Skip to main content

Waar kan je als student terecht als het even wat minder goed gaat?

‘Je studententijd is de mooiste tijd van je leven, geniet er maar goed van’. Menig student zal dit weleens gehoord hebben van een oom, buurvrouw, ouder of iemand anders. Er wordt vanuit gegaan dat studenten het erg goed hebben vanwege de grote vrijheid en weinig verplichtingen. Echter, de realiteit is anders. Tegenwoordig gaat het met veel studenten zijn helemaal niet zo goed. Uit onderzoek kwam naar voren dat ruim een derde van de studenten kampt met serieuze psychische problematiek. De maatschappelijke druk op studenten is torenhoog. Naast goede cijfers op je studie wordt er van je verlangd dat je meerdere extra-curriculaire activiteiten op je cv kan zetten. Daar komt nog bovenop dat je een bruisend en spannend sociaal leven moet hebben en er goed uit moet zien. De gevolgen hiervan zijn zorgelijk: studenten kampen onder andere met angstproblematiek, zeer hoge mate van stress, slaapproblemen, burn-outklachten, eenzaamheid en toegenomen middelengebruik. Wellicht herken je jezelf hier (deels) in. Waar kan je naartoe als je het als student moeilijk hebt? Wie kan jou helpen? Daar help ik je bij in deze blog.

Studentenpsycholoog

Alle Nederlandse universiteiten en een groot aantal hogescholen hebben een studentenpsycholoog. Dit is een psycholoog waar je als student van jouw onderwijsinstelling terecht kan. Een studentenpsycholoog biedt kortdurende hulp bij problemen gericht op je studie of persoonlijke problematiek. De hulp is laagdrempelig en oplossingsgericht. Wat besproken wordt, valt onder het beroepsgeheim van psychologen en zal met uiterste zorg worden behandeld.

Een afspraak maken is vaak gemakkelijk. Bezoek de website van jouw universiteit of hogeschool en zoek naar ‘studentenpsycholoog’ om meer informatie te vinden. Over het algemeen kun je online of telefonisch een afspraak maken. Erg fijn is dat je geen doorverwijzing nodig hebt van je huisarts en dus direct terecht kan. Echter, de wachttijden zijn vaak lang. Zit je niet lekker in je vel? Schroom dan dus niet om snel een afspraak te maken.

Huisarts

Voor psychische klachten kan je elk moment terecht bij je huisarts. Hij of zij luistert serieus naar je en weet welke zorg het best past bij bepaalde klachten. Bij lichte problematiek waarbij kortdurende hulp volstaat, kan de huisarts doorverwijzen naar een praktijkondersteuner GGZ. De praktijkondersteuner werkt onder verantwoordelijkheid van de huisarts en soms zelfs in dezelfde praktijk. Je kan hier terecht als je de klachten nog niet heel lang ervaart en ze je dagelijks leven niet te veel belemmeren. Deze persoon kan je coachen, naar je luisteren en handvaten geven om om te gaan met de klachten.

Zijn de psychische klachten serieuzer, dan zal een huisarts je veelal doorsturen naar een basis psycholoog. Je hebt zelf inspraak in het kiezen van de juiste persoon die bij jou past. Bedenk vooral dat psychologische hulp helemaal niet gek of raar is. Probeer het net zo te zien als een arts die je fysiek behandelt. Iedereen heeft in zijn of haar leven weleens hulp of ondersteuning nodig. Het maakt niet uit of dit mentaal of fysiek is. Als je het lastig hebt en in de knoop zit, is een psycholoog de persoon die naar jou luistert. Dit kan enorm helpend zijn en je leven fijner maken. Ervaar je klachten, neem dan contact op met de huisarts, vertel wat je dwars zit en vertrouw erop dat hij of zij weet wat voor jou nu het beste is.

Gratis, snel en anoniem

Wil je graag snel en anoniem geholpen worden? Heb je geen mogelijkheden om psychologische hulp te bekostigen? Geen zorgen! Ook dan zijn er mogelijkheden om te praten over je problemen.

In Amsterdam en Maastricht is @ease gevestigd. Dit is een plek waar je gratis kan binnenlopen tijdens een spreekuur. Je kunt er terecht voor alle klachten waardoor jij niet lekker in je vel zit. Niks is te groot of te klein. Er werken vrijwilligers en zorgprofessionals die naar je luisteren en je kunnen helpen. De vrijwilligers zijn vaak studenten en/of ervaringsdeskundigen en voeren een gesprek altijd met z’n tweeën. De zorgprofessionals zijn aanwezig in het geval dat er meer hulp nodig is. De gesprekken duren ongeveer een uur, maar je mag zo vaak langskomen als je wilt.

Wil je liever snel en vanuit huis geholpen worden en geheel anoniem blijven? Zoek dan online hulp. Op de websites van De Luisterlijn en Mind Korrelatie staan mogelijkheden om te bellen, mailen en/of chatten met hulpverleners. Ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Wil jij graag nu geholpen worden? Pak dan je telefoon en bel of stuur een berichtje. Je bent niet alleen!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.