Skip to main content

Wat kun je verwachten van een ontgroening?

Twijfel je om lid te worden bij een studentenvereniging? Dan wil je vast weten of er een ontgroening of kennismakingtijd (KMT) is en hoe dat eraan toegaat natuurlijk! Veel studenten zien tegen de ontgroening op, maar dat is nergens voor nodig! De groentijd bij een studentenvereniging is niet altijd even leuk, maar ik ga je vertellen wat het in grote lijnen inhoudt. Zo ben je stiekem al een beetje voorbereid en kom je die dagen lachend door! Nou ja... misschien lach je er later om ;).

Tip: wil je niks missen van het studentenleven in Studentensteden? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail!

Niet elke vereniging heeft een ontgroening

Niet elke vereniging heeft een ontgroening. Er zijn steeds meer verenigingen die alleen een gezellige week of weekend organiseren, waarin je de vereniging leert kennen.
Dus laat je niet afschrikken om lid te worden van een vereniging als je geen ontgroening wilt doen!

Vervelende verhalen 

De afgelopen tijd zijn er een heleboel vervelende verhalen over de ontgroening in het nieuws geweest. Gelukkig worden alle verenigingen gecontroleerd door een kennisinstelling. Elke studentenvereniging krijgt van de verbonden kennisinstelling een jaarlijkse bijdrage. Dit betekent dat de kennisinstelling de vereniging ook mag controleren om misstanden te voorkomen. Als de vereniging zich dus niet aan de regels houdt, kunnen ze deze bijdrage verliezen. Voor een vereniging is het dus noodzakelijk om de ontgroening netjes te houden. Niks om je zorgen over te maken dus! ;)

Tip: twijfel je nog of je lid wilt worden van een studentenvereniging? Eerder schreven we over de redenen om wel of niet lid te worden van een studentenvereniging!

Voorbereiden op je ontgroening

Na jouw inschrijving krijg je van de studentenvereniging een lijst met spullen die je moet kopen ter voorbereiding op de ontgroening. En ja, daar staat een hoop onzin op. Houd rekening met dingen die je niet thuis hebt liggen en waar je naar op zoek moet. Of dingen die helemaal niet bestaan! Een tip: ga paklijsten niet oneindig lang ontcijferen. Meestal staan er expres spullen op die helemaal niet bestaan of die verschillende dingen kunnen betekenen. Maar let op: je kunt ook 'gestraft' worden wanneer er spullen ontbreken. Probeer daarom wel om zoveel mogelijk van de paklijst mee te nemen! Vaak moet je ook een cadeau voor de ontgroeningscommissie of een kraslot meenemen. Hoe relaxter je cadeau (probeer niet geforceerd grappig te zijn, tenzij het écht hilarisch is), hoe chiller de commissie het vindt. Overigens is de reactie nooit helemaal te voorspellen. Ga er dus maar vooral vanuit dat het nooit goed is ;).

Wat gebeurt er tijdens de ontgroening of kennismakingstijd?

De KMT of groentijd kan twee dagen duren, maar ook twee weken. Dit verschilt per studentenvereniging. Vaak is er later nog een ontgroening of ander ritueel bij het dispuut of de club waar je voor gevraagd (gefleurd) wordt. Tijdens de KMT of ontgroening wordt er tegen je geschreeuwd, je wordt vies, je moet grenzen verleggen, je eet héle vieze dingen (denk aan groene zuurkool), je doucht niet, je zingt liedjes, je slaapt nauwelijks en je leert de geschiedenis en termen van de studentenvereniging kennen. De ontgroeningscommissie probeert je voor gek te zetten en lacht je uit. Je maakt gekke dingen mee zoals: "Met je hoofd omlaag zitten en zoemen". Zie daar de humor van in, het is tenslotte allemaal maar een spel.

En bedenk: niets wat je overkomt tijdens een ontgroening is persoonlijk en iedereen om je heen maakt hetzelfde mee. Nog belangrijker: er komt áltijd een einde aan! Zie je het niet meer zitten? Dan kun je dit gewoon aangeven. Speciale verenigingsleden die aanwezig zijn bij de ontgroening proberen je te overtuigen om door te zetten. Dit doen ze op een rustige manier. Wil je dit niet? Dan knijp je er gewoon tussenuit. Je wordt dan geen lid van de studentenvereniging, maar tijdens een ontgroening heb je altijd de mogelijkheid om te stoppen.

Laat je niet gek maken door de ontgroening

Mijn ervaring? Mijn KMT (ontgroeningsperiode) vond ik ronduit verschrikkelijk. Ik wist niet wat mij overkwam en wilde elk moment stoppen. Toch heb ik doorgezet en dit was ook wel te danken aan mijn lichting. Je maakt met zijn allen hetzelfde mee en daardoor heb je ook veel steun aan elkaar. Als ik er nu aan terugdenk kan ik er om lachen. Het is een aparte, unieke ervaring die je niet in een andere omgeving gaat meemaken. Zie het als een vinkje op je bucketlist.

Mijn tip -hoe cliché ook- laat je niet gek maken. Een ontgroening lijkt heftig en het is ook heftig als je er middenin zit. Maar gelukkig komt er aan alles een eind! Onthoud ook dat de ontgroeningscommissie een verantwoordelijkheid voor je heeft en niets met je laat gebeuren. Na twee dagen (of twee weken) sta je met dezelfde mensen gezellig aan de bar. Je lacht met je jaargenoten om de bizarre ervaring en maakt tijdens het verenigingsleven vrienden voor altijd. Want eerlijk is eerlijk.. als je samen zulke gekke dingen meemaakt, kan dat niet anders dan een band scheppen!

Wil jij weten welke studentenverenigingen jouw studentenstad heeft? Neem dan een kijkje op ons overzicht met alle studentenverenigingen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.