← Terug naar overzicht

Hoe houd je geld over aan het einde van de maand?

Geld besparen

Het is altijd vervelend als je aan het einde van je geld nog een stukje maand overhoudt. Dan zit er niks op tot overleven tot ome Duo weer langskomt. Maar voorkomen is beter dan genezen. Studeren is geen goedkope bezigheid. Je betaalt collegegeld, hebt boeken nodig, eten en onderdak zijn voor velen niet gratis, en je wilt ook nog leuke dingen blijven doen. En dat allemaal op het salaris van je bijbaantje en een eventuele lening bij Duo. Geen gemakkelijke taak. Maar het kan!

Meten is weten

Allereerst is het slim om een overzicht te maken van je uitgavenpatroon. Immers, het is moeilijk om te bedenken hoe je geld over kunt houden, als je niet weet waar je het aan uitgeeft. Het is aan te raden om een kasboek bij te houden: een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Wanneer je merkt dat je toch wel erg veel geld in die broodjes uit de kantine gaat zitten, is het misschien een goed idee om toch wat vaker thuis je boterhammen te smeren. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting, ook wel het NIBUD, geeft diverse tips over het bijhouden van een financiële administratie.

Weet waar je geld uitgeeft

Een van de andere dingen om je bewust van te worden, is waar je je geld uitgeeft. Het broodje in de kantine bijvoorbeeld, of altijd dat ene plantje van het tuincentrum. Als je merkt dat je op bepaalde plekken vaak geld uitgeeft, kan het verstandig zijn om er iets minder vaak naartoe te gaan. De verleiding om daar geld uit te geven is blijkbaar erg groot. Als je jezelf daar niet aan blootstelt, kun je er ook geen geld aan uitgeven. 

Tip: lees hier manieren om eenvoudig geld te besparen.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes

Het maken van lijstjes is altijd een goed idee. Welke kleding heb je echt nodig? Welke boeken moet je kopen voor de nieuwe vakken? Wat heb je allemaal nodig uit de supermarkt? Gewapend met een lijstje (en misschien zelfs een maximum budget) ben je beter bestand tegen de verleidingen waar je je geld aan uitgeeft. Maar dan moet je wel de discipline hebben om je aan het lijstje te houden.

Meer is minder

Tot slot nog een hele praktische tip: koop veel tegelijkertijd. Als je gewapend met een boodschappenlijstje voor een hele week boodschappen gaat doen, zal je merken dat je minder kwijt bent aan het einde van de week dan wanneer je dagelijks eten gaat scoren. En als je één dag je hele garderobe scoort voor het winterseizoen, zal je doelgerichter kopen dan als je steeds voor een trui of broek gaat.

Je komt immers minder vaak op een plek waar je verleid wordt om dingen te kopen, en je gaat doelgerichter te werk omdat je weet wat je wilt. Natuurlijk mag je jezelf wel een beetje laten verleiden en een extra zak chips of reep chocola kopen. Maar die ene broek, die wel oké is –maar je weet het niet helemaal zeker-, zal een stuk minder interessant zijn als je al ruim €150 uitgegeven hebt aan andere kleding. Volg deze tips en je zult zien: binnen de kortste keren hou je geld over aan het einde van de maand, in plaats van andersom.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden