← Terug naar overzicht

Soa's: hoe herken je ze en hoe kom je er vanaf?

testalize.me soa

Ben jij een Amsterdamse student? Dan weet jij dat het studentenleven in Amsterdam één groot feest is. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat, er is altijd wat te beleven en dat is wat Amsterdam zo'n toffe studentenstad maakt. Tijdens je studie ontmoet je veel mensen en loop je talloze feestjes af. De kans is dan ook groot dat je soms na het stappen met iemand mee naar huis gaat. Als je een biertje of twee, drie teveel op hebt kan het soms gebeuren dat je in the heat of the moment een condoom vergeet te gebruiken. Niet heel handig, want een soa loop je gemakkelijk op.

Verschillende soa's

Soa's: iedereen heeft er vroeger bij biologie les over gehad. Soa staat voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen en bij onveilige seks hebben we er allemaal kans op. Gonorroe, hiv, syfilis, hepatitis b of c, herpes, genitale wratten en chlamydia. Bij iedere soa passen weer ietwat andere klachten en symptomen, en soms heb je helemaal geen klachten. Dat is wat een soa soms zo gevaarlijk maakt. Want laat je de soa niet behandelen, kan dat ernstige gevolgen hebben. Bij vrouwen kan het bij een heftige ontsteking zelfs zorgen voor onvruchtbaarheid... Belangrijk dus dat jij weet of je een soa hebt of niet. 

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa in Nederland. Het nare van deze soa is dat je 'm supermakkelijk oploopt, maar dat je het niet altijd door hebt dat je 'm hebt opgelopen. Ondertussen besmet je wel je bedpartners ermee. Als je wel klachten ervaart, horen de volgende symptomen bij chlamydia:

• Pijn of branderig gevoel bij het plassen

• Jeuk bij de anus, (bloederige) afscheiding bij de ontlasting en diarree

• Pijn in de balzak (bij mannen)

• Pijn en bloedverlies tijdens of na het vrijen (bij vrouwen)

Soatest doen

Vaak denken jongeren dat een soatest ontzettend duur is, en daarom doen ze het dan maar niet. Maar niets is minder waar! Vroeger waren de soatesten inderdaad redelijk prijzig, maar inmiddels is dat niet meer zo. Je kunt online al een soatest bestellen voor zo'n €45,-. Heb jij onlangs onveilige seks gehad, dan is het verstandig om voor de zekerheid een soatest te doen. Heb jij na het lezen van deze blog het idee dat je misschien chlamydia hebt opgelopen? Geen paniek, maar het is wel belangrijk dat je een soatest doet en, mocht blijken dat je inderdaad chlamydia hebt, dat je direct contact opneemt met jouw huisarts. De huisarts geeft je een antibioticakuur en op deze manier kom je van de chlamydia af. 

Als jij niet weet wanneer en van wie jij chlamydia hebt gekregen, is het wel zo netjes om je voorgaande bedpartners eventjes in te lichten. Gelukkig kun je dat tegenwoordig helemaal anoniem doen. En hey, zorg je de volgende keer dat je met die leukerd mee naar huis gaat, je condooms binnen handbereik hebt? Dat scheelt je achteraf een hoop ellende ;-)!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

 

Meer studentennieuws

amsterdamse student apps simyo
Abonneren op