Skip to main content

Van hbo naar universiteit

Volg jij een hbo-opleiding en twijfel je om een opleiding aan de universiteit te volgen? De overstap van hbo naar wo maken veel studenten. Sommige studenten al als ze hun propedeuse hebben gehaald, terwijl anderen pas overstappen als ze hun hbo-bachelor hebben afgerond. Je moet er wel rekening mee houden dat er grote verschillen zijn tussen het onderwijs op hbo en de universiteit. Maar als je echt echt wil, is het zeker haalbaar. Denk jij erover na om de stap van hbo naar universiteit te maken? Je leest hier alles wat je moet weten!

Verschillen tussen hbo en universiteit

De verschillen tussen hbo en wo gaan niet alleen over het niveau van de opleiding, maar ook over de manier van onderwijs.

Collegestof

Eén van de grootste verschillen tussen een hbo-opleiding en een wo-opleiding is de manier waarop je met de collegestof aan de slag gaat. Het hbo staat over het algemeen voor een meer praktische benadering: theorieën worden uitgelegd en je gaat er mee aan de slag. Om deze reden moet je op de meeste hogescholen ook stagelopen.

Op de universiteiten pakken ze het net iets anders aan: je gaat nadenken over de theorie, er vragen over stellen en kijken wat de kritiek erop is. Universitair onderwijs is er dus veel minder op gericht om in de praktijk te werken met de theorie; je moet het vooral begrijpen en kunnen toepassen. Als student op de universiteit is het uitgangspunt dan ook vaak dat je wordt opgeleid tot kritische wetenschapper. Die kritische houding tegenover de literatuur, theorieën, elkaar en soms zelfs de docent, is een belangrijk aspect van studeren aan de universiteit. Je moet vaak niet alleen het antwoord weten, maar ook kunnen beargumenteren waarom het zo is.

Zelfstandigheid

Een ander groot verschil tussen hbo en universiteit is de werkvorm. Op de universiteit wordt een hoge mate van zelfstandigheid verwacht van de studenten. Colleges voorbereiden, opdrachten maken, feedback verwerken: veel van deze dingen moet je in je 'eigen tijd’ doen. Op de contactmomenten met docenten wordt er van je geacht dat je al bezig bent geweest met de lesstof en dat je inhoudelijk op de hoogte bent van hetgeen dat behandeld wordt. Dit terwijl er op het hbo vaak meer aandacht is om de theorie te herhalen en opdrachten te bespreken.

Over het algemeen krijg je op de universiteit ook meer individuele opdrachten. Al is dit natuurlijk ook afhankelijk van de opleiding die je doet. Op het hbo heb je juist relatief veel groepsopdrachten. Zo heb je bij de meeste hbo-studies elke periode wel een grote groepsopdracht.

Overeenkomsten tussen hbo en universiteit

Gelukkig zijn er ook genoeg zaken die op de universiteit hetzelfde zijn als op het hbo. Zo zijn de studiejaren ook opgebouwd uit 60 studiepunten (ook wel ECTS) en moet je bij de bachelor je propedeuse halen. Ook heb je een positief bindend studieadvies (BSA) nodig om door te mogen naar het volgende jaar en kan je uit verschillende minors kiezen om je te verdiepen in je vakgebied of je kennis juist te verbreden. En natuurlijk zijn er zowel op het hbo als de universiteit genoeg leuke medestudenten om een band mee op te bouwen en in je vrije tijd mee af te spreken. Je studententijd bestaat immers niet alleen maar uit studeren ;).

De stap zetten

Het kan ontzettend spannend zijn om de stap te zetten van hbo naar universiteit. In het begin kan het voelen alsof je omgeven wordt door mensen die een stuk slimmer zijn dan jij, maar schijn bedriegt. Bovendien hebben hbo-doorstromers vaak een voordeel dat bij universitaire studenten nog wel eens wil ontbreken: een sterke motivatie. De stap van hbo naar universiteit is niet niks, en die stap durven zetten vergt doorzettingsvermogen en durf. En met die twee eigenschappen kom je al een heel eind.

Benieuwd hoe de ervaring van onze blogger Dewi was? Zij maakte de stap van een hogeschool naar de universiteit en vertelde over haar ervaring!

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.