Skip to main content

Waarom is er een tekort aan hooggeschoolde technici in Nederland?

Volgens het UWV stonden er in het tweede kwartaal van 2021 in totaal 96.000 technische vacatures en 22.500 ICT-vacatures open. Een tekort aan technisch geschoolden zal de verduurzaming en digitalisering flink kunnen afremmen. Het is nu zelfs zo dat bedrijven uit Nederland vertrekken omdat ze onvoldoende geschoolden technici in ons land kunnen vinden. We willen ons als land blijven innoveren, maar het wordt nu steeds vaker de vraag wie dit gaat doen met een flink tekort aan technici. Hoe komt het dat er een tekort is aan hooggeschoolde technici in Nederland?

Steeds meer opleidingen om tussen te kiezen

Ongeveer 60% van de technici in Nederland is momenteel tussen de 40 en 65 jaar oud, wat inhoudt dat deze over niet al te lange tijd met pensioen gaan. Om dit gat op te vullen, zijn er nu helaas te weinig scholieren die na hun middelbare school kiezen voor een technische opleiding. Wanneer je na de middelbare school de keuze krijgt om een opleiding te gaan doen, sta je vaak als minderjarige voor een lastige keuze. Elk jaar komen er meer en meer opleidingen beschikbaar waardoor scholieren overrompeld raken. Zij hebben ook het gevoel dat de opleiding die zij nu kiezen, de richting wordt waar zij de rest van hun carrière aan vast zitten. Ook met de komst van social media is de vraag naar banen zoals online marketeers met een rap tempo verhoogd. Deze opleidingen zijn dan ook erg populair omdat jongeren bekend zijn in de online wereld en omdat de kans op een baan als afgestudeerde hoog is. Meer opleidingen om tussen te kiezen betekent dat er voor de al bestaande opleidingen meer concurrentie ontstaat. Ook technische opleidingen zijn hier de dupe van. 

Technici zijn hard nodig in Nederland

Opleiding info voor monteur gas, water en warmte Nederland is genoeg online te vinden, maar dit is een zeer specifieke loopbaankeuze. Steeds meer scholieren kiezen ervoor om te beginnen met een brede studie, zodat zij kunnen kijken of dit wel bij hen past. Daarna zullen zij zich pas gaan specialiseren of kiezen voor een andere opleiding. Als je de opleiding voor monteur gas, water en warmte Nederland afrondt, kun je leidingen aanleggen, onderhouden en repareren. Met jouw gelegde leidingen ontvangen mensen en bedrijven energie in de vorm van gas, water en warmte. Een afgestudeerde monteur weet precies hoe je water-, gas- en waterleidingen moet aanleggen of verbinden wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk wordt gebouwd. Dit zijn ontzettend belangrijke taken die je voorzien van materialen die elke inwoner van Nederland op dagelijkse basis gebruikt. De vraag naar deze monteurs zal alleen maar blijven toenemen, echter neemt het aanbod van geschoolde monteurs steeds meer af. Om opleidingen over infra in Nederland onder de aandacht te brengen, wordt er geld door de overheid uitgetrokken om bedrijven aan te moedigen tot omscholing van medewerkers en om technische opleidingen op de middelbare school meer aan te prijzen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.