← Terug naar overzicht

Dit moet je regelen als je uit huis gaat

regelen als je uit huis gaat

Yes, het is je gelukt om een kamer te vinden in de grootste studentenstad van Nederland! Eindelijk niemand meer naar wie je hoeft te luisteren en lekker je eigen leventje leiden. Maar voordat de leukste tijd van je leven begint, moet je nog wel wat zaken regelen. Bij uit huis gaan, komen helaas niet alleen nieuwe meubels kijken. Lees hier wat je allemaal moet regelen als je op jezelf gaat wonen!

Nieuwe gemeente

Als je uit huis gaat en je gaat in een andere stad wonen, is het verplicht om je in te schrijven bij deze gemeente. Dit wordt vaak vergeten door studenten, maar het is wel belangrijk! Door je in te schrijven bij je nieuwe gemeente kan je ook makkelijker overstappen naar een tandarts of huisarts bij jou in de buurt en kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Internet en tv

Als je op kamers gaat wonen, moet je ook je eigen abonnementen afsluiten. Je hebt natuurlijk internet en tv nodig in je nieuwe kamer of huis. Je kan makkelijk online een vergelijking maken en kijken welk pakket het beste bij jou past. Als je met meerdere mensen in een huis woont, kun je de kosten hiervan delen. Ook Netflix en Videoland afsluiten? Doe dit samen met wat vrienden, zo bespaar je veel kosten op dit soort abonnementen!

Verzekeringen regelen

Als je uit huis gaat, zijn er een paar belangrijke verzekeringen die je moet regelen. Onder andere je zorgverzekering, inboedelverzekering en je aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen kosten soms maar een paar euro’s per maand en kunnen je op lange termijn een hoop kosten besparen! Dit houdt het in:

Inboedelverzekering: onder je inboedel vallen alle spullen bij jou in huis. Een inboedelverzekering dekt dus schade aan spullen in je kamer, tuin of schuur. Bijvoorbeeld bij diefstal of brand.

Zorgverzekering: als je na je 18e uit huis gaat, dan heb je je zorgverzekering al geregeld. Maar als je nog geen 18 bent als je op jezelf gaat wonen, moet je dit nog regelen. Nadat je 18 wordt, val je niet meer onder de zorgverzekering van je ouders en daarom moet je dan ook je eigen afsluiten. Er zijn verschillende verzekeringen speciaal voor studenten. Deze zijn voordeliger dan reguliere zorgverzekeringen. Check welke het beste bij jou past en of je meer nodig hebt dan de basisverzekering. Vergeet daarnaast niet om zorgtoeslag aan te vragen bij de belastingdienst. 

Aansprakelijkheidsverzekering: deze verzekering dekt de schade die jij aanbrengt aan andere mensen of spullen. Een eigen aansprakelijkheidsverzekering is niet altijd nodig. Als de verzekering van je ouders nog steeds jouw schade dekt als je uit huis gaat, dan hoef je dit niet zelf te regelen.

Geldzaken

Overal waar je geld op kan besparen, is winnen voor studenten. Kijk of je met je kamer of huisje in aanmerking komt voor huurtoeslag. Dit is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Je huur mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn en je moet een eigen voordeur hebben. Je kan huurtoeslag aanvragen bij de belastingdienst.
Als je op het mbo zit en uit huis gaat, heb je ook recht op een uitwonende beurs. Dit geldt helaas niet voor hbo- en wo-studenten. Wel kun je in aanmerking komen voor een bijdrage als je ouders niet veel verdienen. Dit is de aanvullende beurs en kun je aanvragen bij DUO.

Meer studentennieuws

introductieweek
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden