Skip to main content

Wat moet je weten als je op jezelf gaat wonen?

Ga jij binnenkort op jezelf wonen? Dan kun je lekker gaan genieten van je vrijheid! Geen ouders die bepalen wanneer je naar huis moet komen of hoe laat het eten op tafel staat. Maar dat houdt ook in dat je zelf meer verantwoordelijkheid moet nemen. In deze blog lees je wat je zelf moet weten en kunnen voordat je op kamers gaat.

Hoe repareer je iets?

Weet jij wat je moet doen als de douchebak lekt? Of wanneer de stoppen doorslaan? Zorg dat je weet hoe je kleine klusjes in en rond het huis fixt. Vraag voordat je uit huis gaat even bij je ouders hoe zij dit soort dingen aanpakken. En zorg dat je de spullen ervoor in huis hebt. Een eigen gereedschapskist is altijd handig!

Hoe hang je een fotolijstje op?

Ook dit is handig om zelf te kunnen. En dan niet alleen het ophangen van fotolijstjes, maar bijvoorbeeld ook boekenplanken of een spiegel. Bij sommige producten zit al dubbelzijdig tape, handig! Maar soms moet je gaatjes boren. Het is dan van belang om te weten om wat voor soort muur het gaat en welke boor je nodig hebt. Hang je een kastje, planchet of boekenblank op? Houd dan rekening met het gewicht dat hier op/in komt te staan.

Hoe moet je handelen in een noodsituatie?

Brand, een kapotte cv-ketel of wateroverlast. Paniek! Wat moet je doen? Zorg dat je weet hoe je een keukenbrandje blust (niet met water!). En schaf ook meteen een geschikte brandblusser hiervoor aan. Daarnaast is het een aanrader om (naast rook- ook) koolmonoxidemelders op te hangen. En houd vluchtroutes vrij van spullen. Tot slot is het slim om noodnummers op te slaan van bijvoorbeeld de cv-ketelmonteur, loodgieter en slotenmaker.

Hoe houd je je huis goed schoon?

Op jezelf wonen, betekent ook zelf schoonmaken. Het is handig om hier een standaard moment voor in te plannen. Maak desnoods een schema (ook voor de niet-gemeenschappelijke ruimtes). Zo kan je goed bijhouden wat je wanneer voor het laatst hebt schoongemaakt.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.