← Terug naar overzicht

Zo kun je beter studeren vanuit huis

thuis studeren

Voorlopig ziet het ernaar uit dat we nog wel even vanuit huis moeten studeren. Heerlijk dat je niet meer de deur uit hoeft en de hele dag je chillbroek aan kunt houden, maar het is af en toe ook best pittig. Ik geef je een paar tips voor het thuis studeren, zodat je er weer even tegenaan kunt!

Studeerplek

Het allerbelangrijkste is dat je een fijne studeerplek hebt. Een dagje op de bank of vanuit bed is lekker, maar dat zal je niet een jaar volhouden. Zonde van je rug! En nu we ook niet meer bij onze favo studeerplekjes in Amsterdam kunnen zitten, moeten we er zelf één maken. Een goede studeerplek bestaat in ieder geval uit een tafel en stoel. En dan het liefst een goede bureustoel natuurlijk! Van een hout stoeltje krijg je al snel last van je rug. Zo’n bureaustoel kun je bij de kringloopwinkel kopen voor een prikkie! Daarnaast is het handig om studieboeken in de buurt te zetten en schriften of notitieblokken. Zet ook vooral een leuk, klein plantje op je bureau. Ziet er niet alleen gezellig uit, maar bevordert ook de concentratie!

Vierkante ogen

Ben je het beeldscherm helemaal zat en zijn je ogen inmiddels vierkant geworden? Dan raad ik je aan om hier even afstand van te houden. Als je bijvoorbeeld moet leren voor een tentamen, dan kun je de belangrijkste dingen onder elkaar zetten en dit printen. Hierna doe je je laptop dicht en focus je je op de belangrijkste dingen, zonder dat je op een beeldscherm hoeft te kijken. Ik hoor je al denken: printen is duur. Maar nee hoor, dat valt best mee! Je hebt goedkope huismerk hp cartridges die je in een tweedehands printer kunt doen. Die zijn gewoon helemaal betaalbaar!

Ritme

Ook heel belangrijk: een ritme aanhouden. Ik ben erachter gekomen dat een ritme mij super erg helpt! Elke ochtend rond dezelfde tijd uit bed, douchen, ontbijten, etc. Je zult zien dat je zo veel meer doet dan wanneer je laat je bed uitkomt en pas aan het einde van de middag gaat douchen. Wat wel heel verleidelijk is als je niet de deur uithoeft. Het is ook heel goed om regelmatig pauze te nemen. En dan ook écht pauze: achter je laptop vandaan en op een andere plek lunchen. 

Plannen

Omdat je geen docenten meer in de buurt hebt, moet je zelf gaan plannen. En dit is belangrijk om niet achter te lopen. Houd er in de planning rekening mee dat je alle moeilijke dingen in de ochtend doet. In de ochtend is je concentratie vaak op z'n best. Als je voor de lunch alle moeilijke dingen al gedaan hebt, dan kan je in de middag wat rustiger aan doen. Chill! 

Samen leren

Nu je alle medestudenten niet meer op school ziet, betekent het niet dat je geen contact meer met ze kunt hebben. Vraag eens of er iemand samen wilt leren. Dit kan erg motiveren! Afspreken is misschien niet het beste plan, maar samen leren kan ook goed online. 

Nog even volhouden, je kan het!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op