← Terug naar overzicht

Hoe kies ik een gezondere afhaal- of bezorgmaaltijd?

gezond eten bestellen amsterdam

Zelf koken is een stuk gezonder dan een bezorgmaaltijd (dat wist je vast zelf al). Ik begrijp het helemaal als er wordt besloten om eens een dagje niet te koken. Soms mag je jezelf eens verwennen. Zou het niet fijn zijn als je kunt genieten en een gezonde keuze kunt maken, tegelijkertijd!? Lees hieronder een aantal gezondere keuzes voor je afhaal- en bezorgmaaltijden. Nee, helaas Vegan Junk Food Bar staat er niet tussen. Dat iets vegan is, betekent niet per se dat het gezond is (helaas).

SLA

SLA is een biologische saladebar. Sla verkoopt onder andere salades, bowls en smoothies. Het menu wordt aangepast aan het jaargetijde. De voedingswaarde van de maaltijden is te downloaden op de website. De huidige maaltijden bevatten tussen de 400 en 550 kcal. Hierdoor kun je het beste deze maaltijd nemen als avondeten.

Stewart & Sally

De eigenaar van Stewart & Sally vond dat er in de huidige to-go aanbod te weinig gezonde keuzes waren. Hierop volgend werd Stewart & Sally geboren. Deze maaltijden worden samengesteld van verse voedzame ingrediënten. Daarnaast maken ze gebruik van seizoen groenten. Net als SLA heeft Stewart & Sally ook salade bowls. Je kan er zelfs een stoofpot eten. Daarnaast kan je er maaltijden van verschillende culturen eten, bijvoorbeeld een curry of Gado Gado. Ook kan jij jouw eigen maaltijd samenstellen met bijvoorbeeld quinoa en linzen, bruine rijst of couscous salade.

Poke Perfect

Je hebt vast wel eens gehoord van een Poke bowl. Oorspronkelijk is het een kom met sushi rijst, rauwe vis en andere ingrediënten. De vis kan vervangen worden door verschillende vegetarische vervangers, zoals tofu. Poke Perfect heeft een groot aanbod van verschillende Poke bowls. Een poke bowl kan erg gezond zijn, omdat het vaak vol met verse groenten zit. Maar helaas maken de sauzen maken het iets minder gezond en heeft de rijst veel calorieën. Kies daarom liever niet een grote portie, maar een kleine. Een poke bowl kan je het beste eten als avondeten.

Hartbiet

Sorry voor de vleesliefhebbers onder ons maar Hartbiet heeft alleen vegetarische en vegan gerechten. De gerechten zijn gemaakt van zoveel mogelijk biologische, lokale en seizoensgebonden producten. Helaas kun je niet eten van de menukaart bestellen of afhalen. Wel kan je een vegetarische of veganistische Bietbox bestellen bij Hartbiet. De veganistische box bevat een salade, haverreep en een sapje. De vegetarische box bevat een wrap, banenbrood en een sapje.

Tips voor andere afhaal- en bezorgmaaltijden

  • Wil je een andere afhaal- of bezorgmaaltijden eten? Dan heb ik aantal tips voor je om een gezondere keuze te maken.
  • Veel afhaal- en bezorgmaaltijden zijn vaak groter dan een eenpersoonsportie. Schep daarom een portie op een normaal bord. Bewaar de rest van de maaltijd voor de volgende dag. Aziatische gerechten bevatten vaak veel olie. Als je niet te veel calorieën wilt binnenkrijgen, kan je beter voor een kleinere portie kiezen dan je gewend bent.
  • Kies een gerecht met mager vlees of een vleesvervanger, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, ei, tempé.
  • Kies liever geen brood bij je maaltijd, hiervan eet je namelijk snel te veel.
  • Sla maaltijden met room liever over.

Hopelijk kan jij nu zonder schuldgevoel genieten van jouw maaltijd. Houd de 80/20 regel voor gezond eten in je gedachten (80% gezond, 20% ongezond). Ongezond eten mag dus. Daarom mag jij ook wel eens kiezen voor een minder gezonde afhaal- of bezorgmaaltijd. Als je iets bewust doet, hoef jij je niet schuldig te voelen. Wil je toch liever zelf koken? Ik schreef een blog over gezond en gevarieerd avondeten!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden