← Terug naar overzicht

Review opleiding: Creative Business aan de HvA

Inmiddels zit ik halverwege het tweede leerjaar van mijn opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam, locatie Benno Premselahuis. De opleiding heette tot afgelopen jaar Media, Informatie en Communicatie maar is voor de nieuwe lichting veranderd naar Creative Business.

Hoe ben ik er beland?

Voordat ik begon aan deze opleiding, zat ik op het Mediacollege in Amsterdam. De opleiding (op mbo 4) die ik daar volgde en afrondde, heet Mediaredactiemedewerker. Creative Business leek me daarom een mooie aanvulling. Na een open dag, die ook zeker aan te raden zijn, heb ik me ingeschreven. Voordat ik aan de opleiding mocht beginnen, heb ik een korte test moeten doen, zodat ik al iets kon proeven van het niveau. In de eerste instantie twijfelde ik ook heel erg of ik nog wel door wilde studeren of niet gewoon aan het werk wilde, nu ik verder ben gegaan heb ik er geen seconde spijt van. Ik raad dan ook iedereen aan die in dezelfde tweestrijd zat om gewoon verder te leren. Werken kan altijd nog… Hoe aantrekkelijk geld verdienen ook klinkt.

Waar draait de opleiding om?

Heel grofweg gezegd is Creative Business (of MIC) een opleiding waarop je klaargestoomd wordt als mediaprofessional. Je leert stukken schrijven, werken binnen een redactie of videoproductieteam, maar er zit ook aardig wat (online)marketing aan vast. Tot slot maak je zijsprongen naar het maken van radio, een tijdschrift en een stukje psychologie. Zoals je merkt bevat deze opleiding dus een hoop variatie, maar het hoofddoel is dus om uiteindelijk mediawijs te worden en in teamverband dan wel als freelancer aan de slag te gaan met het produceren van content.

Hoe zien de vier jaar eruit?

Het studiejaar is verdeeld in vier blokken. Op het moment van schrijven bestaat de opleiding uit vier blokken, met elk blok een groepsproject en meerdere losse vakken. Deze losse vakken zijn vaak een leervak en een practicum vak. Sommige blokken is dit echter anders.
In het tweede leerjaar kies je een specialisatie: Tekstschrijven, audiovisuele producties, digitale media of mediamarketing. Ook ga je alvast tien weken op stage.
Het derde leerjaar kies je nog een keer een specialisatie. Daarnaast kun je ervoor kiezen of je eind leerjaar drie of begin leerjaar vier je grote stage doet (20 weken). Wanneer je een keus hebt gemaakt, moet je het andere half jaar een minor doen, een onderdeel van een andere opleiding volgen dus. Tot slot is de tweede helft van leerjaar vier ingericht om af te studeren.

Eigen ervaring

Persoonlijk ben ik heel blij dat ik na enige twijfel er toch voor gekozen heb om aan deze opleiding te beginnen. De opleiding is vrij breed, maar juist daarom kom je erachter wat wel en niet in jouw straatje ligt. Zo probeer ik zelf het marketing gedeelte achter me te laten en via de specialisaties meer de videoproductie kant op te gaan, waar ik later ook in verder wil. Daarnaast was stagelopen voor mij alleen al een reden om weer verder te leren. Ik hoor letterlijk van bijna iedereen om mij heen dat ze de stage het meest toffe vonden aan de opleiding, puur omdat je dan je skills in de praktijk uit kunt voeren. Met een beetje geluk mag je zelfs na je opleiding blijven plakken bij je stageplek en heb je dus meteen een baan na het afstuderen.

Al hoewel niet iedereen het ermee eens is, vind ik de Hogeschool van Amsterdam een prima plek om een opleiding te volgen. Je rooster, studievoortgang, cijfers en zelfs inhoud van de lessen komen allemaal online te staan en zijn dus overal toegankelijk. Daarnaast heb ik vaak weinig gaten in mijn rooster en…hebben ze lekkere broodjes in de kantine!

Ga jij je inschrijven?

Mocht je interesse hebben in deze opleiding, ga dan even een aantal dingen voor jezelf na. Wil je bijvoorbeeld graag in teamverband werken? En ben jij graag langer bezig met projecten, waarbij het begint bij een concept en onderzoek, tot aan het presenteren van een eindproduct? En ben jij bewust van de manier waarop je media consumeert? Spreken deze grepen uit de opleiding jou aan, dan zit je wellicht goed!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

 

Meer studentennieuws

aankomende student
IJssalons Amsterdam
Abonneren op