← Terug naar overzicht

Eigen bedrijf starten? Denk hier dan aan!

Eigen bedrijf starten

Is jouw allergrootste droom om een bedrijfje te starten? Supertof! In deze blog vertel ik jou waar je aan moet denken bij het starten van een eigen bedrijf. Zo ben je op de belangrijkste dingen voorbereid en kom je voor zo weinig mogelijk verrassingen te staan!

Voorbereidingen

De voorbereidingen zijn het allerbelangrijkst. Een goed begin is het halve werk, toch? Het is belangrijk om je goed in te lezen en online te oriënteren. Dit kun je doen door van tevoren een ondernemingsplan op te stellen. Hierin schrijf je al jouw plannen met het bedrijf. Zo voorkom je problemen in de toekomst. Ga na of jouw plannen realistisch zijn en vraag dit ook aan vrienden of familie. Soms kan het helpen om kritiek te krijgen van anderen. Dit opent misschien jouw ogen en helpt je verder!

KVK

Ondernemingsplan helemaal af en klaar met alle voorbereidingen? Dan is het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Bij de inschrijving vermeld je de bedrijfsnaam en de activiteiten die je met jouw bedrijfje uitvoert. Ook moet je aangeven in welke rechtsvorm je je wilt inschrijven. Dit is wel iets om even goed over na te denken, want het heeft gevolgen voor jouw aansprakelijkheid en belastingverplichtingen. Ga je bijvoorbeeld voor een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv)?

Website en sociale media

Anno 2020 kan niemand meer zonder een website, maar ook zeker niet zonder sociale media. Kan je zelf geen websites bouwen? Geen paniek! Met bijvoorbeeld Wordpress heb je zo een professionele website online staan! Je kunt kiezen uit verschillende templates en kunt die zelfs via de code nog helemaal aan (laten) passen naar jouw wensen. Zorg dat je op jouw website beschrijft wat je aan producten en/of diensten aanbiedt, zorg dat potentiële klanten gemakkelijk contact met jou kunnen opnemen en vergeet ook vooral niet iets over jouzelf te vertellen. Vraag jezelf af: "Waarom zou iemand bij mij een product of dienst willen afnemen?" Communiceer datgene op jouw website!

Wat betreft sociale media is het belangrijk om te weten waar jouw doelgroep zich bevindt. Zijn jongeren jouw doelgroep? Dan moet je zeker op Instagram actief zijn. Heb je een andere doelgroep dan kun je overwegen om een actieve bedrijfspagina op Facebook te starten. En wat dacht je van Twitter, LinkedIn, Youtube of Pinterest? Allemaal platforms waar jij snel en gemakkelijk in contact kan komen met jouw perfecte doelgroep. Zorg er wel voor dat je regelmatig iets plaatst, voor welk platform je ook gaat. Ze maken namelijk allemaal gebruik van een algoritme, en om zichtbaar te blijven moet je regelmatig posts plaatsen om op het scherm van jouw potentiële klant te komen!

Boekhouding

Het is niet voor iedereen weggelegd en ook zeker niet de leukste klus die er bestaat: de boekhouding. Maar helaas, het hoort erbij. Het vastleggen van jouw administratie en het op orde houden hiervan is verplicht. En misschien is het zelfs nodig om externe verslaggeving te doen. Vergeet ook niet de denken aan een accountantscontrole. Een controle van de jaarrekening is vaak wettelijk verplicht. Lukt het je niet, heb je er geen tijd voor of zin in? Schakel dan een expert in. Zo houd jij tijd over voor de leuke en belangrijke dingen!

Netwerken

Als jij je product of dienst wilt verkopen, moet je netwerken. Misschien vind je dit spannend of lastig, maar als jij vertrouwen hebt in jouw eigen product of dienst, wordt het al een stuk makkelijker. Netwerken doe je tegenwoordig supersnel via LinkedIn. Ga op zoek naar mensen waar jij een overeenkomst mee hebt, bijvoorbeeld omdat jullie in dezelfde branch werken. Vaak worden er vanuit de gemeente netwerkborrels of -ontbijtjes georganiseerd, maar nu met de coronacrisis staat dit even on hold. Je zal in deze tijden dus creatiever moeten zijn. Bel bedrijven wat vaker op, stuur hen een kaartje of deel een post op sociale media. Alles om maar in het oog te springen bij die potentiële klant of voor mogelijke samenwerking.

Nog wat bijverdienen voordat je begint? Check de nieuwste vacatures in Amsterdam!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op