← Terug naar overzicht

Hoe maak je een goede studiekeuze?

Uiterlijk 1 mei moet je officiële aanmelding voor een vervolgstudie ingevoerd zijn in Studielink. Hoewel dit nog ver weg lijkt, is het sneller zover dan je denkt. Het maken van een goede studiekeuze is echter niet gemakkelijk en vergt veel tijd en energie. Om ervoor te zorgen dat je de keuze niet uitstelt en echt op 1 mei (en liever eerder) hebt gemaakt, geef ik je in deze blog bruikbare studiekeuze tips.

Oriënteren

De eerste stap voor het maken van een goede studiekeuze is oriëntatie. Dit houdt in dat je op uitgebreid onderzoek gaat naar welke studies er zijn en of ze bij je passen. Er zijn verschillende mogelijkheden om je goed te oriënteren.

Ten eerste biedt het internet verschillende bruikbare testen. Zo zijn er testen die nagaan: welke studie bij je past; welk beroep bij je past; wat jouw interesses zijn. De uitslagen die uit deze testen komen, kun je gebruiken om je focus te leggen op studies die passen bij jouw interesses en toekomstig gewenste beroep.  

Vervolgens weet je ongeveer in welke richting je moet zoeken. Je kunt op internet goed rondsnuffelen naar informatie over hogescholen & universiteiten en de opleidingen die zijn aanbieden. Bezoek verschillende websites en lees uitgebreid de informatie door over verschillende opleidingen. Vergelijk opleidingen en onderwijsinstellingen met elkaar en ga na waar jij je het meeste tot voelt aangetrokken.

Bovendien kun je eens praten met de decaan op jouw school. De functie van een decaan is erop gericht om jou te voorzien van advies over studies en om met je mee te denken op het gebied van studiekeuze. Leg hem of haar voor waar je interesses en eventuele twijfels liggen en laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft! 

Bezoek open dagen

Wanneer je vervolgens een beeld hebt van de studierichting die je op wilt, is het van belang je hierin verder te verdiepen. Bezoek zo veel mogelijk open dagen van hogescholen en/of universiteiten die opleidingen aanbieden die jou aanspreken. Op een open dag kan je luisteren naar informatieve presentaties, praten met studenten die reeds een studie doen en de sfeer proeven op verschillende onderwijsinstellingen.

Zelfs als meerdere onderwijsinstellingen dezelfde opleiding aanbieden, is het waardevol alle open dagen te bezoeken. Dezelfde opleiding kan (inhoudelijk) anders ingericht zijn op een andere onderwijsinstelling. Daarnaast is het ook van groot belang dat je je thuis voelt in een bepaalde stad en bij een bepaalde hogeschool of universiteit. Wie weet wordt dit wel jouw toekomstige woonplaats!

Plan een meeloopdag

Een van de laatste en belangrijkste stappen is het plannen van een meeloopdag. Bij een meeloopdag loop je een hele dag, eventueel samen met een groepje andere scholieren, mee met een student. Je volgt een hoorcollege en eventueel een werkgroep en je kan veel vragen stellen. Op zo’n dag krijg je pas echt een goed beeld van de studie, de stad en de onderwijsinstelling. Waar op een open dag nog weleens mooie verkoop praatjes worden gehouden, is een meeloopdag oprecht en gefocust op ervaringen. Als zo’n dag goed voelt en je blij maakt, weet je dat deze studie echt bij jou past!

Studiekeuzecheck

Meld je je vóór 1 mei aan, dan krijg je nog de kans tot een studiekeuzecheck bij de opleiding waar je je hebt aangemeld. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een online test, proefcollege of een gesprek bij je toekomstige studie. Na deze check weten jij en de onderwijsinstelling zeker of je de goede keuze hebt gemaakt. En, maak je geen zorgen: als je na deze check toch een andere opleiding wilt kiezen, is dit gewoon mogelijk!

Meer studentennieuws

Abonneren op

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

  • We bieden je een eigen profiel pagina, waar al jouw geschreven blogs op komen te staan;
  • Je kunt via ons regelmatig naar evenementen, uit eten bij restaurants en producten of diensten testen;
  • En je krijgt een leuke vergoeding per geschreven blog;

Junior Content Creator worden