Skip to main content

Welke dingen moet je zeker doen tijdens je studiejaren?

De jaren waarin je studeert zijn kort maar krachtig. Het is een periode waarin je veel leert, jezelf razendsnel ontwikkelt en waarin vriendschappen voor het leven worden gesloten. Het zijn jaren met vele vrijheden en kansen. Grote verantwoordelijkheden zijn voor later en je tijd kan je flexibel indelen. Voor je het weet is je studieperiode voorbij en zit je dagelijks op kantoor. Onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en studenten zelf zijn zich hier bewust van. Vandaar dat er talloze mogelijkheden zijn om je studententijd zo leuk, interessant en leerzaam mogelijk in te richten. In deze blog vertel ik je wat je tijdens je studiejaren écht niet mag overslaan.

Professionele ervaringen opdoen

Je kunt veel kennis op doen door studieboeken te lezen of naar colleges te gaan. Echter, praktijkervaring opdoen is daarnaast ontzettend waardevol. Het is sterk aan te raden om tijdens je studietijd actief op zoek te gaan naar een manier om je professionele kennis en kunde te verbreden. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van opties die dit mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan een stage die aansluit op je studie. Daarnaast zijn steeds meer bedrijven op zoek naar studenten die hen ondersteunen bij hun werkzaamheden. Door het vervullen van een studiegerelateerde bijbaan doe je veel ervaring op en verdien je tegelijkertijd ook een lekker zakcentje. Voor het vinden van de perfecte stage is er de zoekfunctie naar een bijbaan op onze website

Spreekt het je meer aan om ervaring op te doen door te werken met mensen van je eigen leeftijd? Dan is een bestuursjaar iets voor jou! Alle studentensteden kennen talloze studie-, studenten- en sportverenigingen en organisaties. Deze worden bestuurd door studenten die zorg dragen over de dagelijkse gang van zaken. Een bestuursjaar leert je te werken binnen een grote organisatie met veel leden. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het je zowel op professioneel als op sociaal vlak veel kan brengen. Gezelligheid, vrienden maken en jezelf ontwikkelen tegelijk, wat een kans! 

Een sociaal netwerk opbouwen

Tijdens je studietijd zijn er veel mogelijkheden om je sociale netwerk flink uit te breiden. Voor veel studenten die nieuw zijn in de stad waar ze gaan studeren is dit erg fijn. Het maken van nieuwe vrienden is niet alleen leuk, maar ook heel waardevol. Het leggen van sociale contacten is belangrijk en super leerzaam. Daarnaast bouw je een enorm netwerk op dat je kan helpen gedurende je hele verdere leven. Wie weet geeft een teamgenoot van je over een paar jaar de gouden tip voor een baan of huis.

Gezelligheid vinden kan tijdens je studententijd op veel verschillende manier. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een studie-, studenten- en/of sportvereniging. Vergeet naast al deze verenigingen ook de kleinschalige opties niet: een theatergezelschap, een koor of een leuk studentenhuis. Heb je behoefte aan sociale contacten, kijk dan eens goed om je heen. Een goede optie is om in de stad te zijn tijdens de introductieperiode, een tijd waarin alle verenigingen en organisaties zich presenteren en nieuwe leden werven.

Verleg je grenzen

Het Nederlandse studentenleven biedt veel kansen, is goed geregeld en heel gezellig. Echter, hier houden jouw mogelijkheden niet op. Verleg letterlijk je grenzen door een periode door te brengen in het buitenland. Universiteiten en hogescholen bieden genoeg kansen om dit waar te maken: bij veel studies kan je een periode studeren of stagelopen in een ander land. Ook zijn er verschillende studentenorganisaties waarmee je weg kan, bijvoorbeeld voor een vrijwilligersproject of een stage. Uit persoonlijke ervaring kan ik je mee geven dat je dit zeker moet doen! Naar het buitenland gaan is een super spannende maar zeer waardevolle ervaring. Je leert mensen kennen uit de hele wereld en je ervaart hoe het is om in een totaal ander land te wonen en werken of studeren. De wereld is een prachtige plek en ieder land kent zijn eigen wonderen. Naast studeren of stage zal je ook genoeg tijd hebben om op ontdekking te gaan en je te laten verbazen door andere culturen en waanzinnige landschappen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.