Skip to main content

Wat is Prinsjesdag eigenlijk?

Het is ieder jaar weer een hele happening: Prinsjesdag. Dit wordt altijd gehouden op de derde dinsdag van september. Dit jaar is dat dus op 18 september. Maar waar komt Prinsjesdag vandaan en waar gaat het eigenlijk over? Je leest het hieronder.

Opening van het werkjaar

Op de derde dinsdag van september wordt het werkjaar officieel geopend voor de Eerste en Tweede Kamer. Dit wordt gedaan sinds het jaar 1814, maar vroeger vierden zij het nog niet op de derde van dinsdag van september. Vroeger viel Prinsjesdag op de eerste maandag van november, wat later is vervroegd naar de derde maandag in oktober.

Omdat er nog steeds niet genoeg tijd overbleef om de begrotingsplannen vóór 1 januari af te ronden, werd het nog meer vervroegd naar de derde maandag van september. In 1887 werd het van maandag naar dinsdag verplaatst. Dit omdat alle leden maandag weer in de Kamer moesten zijn, maar omdat het vervoer vroeger wat moeizamer ging dan nu, moesten zij op zondag al vertrekken van huis en daar hadden veel leden van de Christelijke partijen moeite mee. Op de website van Rijksoverheid kun je foto's bekijken van vroeger Prinsjesdag.

Troonrede

De Gouden koets is het rijtuig waarin Koning Willem-Alexander naar de Ridderzaal rijdt. Wegens restauratie van de Gouden koets, wordt deze een aantal jaar vervangen door de Glazen Koets. Als de Koning is aangekomen bij de Ridderzaal, dan leest hij de troonrede voor aan alle ministers, staatssectretarissen, leden van de Eerste en Tweede Kamer en andere genodigden. Met het uitspreken van de troonrede opent de Koning officieel het nieuwe parlementaire jaar van de Staten-Generaal, wat een chic woord is voor het Nederlandse parlement. In de troonrede gaat de Koning ook in op de plannen van de regering voor het komende jaar.

Het koffertje

Dan hebben we nog het koffertje. Deze wordt meegenomen door de minister van Financiën. In het spannende koffertje, wat sinds 1947 een traditie is geworden, zitten de Rijksbegroting en de Miljoenennota. In de Rijksbegroting zijn alle begrotingen van alle ministeries opgenomen, die op dat moment nog wetsvoorstellen zijn en waar na Prinsjesdag naar gekeken en gereageerd wordt door de Eerste en Tweede Kamer.

De miljoenennota is een toelichting op de Rijksbegroting. Hierin staan de belangrijkste plannen en keuzes van de regering en zijn ook de verwachte uitgaven en inkomsten op een rij gezet. Een groot deel van de inkomsten bestaat uit belastingen en premies, maar ook het verkoop van aardgas.

Wat gebeurt er na Prinsjesdag?

Vlak na Prinsjesdag is het de beurt aan de Tweede Kamer om op de plannen te reageren. Er wordt een groot debat gehouden met alle ministers en staatssecretarissen: de Algemene Politieke Beschouwingen. Tijdens het debat wordt er gesproken over het kabinetsbeleid voor het komende jaar. In oktober zijn de Algemene Financiële Beschouwingen. Dit is een debat met de minister van Financiën over de Miljoenennota en het begrotingsbeleid. In de maanden die daarna komen worden de begrotingen van alle departementen los van elkaar bekeken.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.