← Terug naar overzicht

Is geld lenen tijdens je studie een goed idee?

Wil je misschien geld lenen tijdens je studie? Denk daar vooral eerst goed over na! Het is erg belangrijk om na te gaan of je een lening nodig hebt of niet. En zo ja, hoeveel je nodig hebt. Voor velen is lenen bij Duo een redding, maar door anderen wordt deze optie flink misbruikt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op vakantie gaat of een nieuwe garderobe aanschaft van deze lening, maar dit gebeurt vaak wel. En dat is jammer, want er zijn een paar vervelende nadelen aan verbonden.

Nadelen:

-          Duo: ”Afgestudeerd? Gefeliciteerd, wat fijn! Dan wordt het nu tijd om ons terug te betalen.” Je bent dan wel klaar met je opleiding, je zit nog wel met de lasten opgescheept.

-          Iedereen kent inmiddels de uitspraak “Geld lenen kost geld” en dat gaat ook op wanneer je leent van Duo. Alles wat je leent, moet je ook weer terugbetalen, mét rente! Weliswaar een kleine rente, maar over een groot bedrag is het alsnog vervelend. Veel afgestudeerden vinden niet gelijk werk, en zelfs als je dat geluk wel hebt is een starterssalaris ook niet altijd alles… Na maximaal 2 jaar móét je beginnen met afbetalen, dus houdt rekening met de financiële situatie van je toekomstige ik!

-          Als je eenmaal bent afgestudeerd en een geweldige baan hebt gevonden, vind je het misschien ook wel tijd worden om een eigen huisje te kopen. Wanneer je een fikse studieschuld hebt, kan je problemen ondervinden bij het aanvragen van een hypotheek.

-          De rente die duo hanteert fluctueert. Dat betekend dat de rente elke 5 jaar kan veranderen. Hierdoor weet je nooit precies waar je aan toe bent.

Naast deze nadelen, zijn er natuurlijk ook een hoop verleidelijke redenen waarom je wél een lening bij Duo aan kunt vragen.

Voordelen:

-          Het is een snelle, gemakkelijke en zekere vorm van inkomsten.

-          Je kan minder of niet werken en nog steeds rondkomen. Hierdoor heb je meer tijd voor je studie of om aan je CV te werken.

-          Studeren is al stressvol genoeg, door te lenen via Duo hoef je je minder of zelfs geen zorgen te maken over geld.

-          Je kan je lening maandelijks wijzigen, stopzetten en activeren. Dit is handig als je weet dat er een dure maand aan zit te komen i.v.m. studieboeken of iets dergelijks, maar bijvoorbeeld ook wanneer je in een vakantie (extra) kan werken en je de lening niet/minder nodig hebt.

-          Maximaal 2 jaar nadat je bent afgestudeerd, moet je een maandelijks bedrag overmaken naar Duo om je lening af te lossen. Hier zit een minimum per maand aan. Als je inkomen aan de lage kant is, houdt Duo hier rekening mee en eisen ze een lager bedrag per maand.

-          Je hebt 15 of 35 jaar de tijd om je lening af te lossen (dit ligt eraan wanneer je het geld van Duo hebt geleend). Als je altijd netjes het minimumbedrag terug hebt betaald en het aflostermijn verstreken is, vervalt de rest van het geleende bedrag.

Dus... Wel of niet lenen? 

Onder het mom dat geld lenen je uiteindelijk alleen maar geld kost, wordt het afgeraden een studentenlening af te sluiten. Maar als je twijfelt of je zonder die lening nog rond kunt komen, is er één manier om daar achter te komen. En dat is rekenen. Je kan alle voor- en nadelen wel van elkaar afwegen, maar door na te gaan wat je inkomsten en uitgaven zijn kom je er pas achter waar je verstandig aan doet.

Zijn je inkomsten en uitgaven in evenwicht, of houdt je geld over? Mooi! Dan hoef je niks bij te lenen, en dus ook niks terug te betalen als je afgestudeerd bent.  

Kom je geld te kort? Kan je niet (vaker) gaan werken? Zijn er geen uitgaven meer waarop je kunt bezuinigen? Dan is het misschien verstandig om een lening aan te vragen bij Duo.  

Ook blogs schrijven? Word Junior Content Creator!

Vind jij het leuk om te schrijven over jouw studentenleven? Word dan Junior Content Creator bij Amsterdam Studentenstad!

Junior Content Creator worden

Niks missen? Like onze Facebookpagina en wij zorgen ervoor dat je niks mist tijdens jouw studententijd!

 

Meer studentennieuws

aankomende student
IJssalons Amsterdam
Abonneren op