← Terug naar overzicht

Tips om te leren voor een toets

tips om te leren

Als student heb je er constant mee te maken: toetsen, examens en tentamens. Is het niet voor je opleiding, dan wel voor je rijbewijs of bijbaan. Wij geven je daarom tips hoe je het beste kunt leren voor al je toetsen!

Begin op tijd met leren

De belangrijkste tip als je moet leren voor een toets, examen of tentamen: begin op tijd! Als je langer van tevoren begint met leren, hoef je niet in korte tijd alles in je hoofd te stampen. Je kan dan op je eigen tempo steeds een stukje van de stof leren en tot je nemen. Plan ook tijd in om de stof te herhalen. Zo verdiep je je veel meer in de stof en lees je het niet alleen oppervlakkig!

Samenvattingen

Samenvattingen zijn heel handig om de stof nog beter te begrijpen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat studenten tot 5 keer sneller leren als ze een samenvatting gebruiken! Als je genoeg tijd hebt, kan je natuurlijk zelf een samenvatting maken. Heb je daar geen tijd voor of geen zin in? Je kan gelukkig veel samenvattingen kopen op het internet tegenwoordig! Dit betekent dus ook dat je jouw samenvattingen kunt verkopen op dit soort platformen. Dan levert dat harde studeren nu al geld op!

Oefentoetsen

Oefentoetsen kunnen heel erg helpen om je kennis van de stof te vergroten. Soms zetten docenten oefentoetsen op de online leeromgeving. Als dit bij jouw opleiding of cursus niet het geval is, kun je altijd even vragen aan je docent of dit mogelijk is. In andere gevallen kan je online vaak oefentoetsen vinden. Als je bijvoorbeeld voor je VCA gaat, kan je online een VCA proefexamen doen. Dit soort oefentoetsen lijken vaak op het officiële examen, waardoor je bekend raakt met de vraagstelling, de lesstof leert herkennen en toepassen en je herhaalt tegelijkertijd de lesstof. Een goede voorbereiding, dus!

Samen leren voor een toets

Een laatste tip om beter te leren, is om samen te leren. Ga bijvoorbeeld samen naar dezelfde studeerplek in Amsterdam, zodat je elkaar kan motiveren en samen gezellig pauze kan houden. Leren jullie voor dezelfde toets? Dan kan het ook helpen om aantekeningen of samenvattingen uit te wisselen. Op die manier zie je ook wat een ander belangrijke stof vindt, terwijl jou dat misschien niet was opgevallen.

We hopen dat je wat aan deze leertips hebt. Succes met je toets!

Meer studentennieuws

meubels uitzoeken
geld besparen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden