← Terug naar overzicht

Aan deze 5 dingen moet je denken als je op kamers gaat

Ga jij binnenkort op kamers? Dan komt er een heleboel op je af! Een vreemde stad, nieuwe huisgenoten en dingen waar je thuis helemaal geen rekening mee hield. Wij stelden daarom deze checklist voor je op. Zo weet je zeker dat je helemaal voorbereid bent om op jezelf te wonen!

Verzekeringen

Als je op kamers gaat, is het handig om een aantal verzekeringen af te sluiten die je thuis niet nodig had. Een inboedelverzekering is essentieel als je op kamers gaat. Een inboedelverzekering dekt namelijk jouw spullen bij schade door diefstal en brand. Lees wel goed de premie door, want daar staat precies in bij welke situaties jouw spullen wel of niet verzekerd zijn. Ook kan het handig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Tip: vaak kun je een studentenpakket afnemen met dit soort verzekeringen, waardoor je een stuk goedkoper uit bent.

Adreswijziging

Als je op kamers gaat, is het handig om dit door te geven aan belangrijke instanties. Denk bijvoorbeeld aan de bank, verzekeraars en verenigingen. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke post mist. Ook ben je verplicht om je adreswijziging bij gemeente Amsterdam door te geven. Dit kan al 4 weken voordat je verhuist tot maximaal 5 dagen na de verhuizing. Zorg wel dat je dit op tijd doet, want als je de adreswijziging te laat doorgeeft, riskeer je een boete. Als je jouw verhuizing bij de gemeente hebt doorgegeven, zijn ook andere overheidsinstanties op de hoogte van jouw adreswijziging. Wel zo handig als DUO je wil bereiken ;).

Internet en tv

Vaak hebben studentenhuizen al een tv- en internetabonnement. Moet je dit nog regelen? Dan is het handig om online verschillende abonnementen en aanbieders te vergelijken. Heb je een extra tv- of internetaansluiting nodig in jouw kamer? Kijk dan of je dit mogelijk is bij het huidige abonnement van jouw studentenhuis. Een extra sluiting kost vaak maar een paar euro’s per maand meer, terwijl een apart abonnement al gauw een paar tientjes kost. Andere online diensten zoals Netflix, Videoland en Spotify kun je vaak ook delen met je huisgenoten. Vraag dit dus even na, dan kan jij jouw abonnementen opzeggen. Scheelt weer in de portemonnee ;).

Regel je zorgzaken

Is je ouderlijk huis ver van je studentenkamer? Dan is het verstandig om nieuwe zorgverleners te zoeken. Denk aan de tandarts, huisarts en apotheek. Let er ook even op of jouw zorgverzekeraar een contract heeft met jouw nieuwe zorgverleners.

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden