Skip to main content

Wat is antikraak?

Je hebt verschillende soorten woningen: particuliere woonruimtes, huurwoningen, koopwoningen en ga zo maar door. Als student kan je ook huren bij een studentenhuisvester. Als je een woning zoekt, dan ben je deze term vast ook al tegengekomen: antikraak. Maar wat houdt antikraak nou in? Wij leggen het aan je uit!

Wat is antikraak?

Antikraak is een beveiligingsmethode voor leegstaande panden. De panden zijn leeg omdat ze in afwachting zijn om verkocht, gekocht, gesloopt of gerenoveerd te worden. De eigenaar van het pand verkleint het risico op inbraak of schade door zijn woning tijdelijk als woon- of werkruimte aan de te bieden. Verschillende ruimtes kunnen als antikraak ingezet worden. Denk aan villa’s, overheidsgebouwen, scholen, kantoorgebouwen, winkelcentra en ga zo maar door.

Wat zijn de voordelen?

Wil je in een antikraakwoning wonen? Dan moet je wel flexibel zijn! Je woont meestal op unieke locaties: van midden in het centrum tot in of nabij de natuur. Je hebt vaak ook ruime kamers, dus genoeg ruimte voor een kingsize bed of zelfs een filmprojector. Daarnaast zijn antikraakwoonruimtes snel geregeld en zit je niet vast aan een minimale termijn zoals bij huurwoningen wel het geval is. Ook is antikraak wonen een stuk goedkoper. Hierdoor kan je jouw stufi ook nog voor andere belangrijke dingen gebruiken. Zoals een avondje stappen.

Wat zijn de nadelen?

Natuurlijk zijn er ook nadelen… Een daarvan is dat je flexibel ingesteld moet zijn en snel moet kunnen schakelen. Het kan zomaar zijn dat je binnen een maand moet verhuizen namelijk! Bij een antikraakwoning krijg je geen huurcontract, maar een bruikleenovereenkomst. Dat houdt in dat je tegen een kleine vergoeding gebruik mag maken van de ruimte, maar niet dezelfde rechten hebt als bij een huurcontract. Wat voor de meeste studenten ook een nadeel kan zijn, is dat je woning altijd netjes moet zijn! Antikraakwoningen staan namelijk vaak in de wacht voor de verkoop. Het kan dus zo zijn dat de eigenaar of een makelaar langs komt om het huis te bezichtigen. Met andere woorden: andere mensen komen naar het huis kijken en dan is het wel zo fijn als het huis netjes is. Een ander nadeel is dat je zonder een opgave van reden uit de woning gezet kan worden. Dit in tegenstelling tot een reguliere huurwoning. Ook heb je bij antikraak geen recht op huurtoeslag. Maar meestal is het bedrag voor een antikraakwoning zo laag dat je dat helemaal niet nodig hebt!

Voorwaarden

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen als je in een antikraak wil gaan wonen. Dit is een overzicht van een aantal voorwaarden:

  • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
  • Je moet een vast inkomen hebben (en dit kunnen aantonen);
  • Je hebt geen huisdieren;
  • Je hebt een WA- en een inboedelverzekering;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
  • Je moet direct bereid zijn om te verhuizen.

Antikraak iets voor jou?

Neem de voor- en nadelen goed door als je antikraak overweegt. Op deze manier weet je zeker of antikraak wonen bij jou past of niet!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.