← Terug naar overzicht

CBR routes in Amsterdam: zo slaag jij voor jouw rijexamen!

CBR routes Amsterdam

Voor het voorbereiden op jouw rijexamen geldt de welbekende regel: een goede voorbereiding is het halve werk. Ook als jij nog niet je theoriebewijs hebt behaald, is het slim om je alvast voor te bereiden op jouw praktijkexamen. Ik begrijp het als jij het liefst zo snel mogelijk wilt afrijden. Toch is het verstandig om je voldoende voor te bereiden en jouw eigen tempo aan te houden. In deze blog geef ik jouw enkele tips voor het afrijden.

Keuze van de rijschool

Je eerste stap is een rijschool vinden. Het CBR heeft een overzicht gemaakt van het slagingspercentage van verschillende rijscholen. Houd je daar niet te veel aan vast. Het kan zijn dat het slagingspercentage van een rijschool erg hoog is. Dit kan zijn doordat deze rijschool de deelnemers onnodig veel lessen laat afnemen, zodat ze sowieso slagen. Je kunt een aantal proeflessen doen bij verschillende rijscholen en vragen naar de ervaringen van vrienden. Luister naar jouw gevoel en kies op basis daarvan een rijschool. Als je niet tevreden bent met je gekozen rijinstructeur, wissel dan van rijinstructeur of rijschool. Iedereen leert namelijk op een andere manier. Zo heeft de een een strenge rijinstructeur nodig en de ander een empathische rijinstructeur. Als jij te lang blijft bij een rijinstructeur die niet bij jou past, kan dit jou meer geld kosten, omdat je meer lessen nodig hebt.

Wanneer afrijden?

Jouw rijexamen begint bij de CBR locatie op steenworp afstand van het station Amsterdam Sloterdijk. In de ochtenden (en vooral maandagochtend) is het in deze omgeving erg druk op de weg. Kies daarom een tijdstip in de middag om af te rijden. Wanneer jij kan afrijden ligt aan hoe snel jij leert. Let wel op dat jouw rijinstructeur op tijd jouw rijexamen reserveerd.  Het kan namelijk tot 7 weken duren voordat je jouw eerste praktijkexamen kunt afnemen. Als jouw rijexamen te laat wordt gereserveerd, moet jij weer extra lessen afnemen om te blijven oefenen. Op tijd jouw rijexamen laten reserveren, kan jou dus veel geld besparen.

Examenroutes

Welke examenroute jij zult krijgen, weet je nooit van tevoren. Bij het uitrijden vanaf de CBR locatie is het belangrijk om langzaam te rijden en goed te kijken of er auto's aankomen. Het zicht vanaf de CBR locatie is namelijk niet goed. Bij de route Westpoort Sloten is er een pleintje, die lijkt op een rotonde. Let goed op de regels van dit pleintje en de wegbelijning. Verdiep je in de verschillende examenroutes. Door via Google Maps goed te kijken naar de routes kan jij zien welke aandachtspunten horen bij de verschillende examenroutes. Ook zijn er veel video's te vinden op Youtube van de verschillende examenroutes.

Tips tijdens het afrijden

Welke examenroute jij ook gaat rijden, je zult altijd op moeten letten voor trams, scooters en fietsers. Tegenwoordig rijden snorfietsers in Amsterdam ook op de rijbaan. Kijk goed uit naar scooters. Een scooter kan bijvoorbeeld jou afsnijden en als jij daar niet goed op anticipeert kan dit jou punten kosten. Bij voetgangers en fietsers is het belangrijk dat jij alleen voorrang geeft als zij daar recht op hebben. Ga geen voorrang verlenen als ze er niet recht op hebben. Hierdoor kan de rijexaminator denken dat jij de verkeersregels niet kent. Houd altijd rekening met de veiligheid van jezelf en je medeverkeer.

Hopelijk heb ik jou gestimuleerd om je nog meer te verdiepen in de examenroutes en je goed voor te bereiden op jouw rijexamen. Dan kan je snel een eigen auto kopen. Lees dan de blog Je eigen auto? Dit moet je weten. Veel succes!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op