← Terug naar overzicht

De voor- en nadelen van werken en leren (BBL)

BBL-opleiding

Zit jij graag met je neus in de boeken of steek je liever je handen uit de mouwen? Voor degene die liever de handen uit de mouwen steken, is er tegenwoordig een groot aanbod aan BBL-opleidingen. Maar wat zijn de voordelen van werken en leren? Of juist de nadelen? Ik zet ze voor je op een rijtje, zodat jij hierna weet of een BBL-opleiding iets voor jou is!

Wat is een BBL-opleiding?

Een BBL-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je gaat drie of vier dagen in de week aan het werk bij een erkend leerbedrijf en één of twee dagen in de week naar school. Op deze manier leer je meer in de praktijk, in plaats van uit de boeken. Werken en leren wordt steeds populairder en hierdoor wordt het aanbod groter. Er is dus vast en zeker een BBL-opleiding in een sector die jij leuk vindt!

Voordelen

Een groot voordeel van een BBL-opleiding is dat je veel werkervaring opdoet bij een bedrijf. Hierdoor leer je veel over het vak en ben je meteen binnen. Je krijgt vanuit school veel begeleiding bij het werk- en leerproces. Het allergrootste voordeel is dat je lekker betaald krijgt. Iedere maand krijg jij een salaris conform CAO gestort op je rekening. Bij sommige opleidingen krijg je zelfs een bonus op je salaris als je goede cijfers haalt. Daarnaast hoef jij deze studie niet zelf te betalen, want dat doet het bedrijf voor jou! Niet gek, toch?

Nadelen

Het doen van een BBL-opleiding heeft ook een paar nadelen. Je bent natuurlijk maar één of twee dagen in de week op school. Hierdoor leer je minder vanuit de theorie en dit kan gevolgen hebben wanneer je wil doorstromen naar een hogere opleiding. Daarnaast krijg je als BBL-er geen studiefinanciering of studentenov. Gelukkig zijn er wel veel bedrijven die jouw reiskosten willen vergoeden, dat scheelt! Ook kan het zijn dat je moet tekenen dat je na de opleiding nog langer voor het bedrijf blijft werken. Maar als jij een leuk bedrijf uitkiest en het daar naar je zin hebt, dan is dat natuurlijk geen probleem! 

Lukt het je niet om een keuze te maken? Lees hier hoe je het maken van een studiekeuze aanpakt!

Meer studentennieuws

wat doen zomervakantie
Abonneren op