← Terug naar overzicht

Corona: hoe richt studentenvereniging NoNoMes het studiejaar in?

Studentenvereniging NoNoMes corona

Voordat corona de wereld over nam, organiseerde iedere studentenvereniging regelmatig verschillende activiteiten. Als jij lid was bij een studentenvereniging verveelde jij je niet snel. Er was altijd wel wat te doen. Maar toen kwam corona, en door de coronacrisis worden veel activiteiten geannuleerd en niet meer georganiseerd. Toch zijn er nog genoeg activiteiten die georganiseerd worden en is, zelfs in tijden van corona, lid zijn bij een studentenvereniging echt de moeite waard. Voor AmsterdamStudentenstad interviewde ik Jurriën Bos, vijfdejaars lid van dispuut Broederschap der Kruisridders van studentenvereniging NoNoMes. In deze blog vertel ik jou meer over de activiteiten bij de studentenvereniging NoNoMes.

Studentenvereniging in Amsterdam

NoNoMes is een van de vele studentenverenigingen in Amsterdam. De officiële naam is S.V.A.A. Nomen Non Magnum est. De vertaling luidt: ‘De naam is niet belangrijk’. De oprichters konden zich namelijk niet vinden in de toenmalige bestaande studentenvereniging en de bijbehorende tradities. Ze vonden bijvoorbeeld dat het niet uitmaakt wat je achtergrond is. Iedereen is welkom bij NoNoMes.

NoNoMes

Er zijn meer dan 40 studentenverenigingen in Amsterdam, zoals religieuze-, sport- en gezelligheidsverenigingen. NoNoMes is een gezelligheidsvereniging die opgericht is in maart 1988. Met 300 leden valt deze studentenvereniging onder een van de vijf grootste studentenverenigingen in Amsterdam. Binnen de vereniging zijn er 9 disputen, zoals Colombine, Born en het Broederschap der Kruisridders. Er zijn disputen apart voor mannen en vrouwen, per dispuut zijn er ongeveer 25 actieve leden. Nieuwe leden mogen kiezen van welk dispuut ze lid willen worden. 

Hoe vindt de kennismaking plaats?

Voor het studiejaar van 2020/2021 vond de introductie op een alternatieve manier plaats. Normaal komen er veel mensen samen tijdens de kennismaking. Dit was vanwege de maatregelen niet mogelijk. In september 2020 mochten er maximaal 30 mensen bij elkaar komen waardoor een ontgroening niet mogelijk was. Om deze reden vond er een kennismaking in kleinere groepen plaats dan normaal. 

Ontgroening

De ontgroening heeft helaas voor disputen ook niet in dezelfde vorm als normaal plaats kunnen vinden. Elk dispuut heeft dit op een andere manier in proberen te richten. Sommige disputen hopen de ontgroening voor de eerstejaars alsnog in dit voorjaar uit te kunnen voeren. Maar dat ligt volledig aan de coronamaatregelen. Je merkt dat de eerstejaars juist geen uitzondering willen zijn, omdat hun jaar er al zo anders uitziet dan normaal. De inhoud van de ontgroening is ook verschillend per dispuut.

Het is nog niet bekend hoe de kennismaking van het schooljaar 2021/2022 eruit gaat zien. Dit hangt af van de maatregelen die dan zullen geleden. Het komende studiejaar zullen de kennismakingsdagen bij NoNoMes op 12 en 13 september plaatsvinden!

Activiteiten tijdens de coronapandemie

NoNoMes past steeds de activiteiten aan op de dan geldende maatregelen. De studentenvereniging probeert zoveel mogelijk activiteiten te organiseren om nieuwe studenten verbonden te laten voelen met de stad en het studentenleven. Zo organiseerden zij eerder een pubquiz, digitale wijnproeverij en een escaperoom. De digitale wijnproeverij vond verspreid over de dispuutshuizen plaats. Er mochten twee mensen op bezoek komen. De wijn werd door het bestuur langsgebracht. Maar in het afgelopen studiejaar deden zij nog meer:

Zoomborrel

De leden houden met elkaar contact via een WhatsApp-groep. Er worden tijdens de coronacrisis diverse activiteiten georganiseerd. Eén ding dat altijd terugkomt is de Zoomborrel. Deze vindt om de week op dinsdag plaats! De studentenvereniging organiseert verschillende activiteiten die mogelijk zijn binnen de geldende maatregelen.

Stamkroeg Café Internationaal

Normaal borrelen de leden bij hun stamkroeg Café Internationaal. Om deze reden hebben ze met het dispuut een hardloopevenement georganiseerd om geld op te halen voor hun stamkroeg. Er is ook vorig jaar een wandeltocht langs verschillende kroegen georganiseerd.

Schaaktoernooi

De populaire serie The Queen's Gambit heeft het dispuut geïnspireerd om een schaaktoernooi te organiseren voor hun leden. De finale werd gescreend met Zoom ernaast.

Dies Natalis

De Dies Natalis is de verjaardag van de studentenvereniging of dispuut. Op deze dag vind ook de bestuurswisseling plaats. De dies natalis heeft plaatsgevonden op een boot met 30 man. Op de boot passen normaal 150 man en was nu geschikt voor 30 man, zodat er genoeg afstand kon worden gehouden. Daarnaast heeft de studentenvereniging ook een pubquiz, digitale wijnproeverij en escaperoom georganiseerd.  De digitale wijnproeverij vond verspreid over de dispuutshuizen plaats. Er mochten twee mensen op bezoek komen. De wijn werd door het bestuur langsgebracht.

Dispuutshuizen

Er zijn dispuutshuizen die zijn verbonden aan NoNoMes. Dit betekent dat leden van disputen samenwonen in één huis. Er zijn meerdere dispuutshuizen, hierdoor houden zij gemakkelijk contact met elkaar. Dit zorgt ervoor dat er veel dingen georganiseerd kunnen worden, nu vooral online natuurlijk. Er zijn ongeveer 4 huizen met 3 of 4 bewoners per huis. Superleuk dus!

Wil je lid worden van NoNoMes? Lees dan snel wat jij moet weten als jij lid wilt worden bij een studentenvereniging. Wil jij graag nog kijken naar andere studentenvereniging? Bekijk dan ons overzicht van alle studentenverenigingen in Amsterdam.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden