Skip to main content

Zo werkt het aflossen van je studieschuld!

De 24e van de maand is bij menig student bekend als de dag dat er weer bier gehaald kan worden. Tijdens je studententijd kan je volop genieten van je stufi, maar je moet er natuurlijk ook het een en ander voor je studie mee betalen. Maar hoe zit het nou met aflossen als je eenmaal afgestudeerd bent?

Aanloopfase studieschuld

Is in september 2016 je recht op studiefinanciering vervallen? Dan krijg je op 1 januari 2017 de hoogte van je studieschuld te weten. Op deze datum begint ook de aanloopfase. De aanloopfase is een periode van 2 jaar waarin je nog niet hoeft af te lossen, maar het wel mag.

Hoe eerder je schuldenvrij bent, hoe beter! Maar bedenk ook dat het hebben van wat spaarcenten ook erg verstandig is, voor het geval dat je onverwachte uitgaven hebt. Kijk dus goed naar jouw persoonlijke situatie!

Aflosfase studieschuld

Na de aanloopfase van 2 jaar begint de aflosfase. In deze fase ben je verplicht om maandelijks af te lossen. Een jaar voordat de aflosfase begint krijg je te horen hoeveel je maandelijks moet aflossen. Het bedrag dat je maandelijks moet aflossen wordt berekend op basis van jouw inkomen. Verdien je heel weinig of niks, dan hoef je ook niet veel af te lossen.

Het bedrag dat je moet aflossen bestaat uit het geld dat je hebt geleend van DUO plus de rente. De rente die DUO berekent wordt vastgezet op de dag dat jouw aflosfase begint en wordt voor 5 jaar vastgezet. Na 5 jaar krijg je een nieuw rentepercentage van DUO.

Eerder aflossen

Kan je financieel gezien eerder aflossen? Doe dit dan vooral! Door eerder af te lossen wordt je rentebedrag minder hoog, is je maandbedrag in de aflosfase lager en… ben je eerder klaar met aflossen!

Wil je meer informatie over het aflossen van je studieschuld? Kijk dan even op de website van het Nibud.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.