Zo switch je makkelijk van studie
Na lang wikken en wegen heb je eindelijk een keuze gemaakt voor een leuke studie. Helaas blijkt na het eerste jaar dat je de studie helemaal niet zo leuk vindt en het niet is wat je had verwacht. Zonde! Maar niet getreurd, tegenwoordig kun je heel makkelijk switchen van studie. Ik raad ook zeker aan om dit te doen! Een studie afmaken terwijl je het niet leuk en interessant vindt, is onwijs pittig! In deze blog leg ik je uit hoe je snel en makkelijk, maar ook verstandig kunt switchen van studie. Lees je mee?
Waarom vind je de huidige studie niet leuk?
Het is slim om eerst eens na te gaan waarom je de huidige studie niet leuk vindt. Komt dat door de onderwijsinstelling, de vakken of blijk je eigenlijk niet gemaakt te zijn om uren in de collegebanken te zitten? Andere reden kunnen nog zijn dat je geen leuke medestudenten hebt, dat het niveau tegenvalt of het reizen niet soepel verloopt. Er zijn onwijs veel redenen waarom de studie tegen kan vallen, maar wat is bij jou het geval? Zorg dat je dit voor jezelf duidelijk hebt, voordat je op zoek gaat naar een nieuwe studie. Dit verkleint de kans dat je nog eens de verkeerde keuze maakt.
Op zoek naar een nieuwe studie
Nu je weet waarom je jouw huidige studie niet leuk vindt, kun je op zoek naar een nieuwe studie. Dit kan best lastig zijn, want het aanbod is megagroot! Maak voor jezelf een overzicht met studies die je wel interessant lijken. Zo heb je (als het goed is) al veel studies kunnen schrappen. Bedenk dan voor jezelf wat je belangrijk vindt. Is dat de stad of locatie, hoe een onderwijsinstelling staat aangeschreven of vind je het belangrijk dat je veel vrije studieruimte krijgt? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, zullen er snel weer veel studies afvallen. Zo krijg je uiteindelijk een lijst met nog een aantal studies. Schrijf hiervan de voor- en nadelen op. Praat erover met vrienden en familie en bezoek (online) opendagen. Als de onderwijsinstelling het aanbiedt, zou ik zeker aanraden om te proef studeren. Op die manier krijg je pas echt een goed beeld van de opleiding!
Instromen tweede jaar
Nu komt het lastige: een nieuwe studie uitzoeken. Na een jaar studeren kan ik me goed voorstellen dat je geen zin hebt om weer helemaal opnieuw te beginnen. Goed nieuws: je kunt instromen in het tweede jaar bij EuroCollege! Hoe relaxt is dat? Je kunt een afspraak maken voor een intakegesprek, waarbij er gekeken wordt naar alle vakken die je al hebt gehad en hoe dit aansluit op een opleiding van EuroCollege. Daarna wordt er gekeken naar vakken die je nog niet gehad hebt, dus waar nog wat extra aandacht aan besteed moet worden. Hierna kun je instromen in een bestaande klas. EuroCollege is een kleine school, dus je leert snel iedereen kennen. Het voordeel van instromen in het tweede jaar is dat je alsnog binnen twee jaar een diploma in de pocket hebt. Er is dus geen tijd verloren gegaan!
Heb je een studiekeuze gemaakt? Goed bezig! Dan is het nu tijd om je in te schrijven. Hier komen allerlei zaken bij kijken, dus check hier waar je rekening mee moet houden als je je inschrijft voor een studie. Veel succes met jouw nieuwe studie en hopelijk is dit een goede keuze!