← Terug naar overzicht

Tips voor een veilig studentenhuis

studentenkamer

Studentenhuizen staan niet per se bekend om hun veiligheid. Er breekt regelmatig brand uit en je hoort vaak dat er wordt ingebroken. Voor inbrekers zijn studentenhuizen echte goudmijnen. Overal liggen dure spullen als laptops, tv’s en sieraden. En er zijn zoveel huisgenoten dat er altijd wel iemand is die de deur niet op slot draait. Gelukkig zijn er een heleboel maatregelen die je kunt treffen om je studentenhuis veiliger te maken!

Smart home alarmsysteem

Bij een smart home denk je misschien niet meteen aan veiligheid. Toch is een smart home dé basis voor een goed alarmsysteem. Een smart home bouw je vanuit een centraalpunt op. Dit noem je ook wel een bridge of hub. Op dit kastje richt je virtueel je huis in. Het kastje weet hierdoor precies welke smart home apparaten waar in jouw huis staan. Zo kan je een automatische garagedeuropener instellen om gemakkelijk via de garage binnen te komen. Of smart raamdecoratie instellen die op een bepaalde tijd opengaan in een slaapkamer.

De smart home apparaten kunnen ook samenwerken, waardoor het de perfecte manier is om je studentenhuis te beveiligen. Met een smart home beveiligingscamera kun je bijvoorbeeld instellen dat er een alarm afgaat op je speakers bij verdachte activiteit. Of dat je smart lights rood kleuren om ongewenst bezoek af te schrikken. De beveiligingsbeelden kun je naar meerdere smart phones streamen, waardoor jij en je huisgenoten altijd weten wat er thuis gebeurt!

Maak het inbrekers niet te makkelijk

Het is ook belangrijk dat je maatregelen treft om het minder aantrekkelijk te maken voor inbrekers. Leg kostbare spullen uit zicht, laat een lamp aan, sluit alle ramen en draai alle deuren op slot. Als je kamer een eigen slot heeft, is het ook verstandig om deze altijd dicht te draaien als je weggaat. 

Brandpreventie

De brandveiligheid is de verantwoordelijkheid van de huisbaas, maar er zijn ook een heleboel dingen die je zelf in de gaten kunt houden. Zorg bijvoorbeeld dat er brandmelders hangen en check of deze het doen. Ook is het belangrijk om vluchtroutes vrij te houden van rommel en te controleren of er brandblussers aanwezig zijn. Zorg er verder voor dat er geen onnodige stekkers in het stopcontact zitten en dat er voldoende ruimte is tussen meubels en verwarmingen.

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden