U bent hier

Studentenrekening openen

Als je gaat studeren, dan heb je recht op een studentenrekening bij jouw bank. Elke jaar tijdens de introductieperiode zijn er meerdere banken die jouw proberen te strikken om een studentenrekening bij hun te openen. Aangezien er dus zo'n run is op studenten zijn wij voor jou gaan uitzoeken waarom je een studentenrekening moet openen tijdens je studententijd.

Wij hebben voor jou een aantal vragen gesteld aan een bank - in dit geval de Rabobank- over het openen van een studentenrekening en wat de voor- en nadelen zijn van een studentenrekening. Lees ze hieronder! 

Hoe kan ik (online) een studentenrekening aanvragen?

Dit kan telefonisch, via internetbankieren, via de app, per e-mail of persoonlijk op kantoor. Als je als student nog nog helemaal geen Nederlands rekeningnummer hebt dien je je eerst te komen legitimeren op één van onze kantoren. Voor de juiste verificatie zal er namelijk een transactie van een Nederlands rekeningnummer uitgevoerd moeten worden. Als dit niet mogelijk is, zal je je eerst persoonlijk op kantoor moeten verifiëren aan de hand van een geldig legitimatiebewijs.

Als je al een rekening bij Rabobank hebt, dan kan de rekening zonder problemen online aangevraagd en geopend worden.

Kan ik mijn lopende rekening overzetten naar een studentenrekening?

Ja, voor rekeningen bij een andere bank kan dit via de overstapservice. Als het al een Rabobankrekening betreft kunnen wij die omzetten naar een studentenrekening.

Moet ik na mijn studie mijn studentenrekening zelf weer omzetten naar een ‘normale’ rekening?

Ja, maar je moet dat zelf aangeven, zodat wij de rekening om kunnen zetten.

Zijn er kosten verbonden aan een studentenrekening, zo ja hoeveel?

Nee, alleen aanvullende kosten zoals het gebruik van een creditcard of de debetrente die je betaalt in geval van roodstaan. Ook zijn er extra kosten voor opnamen in vreemde valuta .

Wanneer kom je in aanmerking voor een studentenrekening?

Dat kan als je een voltijd studie aan het mbo, hbo of universiteit volgt en je meerderjarig bent. 

Wat zijn de exacte verschillen tussen een studentenrekening en een ‘normale’ rekening?

Met een studentenrekening kan je gebruik maken van extra korting op je verzekering bij Interpolis. Voor je aanvullende zorgverzekering is dit 15% en voor je doorlopende reisverzekering maar liefst 25%!

Wat is de gemiddelde debet en credit rente bij een studentenrekening?

Er is geen sprake van creditrente over het vermogen op een studentenrekening. Als de klant rood staat wordt er 8,2% debetrente in rekening gebracht over het bedrag dat hij of zij rood staat.

Houdt een studentenrekening rekening met het opbouwen van een studieschuld bij DUO of elders?

Vanaf 1 januari 2016 houdt Rabobank rekening met het feit dat studenten bij de overheid een stuk goedkoper kunnen lenen. Zodoende bieden wij geen studentenkrediet meer aan.

Waarom wordt een studentenrekening aangeraden?

Met een studentenrekening kan je gebruik maken van extra korting op je verzekering bij Interpolis. Voor je aanvullende zorgverzekering is dit 15% en voor je doorlopende reisverzekering maar liefst 25%! En de rekening is tevens geheel gratis!

Als ik eerder stop met mijn studie, stopt mijn studentenrekening dan ook?

Niet direct op initiatief van de bank. Geef jij aan dat er geen sprake meer is van een voltijd studie, dan zal de rekening omgezet worden naar een betaalrekening. Anders zullen wij na verloop van tijd contact met je opnemen als wij het vermoeden hebben dat je bent afgestudeerd of bent gestopt met de studie.

Wat is het verschil tussen een studentenrekening van Rabobank en die van andere banken?

Bij een studentenrekening van de Rabobank krijg je korting op verzekeringen bij Interpolis. Ook bestaat er de mogelijkheid om een VISA creditcard aan te vragen in plaats van een Mastercard. De VISA creditcard wordt over het algemeen op meer plekken in Azië geaccepteerd dan de Mastercard.

Wat kun je allemaal doen met je studentenrekening, behalve betaalrekening en spaarrekening.

  • betaalrekening met contactloze bankpas
  • online bankieren via de website of app
  • creditcard mogelijk
  • Rabo Alerts voor melding bij grote bijschrijving of laag saldo
  • aanbiedingen voor studenten: Rabo StudentenSpecials
  • korting op studentenverzekeringen van Interpolis
  • rood staan mogelijk met Rabo Studenten Roodstaan, na goedkeuring van je kredietaanvraag door de bank
  • noodgeld voor financiële hulp bij noodgevallen in het buitenland

Kun je een gezamenlijke rekening openen met je studentenrekening -  ook als je partner/huisgenoot geen student (meer) is?

Nee, dit is niet mogelijk. Een studentenrekening staat altijd op naam van één rekeninghouder.

Kun je met je studentenrekening beleggen?

Via onze afdeling Financieel Advies zal er een beleggersrekening geopend moeten worden om te kunnen beleggen bij ons. Dit kan wel gemakkelijk aangevraagd worden via internetbankieren, dit is toegankelijk met de pas van de studentenrekening.

Zijn er nadelen aan een studentenrekening?

Nee, alleen als jij zelf nalatig of onverantwoord met je rekening bent omgegaan kan het nadelige gevolgen hebben. Denk hierbij aan de negatieve consequenties die het aanvragen van een roodstand of creditcard kunnen hebben.

Lees ook

euro geld