← Terug naar overzicht

Hoe is het om lid te zijn van A.S.R. Nereus?

Ga je lid worden van een studentenvereniging? Dat wordt altijd gevraagd aan het begin van het jaar. Maar hoe is het eigenlijk om lid te zijn van een studentenvereniging? Wij vroegen het aan de praeses (voorzitter) van de Amsterdamsche Studenten Roeivereeniging Nereus: Ivo de Graaf.

Je bent klaar met je vwo/havo en gaat studeren, hoe en wanneer schrijf je je in voor een vereniging?

De inschrijfperiode is bij ons de laatste twee weken van augustus. Je schrijft je via de site in en komt dit op één van de inschrijfdagen bevestigen. Deze dagen worden op onze site tijdens het inschrijven duidelijk.

Ingeschreven en dan? Hebben jullie een ontgroening?

Na de inschrijving begint in de eerste week van september de afroeiperiode. Deze duurt zes weken en de kennismaking met alle facetten van de vereniging staat centraal. Er wordt veel geroeid en uiteraard geborreld. In deze periode wordt een ploegje gevormd van 6 personen die coaches krijgen die al ervaring hebben met Nereus. In een ontspannen en hopelijk enthousiast makende sfeer kunnen aspirant leden te weten komen of Nereus wat voor hun is.  Na de afroeiperiode zijn er meerdere mogelijkheden. Men kan kiezen tussen wedstrijdroeien en competitieroeien. Bij wedstrijdroeien staat de roeisport centraal. Er wordt 6-8 keer per week getraind met als doel het eerstejaarsklassement te winnen. In een ploeg van acht man en een stuur train je hier naartoe. Bij competitie roeien wordt er ook zeker geroeid. Echter staat hier gezelligheid iets meer centraal. Voor beiden moet er een selectie meegelopen worden. Een zekere inzet wordt wel verwacht. Van een ontgroening is bij Nereus geen sprake.

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een lidmaatschap? En met welke kosten moet je nog meer rekening houden?

Lidmaatschap is bij Nereus 180 euro. Afhankelijk van de keuzes die men maakt kan er nog materiaalgeld en wedstrijdgeld bijkomen. Dit is afhankelijk van het gebruik van boten en het inschrijven voor wedstrijden. Dit wordt over het jaar verspreid.

Feut, Dispuut, Verticale, Jaarclub, sociëteit, toko…? Wat hebben jullie en wat is het precies?

Nereus is één vereniging, dat betekent dat er geen disputen zijn. We maken een onderscheid tussen wedstrijdroeien en competitieroeien en verder delen we onze leden zo weinig mogelijk op in groepen. Iedereen is lid van dezelfde vereniging en moet zich identificeren met die vereniging. Verder noemen wij onze borrelruimte de societeit, hebben wij een krachthonk en beneden een botenloods. De laatste twee benamingen spreken voor zich.

Hoe kom je in een studentenhuis te wonen?

Nereus kent zelf geen studentenhuizen. Al zijn er wel veel Nerieden die samen komen te wonen. Actief deelnemen aan de vereniging zal dat bevorderen.

Heb je verenigingsverplichtingen?

In principe niet. Iedereen kan lid worden zonder ooit ergens verplicht toe te worden. Wilt iemand echter wedstrijd- of competitie roeien zal diegene deel moeten nemen aan de selecties daarvoor.

Heb je uberhaupt nog wel tijd voor je studie als je lid wordt?

Zeker, veel ouderejaars wedstrijdroeiers trainen 10-13 keer per week en halen hun studie nominaal. Al zijn er ook personen bij die ervoor kiezen om op een rustiger tempo te studeren en focus te leggen op de roeisport. Ook in het eerste jaar wanneer er veel wordt getraind staat de studie centraal. Roeien wordt daaromheen gepland.

Verenigingskleding, heb je dat en hoe kom je daaraan?

Nerieden dragen bordeauxrood. Bestuur en wedstrijdroeiers hebben verenigingsjasjes. Deze worden doorgegeven door het bestuur of de roeiers die het jaar daarvoor zijn gestopt.

Hoe zit het met bestuur? Wie zitten daarin en wat doen zij? Hoe kom je in het bestuur?

Samen met negen anderen maak ik deel uit van het bestuur. Dit zijn allemaal fulltime functies. Denk aan het organiseren van activiteiten, borrels, inschrijven van wedstrijden, oud-nereus actviteiten, boekhouding, onderhoud gebouw enz. Het varieert per functie wat de verantwoordelijheden zijn. Je voorganger vraagt jou of jij dit wilt doen.

Is de praeses/voorzitter echt de grote baas?

Iedereen is vrijwilliger en heeft zijn eigen verantwoordelijkheden. De rest van mijn bestuur wordt niet door mij betaald om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Iedereen doet het vanuit zijn eigen overtuigingen en enthousiasme. De praeses heeft de leiding maar heeft naar mijn mening een ondersteunende rol. Uiteindelijk zijn wij samen verantwoordelijk.

Waarom zou jij studenten willen aanraden om lid te worden van een studentenvereniging?

Zelf had ik geen idee toen ik een aantal jaar geleden lid werd bij Nereus dat ik hier bestuur of wedstrijdroeier zou worden. En zeker niet wat het me allemaal zou geven. Natuurlijk is de vereniging mooi en draag ik die de rest van mijn leven mee. Echter ben ik van mening dat mensen de vereniging maken. Deel uitmaken van een hechte en enthousiasmerende vereniging vormt je als mens. Zeker in een studententijd.

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Wordt dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

 

Meer studentennieuws

belastingaangifte doen
Abonneren op