in het buitenland te studeren? Dan is het een must om op tijd aan je voorbereiding te beginnen! Begin ongeveer een jaar voor vertrek, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Een goed begin is immers het halve werk! In de checklist hieronder kan je zien wat je allemaal moet regelen om te studeren in het buitenland.

  1. Bepaal de studieperiode die je in het buitenland wilt doorbrengen
  2. Stem je keuze af met je opleiding
  3. Zoek naar een opleiding, project of stageplek in het buitenland
  4. Verzamel informatie over de studiepunten of diploma-erkenning
  5. Vraag een beurs aan en regel je studiefinanciering
  6. Vraag een visum en vergunningen aan
  7. Regel een verblijfplaats/huisvesting
  8. Sluit de juiste (reis)verzekeringen af
  9. Boek je reis
  10. Geniet!

Wij hadden zelf ook nog wat vragen, deze hebben wij aan EF (Education First) gesteld.

EF is een organisatie die gespecialiseerd is in taalreizen en tussenjaren voor studenten in het buitenland. Zo bieden zij bijvoorbeeld Engelse programma’s aan waarbij je een erkend taalniveau haalt of je voorbereid op internationale universiteiten. Daarnaast bieden zij verschillende zomercursussen en programma’s voor een tussenjaar aan.

Kan je een taalreis combineren met je studie?

Onze reizen bieden een fulltime programma, waarbij je 5 dagen per week les hebt. Dit is gemiddeld 4,5 uur per dag, maar de tijden van de lessen kunnen wekelijks veranderen. Het is daarom lastig om hier een studie naast te volgen.

Welke programma’s zijn er allemaal?

Wij bieden 150 taalprogramma’s aan in 10 talen op 52 bestemmingen. Je kunt ervoor kiezen om alleen een taalprogramma te volgen, maar ook voor een taalprogramma met academische vakken.

Wat moet je zelf regelen naast de reis die jullie aanbieden?

Het is niet verplicht om je vlucht via ons te boeken, dus je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen. Hetzelfde geldt voor het afsluiten van verschillende verzekeringen. Verder helpen wij je bij het regelen van documenten, maar het aanvragen van bijvoorbeeld een visum is de verantwoordelijkheid van de student.

Hoe lang duurt een taalreis of studeren in het buitenland?

Wij bieden voor studeren in het buitenland drie verschillende lengtes aan: een semester (vijf maanden), een studiejaar (acht maanden) en een verlengd studiejaar (tien maanden). Wil je liever op een korte taalreis dan kan dat vanaf 2 tot 52 weken. Er is dus voor ieder wat wils en voor elke periode hebben wij een passend programma!

Is er tijdens een taalreis ruimte voor andere activiteiten?

Ja, zeker. Zoals ik eerder noemde heb je van maandag tot en met vrijdag gemiddeld 4,5 uur per dag les. Dit betekent dat je genoeg vrije tijd hebt om zelf andere dingen te ondernemen. Daarnaast organiseren onze scholen ook elke dag een  recreatieve activiteit.

Welke vereisten zijn er om mee te mogen op reis?

De enige vereiste die wij stellen is dat iemand minimaal 16 jaar is. Verder mag iedereen met ons mee. Ongeacht zijn vooropleiding of taalniveau!

Welk taalniveau behaal je tijdens een taalreis?

Dit is helemaal afhankelijk van de taal en het beginniveau van de studenten. Gemiddeld staat er voor één taalniveau 6 weken. Bij verschillende talen hebben de studenten de mogelijkheid om een internationaal diploma te bemachtigen, zoals het Cambridge diploma. Daarnaast ontvangen alle studenten een EF certificaat, indien zij minimaal 80% aanwezig zijn geweest.

Wat kost een reis?

Dit is afhankelijk van de bestemming waar je heen wilt en voor welke accommodatie je kiest. Voor elke bestemming kun je vrijblijvend een offerte aanvragen. Ook zijn de kosten om te leven in het buitenland afhankelijk van de bestemming. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om in Amerika of Canada te werken, maar in andere landen weer wel.

En wat voor een soort accommodaties bieden jullie aan?

Je kunt kiezen om te verblijven op de EF-Campus, in een EF-gastverblijf, EF-residentie of via Airbnb. Dit verschilt ook weer per bestemming. Daarnaast zijn veel residenties 18+, waardoor je automatisch in een gastverblijf terechtkomt wanneer je jonger bent.

Kun je samen met iemand of een groep studeren in het buitenland?

Het is een individuele reis. Indien gewenst kan je wel met een vriend of vriendin naar dezelfde bestemming, maar dan kom je niet bij elkaar in de klas of op de kamer.

Kun je stufi door laten lopen tijdens de reis of is er een mogelijkheid om een beurs/lening aan te vragen?

Het is helaas niet mogelijk om je studiefinanciering door te laten lopen. Dit komt doordat wij alleen reizen aanbieden voor studievrije periodes zoals een tussenjaar. Daarnaast is het ook niet mogelijk om een lening of beurs af te sluiten.

Lees ook

nieuw studiejaar
Abonneren op