← Terug naar overzicht

Dagtrip: een rondje Alkmaar

"De Grote Kerk" in Alkmaar

Als je al een tijdje in Amsterdam woont, dan ken je het vast en zeker: Alkmaar. Alkie, waar alle mensen een extra lettergreep aan woorden toevoegen en de straatjes een gezellig Noord-Hollands karakter hebben. Deze kaasstad, die op drie kwartier rijden van de hoofdstad ligt, is leuk om een dagje te bezoeken. Ik was er nog nooit geweest en liet me rondleiden door een vriendin.

D’Oude Stad

Alkmaars historische centrum, dat “d’Oude Stad” heet (echt waar!), geeft je het gevoel in een openluchtmuseum te zijn. Het is maar dat er geen mensen in klederdracht over straat lopen (wat ze op de traditionele kaasmarkten overigens wel schijnen te doen)! Voor het echte oudhollandse gevoel ga je naar de oude vismarkt of kaasmarkt. Gezellig is vooral de Mient (tip: haal wat zoetigheid bij IJssalon de Mient). Ook leuk: de kleine straatjes bij de vismarkt, waar onder andere het schattige biologisch café Soepp zit.

De Grote Kerk

Kerken. Alkmaar staat er vol mee: volgens Wikipedia zijn het er welgeteld 13. De kerk die meteen opvalt, is de Sint-Laurenskerk of “De Grote Kerk” (zie foto). Het middeleeuwse gebouw is in de vorm van een kruis ontworpen en bevat een prachtig orgel. Je kunt er ’s zomers vaak gratis naar binnen. In deze kerk worden geen missen meer gehouden, wel zijn er bruiloften en andere evenementen. Voor de echte architectuur- en geschiedenisliefhebbers staan er borden en schermen vol informatie over de kerk.

Boekhandel Feijn

Nu ben ik in Alkmaar maar in één boekhandel geweest en kan ik dus niet zeggen dat ik geen geweldige boekenzaak oversla, maar aangezien ik een echte Alkmaarse als gids had, denk ik dat ik wel kan zeggen dat Feijn dé boekhandel van Alkmaar is. Ik vind het in ieder geval een geweldige winkel. Ze verkopen er naast boeken ook posters, maar het leukst is wel de grote verzameling kookboeken en de banken waarop je kunt zitten lezen.

Grachten

Als je dan toch in Alkmaar bent, maak dan een wandeling langs de vele waterkanten en over de bruggetjes. Het gevoel is anders dan bij de Amsterdamse grachten: echte Alkmaarse charme. Ik denk dat de stad er het mooist uitziet als je dit bij nachtlicht doet, maar dat moet je zelf maar ervaren!

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

 

Meer studentennieuws

Abonneren op