Skip to main content

Vlucht vertraagd? Dan heb je misschien recht op compensatie!

Geen idee hoe het met jullie zit, maar ik moet altijd een kleine vakantie in het vooruitzicht hebben staan om door zo'n pittig schooljaar heen te komen. Daarom zorg ik dat ik dat ik twee, en soms als ik geluk heb, drie keer per jaar een korte citytrip kan maken binnen Europa. Na zo'n minivakantie kan ik er weer eventjes tegenaan! Maar het afgelopen jaar ging het reizen helaas niet helemaal soepel...

Wat fout kon gaan, ging fout

In het jaar 2018 heb ik het geluk gehad om drie keer op (korte) vakantie te gaan. Ik ging drie dagen naar Edinburgh, waar ik eerder een blog over schreef. De vluchten gingen prima. Maar twee van de drie keer ging niet helemaal vlekkeloos. In februari ging ik naar Tromsø in het noorden van Noorwegen. Door een elektriciteitsstoring op Schiphol kregen wij onze koffers pas op de laatste dag van onze vakantie. Lekker in -20 terwijl onze warme kleding nog in de koffer op Schiphol zat, dat was wel een beetje balen. Toen op de terugweg liet het weer het niet toe om op te stijgen vanaf Tromsø airport. Hierdoor mistten we onze vlucht op onze overstap Oslo. We werden doorgeboekt naar Kopenhagen, vanaf waar we naar Amsterdam zouden vliegen. Eenmaal op Kopenhagen airport, werd de vlucht naar Amsterdam door onbekende reden geannuleerd. Uiteindelijk zijn we zes uur later op een late vlucht naar Amsterdam gezet. Dus uiteindelijk zijn we op plaats van bestemming gekomen, maar we hadden er wel 14 uur langer over gedaan. We hebben een aanvraag gedaan voor de vertraagde koffers, waar we vervolgens nooit antwoord op hebben gehad.

Staking

Afgelopen zomer ging ik drie dagen citytrippen in Pisa, Italië. De dag voordat we terug zouden gaan, begon Ryanair Nederland met een grote staking. Hierdoor werd onze vlucht geannuleerd. Uiteindelijk zijn we door een andere vliegtuigmaatschappij naar Amsterdam gebracht, maar wel pas een uur of vijf later dan gepland. In de tussentijd kregen we ook geen informatie en stonden we met heel veel gestrande reizigers op het kleine vliegveld van Pisa.

Ken je rechten

We hebben er nooit over nagedacht of we een compensatie zouden kunnen krijgen voor het langer onderweg zijn. Maar het blijkt dat reizigers heel veel rechten hebben als het gaat om vertraagde en geannuleerde vluchten. Airhelp.com is een organisatie die jou helpt bij het uitzoeken of je geld kunt terugvragen. Soms kan het oplopen tot 600 euro én kun je geld terugvragen voor vluchten tot drie jaar geleden. Ik heb de vluchten die fout gingen in 2018 gecheckt, en helaas heb je geen recht op vertraagde vluchten door weersomstandigheden of als er een staking is. Maar wél voor de vertraagde koffers! Dus die aanvraag heb ik nu naar Airdrop gestuurd, dus ik wacht het af... 

Hoe het werkt

Via de website stuur je je gegevens in: waar je naartoe/vandaan bent gevlogen, wanneer je hebt gevlogen, en je vluchtnummer. Hierna gaat Airhelp voor jou checken of je recht hebt op vergoedingen. Mocht dat zo zijn, dan regelen zij dat voor je én zorgen ze ervoor dat het geld op je rekening komt. Geen addertjes onder het gras, het is gewoon een eerlijk bedrijf dat wilt dat gedupeerde reizigers een vergoeding kunnen krijgen. We zijn studenten dus wat extra geld binnenharken is nooit verkeerd. En laten we eerlijk zijn, acht uur langer over je heen- of terugreis doen, dat vindt niemand chill. Dus kom maar op met die compensatie!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.