← Terug naar overzicht

Ontgroening in Amsterdam

Wil jij graag lid worden van een studentenvereniging? Dan wil je vast weten of er een ontgroening is en hoe dat eraan toe gaat. Het klinkt altijd allemaal best wel heftig op het nieuws maar geloof me, dit hoeft het helemaal niet te zijn. Tegenwoordig wordt elke vereniging namelijk gecontroleerd door de kennisinstelling waaraan deze is gelieerd om misstanden te voorkomen. Lees snel verder want ik geef je informatie over de ontgroening bij een studentenvereniging! 

Studentenverenigingen

Er zijn in Amsterdam veel verschillende studentenverenigingen waar je lid van kunt worden. In Amsterdam zitten meer dan 40 studentenverenigingen. Er zijn gezelligheidsverenigingen, studentensportverenigingen en nog veel meer verschillende soorten vereningingen. Niet elke vereniging hiervan heeft een ontgroening dus mocht je dit nou niet willen, kijk dan goed op de site van de vereniging of vraag tijdens een informatiebijeenkomst of er een ontgroening is of niet. Naast studentenvereningen zijn er ook nog studieverenigingen waar je lid van kunt worden.

Ontgroening

Het verschilt per studentenvereniging hoe lang een ontgroening of een Kenningsmakingstijd (KMT) duurt. Tijdens deze KMT moet je vaak dingen doen zoals vieze dingen eten, liedjes zingen en de geschiedenis en termen van de studentenvereniging leren. Je wordt meestal erg vies (je doucht en slaapt nauwelijks), je moet je grenzen verleggen en er gaat tegen je geschreeuwd worden. De ontgroeningscommissie gaat je ook voor schut zetten en uitlachen. Je moet bijvoorbeeld met je hoofd omlaag zitten en een liedje zingen. Het is heel belangrijk tijdens de ontgroening dat je je niet laat gek maken, het is tenslotte maar een spel. Wanneer je het ergens echt niet mee eens bent of wanneer iets tegen je principes ingaat, geef dit dan gewoon aan. 

Persoonlijke ervaring

Vaak mag je niet verder vertellen wat er tijdens een ontgroening gebeurt en deel je deze ervaring/gebeurtenissen alleen met mensen uit je lichting. Ik had mij niet heel erg verdiept in wat een ontgroening precies was en wat er hier gebeurde. Ik ging er neutraal en zonder verwachtingen in. Het beste is toch om van 'heel erg' uit te gaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wat er bij deze ontgroening gebeurde is dat je een weekend naar een locatie toegebracht werd waar verschillende 'spellen' gespeeld werden en hiernaast kreeg je ook nog opdrachten. Een opdracht die hiernaast nog buiten het weekend viel was bijvoorbeeld om een maand achter elkaar hetzelfde shirt te dragen. Al met al, viel de ontgroening mee en ben ik blij dat ik het heb meegemaakt. Ik heb hierdoor super goede vrienden gemaakt. 

En, ga jij lid worden van een studentenvereniging? Laat je in ieder geval niet tegenhouden door een ontgroening! Deze valt meestal reuze mee en bovendien zitten er ook vele voordelen aan als goede vrienden maken en jezelf tegen komen. 

Meer studentennieuws

study university library
Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden