← Terug naar overzicht

De beste studenten steden in Europa

Eiffeltoren

Moet jij binnenkort in het buitenland gaan studeren of stage lopen? Dan moeten deze steden op je lijst staan. De steden worden beoordeeld in de categorieen kunst en cultuur, wenselijkheid, betaalbaarheid, nachtleven, werkgelegenheid,diversiteit, tolerantie, openbaar vervoer en vriendelijkheid. Volgens de QSTopUniversities rankings zijn dit de beste steden voor studenten:

1. Parijs

Parijs bekend als de “City of Light” of de “City of Love”, staat op nummer 2 in de lijst. Parijs scoorde heel hoog in de rankings (door de groot aantal universiteit op the QS world University Rankings lijst) maar zeer laag in de betaalbaarheid categorie (38 punten) maar dit wordt gecompenseerd door lage collegegeld en het aantal internationale universiteiten. Parijs staat bekend voor haar dure haute levenstijl dus als je hier wilt gaan studeren, zorg dat je budget toereikend is.

Fun fact: De Eiffeltoren groeit met ongeveer 15 cm op zonnedagen.

2. Londen

Londen valt ook aan de dure kant voor studenten aangezien de Pound. Maar de stad is alsnog twee plekjes omhoog gegaan om nummer 3 te worden in de lijst. Een mooie resultaat in de nasleep van de Brexit referendum. Londen is een economische kapitaal en staat bekend voor haar wereldklasse universiteiten zoals UCL en Imperial College London. De stad scoorde heel hoog in de categorie werkgelegenheid en studenten mix (94 en 90 punten) maar laag in de categorie betaalbaarheid (18 punten). Dus je moet in Londen ook goed oppassen op je budget.

Rare straatnamen in Londen: Ha Ha Road in Greenwich, Hooker’s Road in Walthamstow, of Cyclops Mews.

3. Berlijn

Berlijn staat op nummer 6. De design en kunst hub van Duitsland. Ideaal voor de student die zijn of haar creativiteit wil ontwikkelen of ontdekken. De stad is bekend met studenten gedeeltelijk door de aantal opleidingen die in het Engels worden gegeven. Berlijn staat niet zo bekend om haar universiteiten zoals Parijs en Londen, maar ze heeft wel twee universiteiten in de top 125: Humboldt-Universität (nummer 120) en freie Universtaet berlin (125). Berlijn heeft het hoogst gescoord van alle steden in de categorie wenselijkheid (92).

Fun fact: Berlijn is bijna 9 keer zo groot als Parijs maar heeft minder inwoners per km2; 4000 per km2 in Berlijn tegen 21000 per km2 in Parijs.

4. München

München die op nummer 9 staat, is de kapitaal van Beieren en de derde grootste stad in Duitsland. München, waar de Oktoberfeest jaarlijks plaatsvindt, scoorde hoog in de categorie wenselijkheid (91 punten) maar laag in de rankings (55): dit betekent dat de universiteiten niet hoog staan in de wereld rankings. Maar dat betekent niet zoveel wanneer je geen collegegeld hoeft te betalen voor opleidingen aan openbare hogeronderwijsinstellingen. De hoogst gerangschikte universiteiten in München zijn de Technische Universität München (64 in de wereld rankings) en Ludwig-Maximilians-Universität München (nummer 66 in de rankings).

Fun fact: tijdens de Oktoberfeest, rollen de roltrappen sneller dan normaal. Dit zorgt ervoor dat de vele bezoekers sneller van punt A naar punt B komen.

5. Zürich

Zürich die misschien meer bekend staat voor lage belastingen en één van de duurste steden ter wereld, komt op nummer 15 te staan. Zürich scoorde zeer hoog in de categorie wenselijkheid (97) maar, zoals verwacht, laag in de categorie betaalbaarheid (34 punten). Zürich is dus relatief duur voor studenten maar wordt vaak beschouwd als één van de meest leefbare steden ter wereld.

Fun fact: Zürich werdt Turicum door de Romanen genoemd.

Op nummer 6 t/m 10 staat Vienna, Edinburgh, Barcelona, Manchester en Prague. De eerste Nederlandse stad (Amsterdam) staat op nummer 36.

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

Meer studentennieuws

delft
Abonneren op