← Terug naar overzicht

Een goede voorbereiding voor studenten bij solliciteren

cv

De studies van de hogescholen en universiteiten gaan weer van start. Naast een perfecte studie ben je als student ook op zoek naar de perfecte bijbaan. In welke fase je ook zit van je studie, je zult uiteindelijk ergens gaan solliciteren. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden op je eerste gesprek, want een eerste indruk maak je maar één keer!

1. Een overzichtelijk cv (curriculum vitae)

Welke gegevens zijn van belang voor jouw cv? Plaats eerst een foto van jezelf. Dit maakt jouw cv nog persoonlijker. Daarna benoem je jouw persoonlijke gegevens in een cv. Deze bestaan uit:

 • Naam, adres en woonplaats;
 • Geboortedatum en -plaats;
 • Telefoonnummer;
 • E-mailadres;
 • Burgerlijke staat;
 • Nationaliteit;
 • Geslacht.

Je geslacht kun je eventueel weglaten. Vermijd andere informatie die in de persoonlijke sfeer komt zoals religie, politiek, ideologie en seksualiteit.

Benoem na je persoonlijke gegevens jouw (afgeronde) opleidingen. Hier zal een werkgever eerder naar kijken dan jouw werkervaring. Vermeld de jaartallen van de opleidingen en zet deze in chronologische volgorde. Dat wil zeggen dat de meest recente studie als eerste komt te staan op je cv. Beschrijf je opleiding(en) heel kort en benoem eventuele specialisaties. Deze specialisaties kunnen van pas komen, omdat dit je kan onderscheiden van ander sollicitanten.

Na de opleidingen beschrijf je jouw (relevante) werkervaring. Ook hier benoem je de jaartallen van jouw banen en deze zet je in chronologische volgorde. Bij het benoemen van je werkervaring(en) noteer je de volgende punten:

 • Functietitel
 • Naam van de organisatie
 • Startdatum (maand, jaartal) – Einddatum (maand, jaartal). Wanneer je er nog werkt vervang je de einddatum door 'heden'
 • Korte beschrijving over de inhoud van je werk

Veel studenten hebben over het algemeen nog maar weinig werkervaring, waardoor het opstellen van een cv soms nog lastig kan worden. Als je nog geen of weinig werkervaring hebt dan is het belangrijk dat je de focus legt op andere aspecten van je cv. Denk hierbij aan nevenactiviteiten, cursussen, stages en hobby’s. Aan deze aspecten kun je jouw (technische) vaardigheden koppelen waarin jij goed bent.

2. Motivatiebrief

Naast het opstellen van een goed cv mag een indrukwekkende motivatiebrief niet ontbreken. Dit is immers je visitekaartje. Vermijd een standaard motivatiebrief die je naar meerdere bedrijven stuurt. Het hangt helemaal van de baan af hoe jouw motivatiebrief inhoudelijk eruit komt te zien.

Met het schrijven van een unieke motivatiebrief laat je zien dat je je goed hebt ingelezen, precies weet welke kwaliteiten belangrijk zijn voor de vacature en dat je zeer gemotiveerd bent. Het schrijven van een standaard motivatiebrief wordt dus afgeraden. Wel kun je met het AIDA-model een zeer goede motivatiebrief opstellen.

Het AIDA-model is van origine een marketingtool om klanten te stimuleren tot de aankoop van een product. Je moet dus je motivatiebrief als een soort verkooppraatje zien. Door het AIDA-model toe te passen werk je met meer zekerheid naar een gewenste actie toe: een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek. Het model pas je als volgt toe in een motivatiebrief:

Attention (aandacht):

 • Refereer aan aanleiding of context, eerdere contacten en beschikbaarheid. Waarom spreekt de vacature jou aan?

Interest (interesse):

 • Over welke eigenschappen en specifieke ervaringen beschik jij die passen bij de vacature?

Desire (voorkeur):

 • Waarom moet het bedrijf jou nemen? Waarin onderscheid jij je ten opzichte van een andere student?

Action (actie):

 • Bied aan dat je jouw motivatiebrief in een vervolggesprek wil toelichten. Mocht het bedrijf niet reageren op jouw motivatiebrief, toon initiatief en bel het bedrijf op of ga desnoods even langs. Een bedrijf waardeert immers je betrokkenheid.
 • Verwijs naar de bijgevoegde curriculum vitae.

Wil je nog beter voorbereid zijn op jouw sollicitatiegesprek? Ga dan naar Studentenvacature en vind de beste tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de perfecte studentenbijbaan.

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op