U bent hier

Alles over afstuderen

Je studententijd houdt helaas een keer op. Maar voordat het zover is, moet je eerst nog even afstuderen! Je vindt hier een aantal tips, zodat het afstuderen vlekkeloos verloopt. Ook leggen we uit hoe afstuderen nou eigenlijk werkt en wat je allemaal moet regelen als je eindelijk je diploma op zak hebt!

Voldoende punten voor afstuderen halen

Afstuderen betekent dat je alle punten van een hbo-opleiding of wo-opleiding hebt gehaald. Het aantal punten is afhankelijk van de opleiding. Meestal zijn dit er 60 voor elk jaar van de opleiding. Er is dus een verschil in het aantal studiepunten dat je bij een bachelor of master moet halen. Ook verschilt het of je een hbo-opleiding of studie aan de universiteit volgt.

In de eindfase van de studie moet je meestal een scriptie, thesis of afstudeeropdracht afronden. Deze opdracht is vaak groter dan de voorgaande opdrachten en staat voor een hoop studie-uren en -punten. Nadat je alle punten hebt gehaald krijg je, meestal tijdens een diploma-uitreiking, jouw diploma.

Tips bij het afstuderen

Om te zorgen dat je zo efficiënt mogelijk gaat afstuderen, hebben wij een aantal handige tips voor het afstuderen op een rijtje gezet:

Bereid je goed voor op de eindfase van je studie

Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van wat je moet doen in je laatste jaar. Zo weet je wat je kan verwachten en kan jij je daar alvast op voorbereiden. Het laatste jaar is vaak heel druk en je scriptie of eindopdracht neemt veel tijd in beslag. Houd daar dus rekening mee!

Maak genoeg tijd vrij voor je scriptie

Veel mensen lopen studievertraging op door hun scriptie, thesis of afstudeeropdracht. Het is daarom belangrijk dat je er genoeg tijd voor vrijmaakt. Begin dus op tijd, houd je aan de planning en zorg dat je aan het eind tijd hebt om alles te checken en goed af te werken. Het kan dan bijna niet meer misgaan! 

Als je bij een bedrijf een afstudeerstage loopt, is het belangrijk dat je naast het meewerken ook tijd hebt om aan je opdracht te werken. Je kan bijvoorbeeld twee dagen meewerken en de rest van de week werken aan je scriptie. Op deze manier heb je genoeg tijd om aan je afstudeeropdracht te werken en ook af en toe te ontspannen!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Als je al die tijd hebt vrijgemaakt, dan moet je die tijd natuurlijk wel gebruiken om te studeren! Als je iets voor je studie wil doen, is het dus belangrijk dat je op een rustige plek gaat zitten waar je je goed kan concentreren. Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk afgeleid kan worden door bijvoorbeeld je telefoon of meldingen op je laptop.

Maak tijd om te ontspannen

Het is belangrijk dat je niet elke dag de hele dag aan je studie zit. Het is juist goed om af en toe te ontspannen en je gedachten te verzetten. Zorg er daarom voor dat je ook wat tijd inplant om iets leuks te doen! Al is het maar om even snel een broodje te eten met een vriend of om een uurtje naar de sportschool te gaan. Besef ook dat je afstudeerperiode de laatste officiële maanden van je studententijd zijn. Gun jezelf dus ook een beetje vrijheid om hiervan te genieten, maar niet te veel natuurlijk. Vind de gulden middenweg voor jezelf.

Vraag om hulp bij afstuderen!

Voor jouw scriptie of eindopdracht krijg je een begeleider toegewezen die - als het goed is - over een hoop kennis en ervaring beschikt. Maak hier dus ook gebruik van! Zorg dat je je aan de deadlines houdt en dat je goed voorbereid bent als je een afspraak met je begeleider hebt. Zo krijg je zoveel mogelijk feedback op je werk en kan je goede, gerichte vragen stellen tijdens de contacturen. 

Ook kan je de hulp van je familie en vrienden vaak goed gebruiken bij het afstuderen. Zelfs als ze geen kennis hebben van jouw onderzoekonderwerp, is er altijd wel iets waar ze jou bij kunnen helpen. Bijvoorbeeld met een spellingscheck, de vormgeving of gewoon met een beetje afleiding. Afstuderen is al zwaar genoeg, dus aarzel niet om ze om hulp te vragen!

Wat moet je regelen als je bent afgestudeerd?

Er zijn een aantal dingen die je moet doen na je afstuderen. Hieronder vind je een checklist voor het afstuderen met zaken die je echt niet mag vergeten:

  • Studentenreisproduct stopzetten
  • Uitschrijven bij je onderwijsinstelling via Studielink
  • Studiefinanciering of lening stoppen bij DUO
  • Studieschuld terugbetalen

Het stopzetten van het studentenreisproduct is belangrijk. Als je dit niet op tijd doet, dan kan je een boete krijgen van €150,- per halve maand! Je kan het studentenreisproduct eenvoudig stopzetten bij een NS-automaat of gele ov-chipkaartautomaat. Binnen drie maanden na je afstuderen kan je wel gratis een Dal Voordeel abonnement aanschaffen bij de NS. Hiermee reis je een jaar lang met 40% korting buiten de spits en in het weekend.

Je hoeft natuurlijk niet gelijk na je opleiding je studieschuld terug te betalen. Dit mag wel, maar normaal begin je na de aflosfase van twee jaar met afbetalen als je hopelijk ook een baan hebt.

Afgestudeerd: wat nu?

Als je bent afgestudeerd, kan je verschillende dingen doen. Wij geven je een paar opties voor als je net klaar bent met je studie!

Kies een vervolgopleiding

Na je afstuderen kan je natuurlijk verder studeren. Misschien wil jij je wel ergens in specialiseren of een opleiding volgen in een andere studierichting. Je kan dan op zoek gaan naar een masteropleiding. Maar als je een voltijdopleiding een beetje te veel van het goede vindt, dan kan je natuurlijk ook een cursus volgen. Je kan ook verschillende opleidingen thuis volgen als je geen zin hebt om in de collegebanken te zitten. Of misschien wil jij wel studeren in het buitenland!

Werken na afstuderen

Misschien heb je na het afstuderen helemaal geen zin meer om door te leren… Begrijpelijk! Jij gaat meteen beginnen met werken. Je kan tijdens de afstudeerperiode al zoeken naar een startersfunctie en solliciteren. Zorg er wel voor dat je een goede motivatiebrief en een goed cv maakt! Als je een unieke cv en brief hebt, dan word je ook sneller uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Ook vragen bedrijven steeds vaker om een sollicitatievideo. Zo zien ze jou meteen en kunnen ze al een beetje inschatten of jij bij het bedrijf past of niet.

Reizen na afstuderen

Het kan ook zijn dat je niet wil verder studeren en ook niet wil werken. Als je nog even wil genieten van deze vrijheid, dan is het de perfecte gelegenheid om een mooie (verre) reis te maken. Veel afgestudeerden kiezen bijvoorbeeld voor een rondreis door Azië, Zuid-Amerika, Australië of een ander prachtig deel van de wereld. Of misschien wil jij wel gewoon twee weken in de Griekse zon liggen en even je rust pakken. Of een reis naar het buitenland combineren met vrijwilligerswerk of om iets te leren. Waar je ook heen gaat: geniet!

Lees ook

Abonneren op