← Terug naar overzicht

Beleef je eerste keer tijdens 20e Museumnacht! gesponsord

Museumnacht amsterdam

Stichting N8 I Museumnacht Amsterdam viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. Op zaterdag 2 november 2019 openen 55 musea ‘s nachts hun deuren om een jong publiek een eerste ervaring in een museale setting te bieden. Op donderdag 26 september gaat de kaartverkoop van start en wordt het programma bekend gemaakt.

Museumnacht Amsterdam als instapmoment

Museumnacht Amsterdam introduceert en verbindt een jong en lokaal publiek aan de Amsterdamse musea. Museumnacht is voor deze doelgroep de gateway naar de musea in hun stad en wil hen enthousiasmeren en overtuigen dat deze musea er ook voor hen zijn. De eerste en grootste museumnacht van Nederland trekt inmiddels ruim 32.000 bezoekers, waarvan ongeveer de helft daadwerkelijk voor de eerste keer komt en bijna 80% jonger is dan 35 jaar. 

Ontmoeting met de nacht

Voor de campagne van dit jaar ging N8 de samenwerking aan met regisseur Kay Lindhout en fotografe Julia Marino, beiden van productiehuis Czar— Amsterdam. De visueel prikkelende film, geschoten op 35 mm* verbeeldt een wervelend en nieuw Amsterdam waar ervaringen zowel binnen als buiten het museum centraal staan. Lindhout: ‘Kunst en cultuur bieden je de mogelijkheid om een nieuwe werkelijkheid te verkennen. Er is hierin geen goed of fout, iedere ervaring is even waardevol. We hebben in de film geprobeerd zoveel mogelijk Museumnacht ervaringen te vertalen naar droomachtige beelden die hopelijk mensen enthousiasmeren om zelf een keer te gaan kijken!’

Het concept van de film en de vertaalslag naar de beeldcampagne ontwikkelde Lindhout samen met creatief strategen Scott Kooken en Michael James Philips en Jordy den Haan van Museumnacht. De fotocampagne was bij Marino in goede handen. Zij schoot niet alleen schitterende beelden, maar gaf ook op creatieve wijze invulling aan de look and feel van de postercampagne.

Meer dan een kunstbeleving

De film vertelt dat je eerste Museumnacht-bezoek niet per sé over de kunstervaring hoeft te gaan, maar ook te maken heeft met het museum zelf, de stad en de mensen. De film toont een magisch realistisch Amsterdam waarin je wordt je meegevoerd door kleurrijke beelden van de nacht. Je ziet jonge mensen rennen, dansen, graven, huilen, lachen, zich verwonderen, maar ook uitspreken dat ze niet goed snappen wat ze te zien krijgen; een veelgehoord commentaar onder jongeren wanneer het gaat over kunst met de hoofdletter K. Projectmanager Jordy den Haan: ‘Onder jongeren bestaat het beeld dat er een mening van je verwacht wordt zodra je het museum binnenstapt. Dat kan als drempel worden gezien. Met deze campagne willen wij die drempel wegnemen en de boodschap meegeven dat er eigenlijk geen regels zijn. Het is jouw eigen ervaring en daar hoef je je niet voor te verantwoorden.’

Al twintig jaar een eerste keer

Museumnacht voorziet haar bezoekers ieder jaar weer in een eerste ervaring in het museum: of het nou je eerste keer Museumnacht in Amsterdam is, of je twintigste. Iedere editie is uniek en voelt aan als een kennismaking. Hoewel de kern van het evenement hetzelfde blijft, is de programmering ieder jaar anders. Museumnacht biedt ieder jaar gastlocaties een platform tijdens de nacht. Met Fashion for Good, Power of Art House, Vondelcs, OBA Bijlmerplein en World Press Photo House kent ook de 20e editie weer een aantal nieuwe gastlocaties. Voor alle deelnemende locaties en het volledige programma tijdens de nacht kun je vanaf vandaag terecht op www.museumnacht.amsterdam

Meer studentennieuws

studentenkamer opknappen
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden