Skip to main content

Welke studentenvereniging kies je?

Veel studenten kiezen ervoor om lid te worden van een studentenvereniging in hun studietijd. Maar waar moet je op letten bij het maken van die keuze?

Studeren en gezelligheid gaat vaak hand in hand. Het is dus niet vreemd dat veel studenten ervoor kiezen om tijdens hun studietijd lid te worden van een studentenvereniging. Deze verenigingen zijn vaak gecentreerd om een centraal thema, zoals sport, gezelligheid, religie of activiteiten. Welke studentenvereniging het beste bij jou past, hangt van een aantal verschillende factoren af.

Waar wil ik tijd aan besteden?

Allereerst is het de vraag waar je jouw tijd aan wilt besteden. Lid worden van een studentenvereniging betekent namelijk dat er ervoor kiest om wat van je eigen tijd vrij te maken, voor de gezamenlijke interesse. Het verschilt per studentenvereniging of er veel of weinig tijd van je verwacht wordt. Soms moet je bijvoorbeeld verplicht trainen, naar borrels of aanwezig zijn bij bepaalde vergaderingen. Maar soms wordt je ook helemaal vrijgelaten hierin. Bedenk echter wel dat – zelfs als je geen verplichtingen hebt - er wel van je verwacht wordt dat je tot op zekere hoogte geïnvesteerd bent en blijft in de vereniging.

Hoewel het bovenstaande misschien wat zwaarmoedig klinkt, is lid worden van een studentenvereniging vooral gewoon ontzettend leuk! Juist omdat je er bewust voor kiest om meer tijd te investeren in dingen die je leuk of interessant vindt. Wie van sporten houdt, kiest ervoor om lid te worden van een studentensportvereniging. Zoek je gelijkgezinde gelovigen? Dan zijn religieuze studentenverenigingen wat voor jou! En hoewel de voorgaande verenigingen ook gezellig zijn, bestaan er uiteraard ook de alom bekende gezelligheids-studentenverenigingen.

Hoe zit de vereniging in elkaar?

Een tweede aspect waar je naar moet kijken, is de manier waarop de vereniging in elkaar zit. Zijn ze erg formeel, met bepaalde stijl- en gedragsregels? Of is het juist een hele losse vereniging waarbij alles mag en niets moet? De beste manier om hierachter te komen is door aan het begin van het jaar, tijdens de introductie, bij verschillende verenigingen een kijkje te nemen. Ook later in het jaar zijn er nog kansen genoeg om sfeer te proeven bij de studentenverenigingen. Bijvoorbeeld tijdens open feestjes.

Bedenk ook dat veel studieverenigingen een of andere vorm van ontgroening houden, om het groepsgevoel tussen haar leden te versterken. In de regel zijn de ontgroeningen van verenigingen die meer formeel zijn, wat zwaarder dan die van de verenigingen waarbij alles losjes verloopt. De ontgroening is een periode waarbij er een groepsgevoel gecreëerd wordt tussen de aspirant-leden van de vereniging.

Wat kan ik voor de vereniging betekenen?

Tot slot kan het interessant zijn om te bedenken wat jij voor de vereniging kan betekenen. Elke vereniging heeft commissies. Kijk eens rond op de site of de sociale mediakanalen van de vereniging en vind uit wat voor commissies ze hebben. Commissiewerk is niet alleen ontzettend leuk, maar ook erg leerzaam en een ware aanvulling op je cv.

Op die manier haal jij niet alleen een hoop uit de vereniging, maar doe je ook nog wat terug voor je medeleden. Hoewel het doen van commissiewerk niet perse de eerste prioriteit zal hebben bij het kiezen van een studentenvereniging die bij jou past, is het wel slim om alvast vooruit te kijken in wat je leuk lijkt. Hoe eerder je die ambitie uitspreekt, hoe sneller het ook werkelijkheid zal worden.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.