Skip to main content

Universiteiten verder onder water door studentengroei: toename van 4% in voorlopige inschrijfcijfers

In het collegejaar 2021-2022 staan er 340.700 bachelor- en masterstudenten ingeschreven bij een universiteit. Dit is een groei van 4% ten opzichte van het vorige collegejaar, zo blijkt uit de voorlopige inschrijfcijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Dit percentage is vergelijkbaar met de situatie van voor de coronacrisis. VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg: “We zien dat studenten ons na het piekjaar 2020-2021 opnieuw in groten getale weten te vinden. Deze blijvende groei zorgt voor nog meer druk op onze medewerkers en de kwaliteit van ons onderwijs. Deels gaat het om internationale studenten, daarom vragen we al sinds 2018 om instrumenten waarmee we de instroom van internationale studenten kunnen sturen.”

Instroom Nederlandse studenten stabiliseert

Op basis van de voorlopige cijfers daalt de instroom van vwo-studenten in de bachelor met 14% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee stabiliseert de vwo-instroom op het niveau van voor corona. Tijdens het coronajaar 2020-2021 was de instroom van vwo-studenten namelijk ongekend hoog. Door het ontbreken van een centraal schriftelijk eindexamen in het voortgezet onderwijs zijn dat jaar immers veel meer eindexamenkandidaten voor het vwo geslaagd. Daarnaast waren er veel minder geslaagden die een tussenjaar namen.

Instroom internationale studenten vraagt om sturing

Van de totale studentenpopulatie van 340.700 studenten die ingeschreven zijn bij de Nederlandse universiteiten is het aandeel internationale studenten 23% (peildatum 1 oktober). Het gaat dan om bijna 80.000 internationale studenten, waarvan 60.000 afkomstig uit de Europese Economische Regio (EER). De overige 20.000 studenten zijn afkomstig van buiten de EER. Van de studenten die het afgelopen jaar zijn gestart met een bachelor, is waarschijnlijk ongeveer 29% een internationale student. Dit is fors hoger dan in de vorige twee collegejaren (24%). Duisenberg: “Internationalisering draagt bij aan de kwaliteit van onderwijs. Maar er zit een limiet aan de mogelijkheden van onze universiteiten om de alsmaar toenemende instroom van internationale studenten op te vangen en ons onderwijs van hoge kwaliteit te bieden. We vragen de overheid daarom sinds 2018 al om sturingsinstrumenten voor opleidingen om de instroom beheersbaar te kunnen maken. Het wordt hoog tijd dat deze er komen.”

Wacht niet langer met investeren

Het toenemend aantal studenten heeft grote financiële gevolgen voor universiteiten, omdat de rijksbijdrage per student niet gelijk opgaat met de groei – integendeel, zelfs krimpt. Sinds 2000 is het aantal studenten verdubbeld maar de rijksbijdrage per student is met 25% gedaald en blijft ook met deze groei dalen. Dit terwijl PwC eerder al concludeerde dat de universiteiten structureel in 2018 al 1,1 miljard euro tekortkwamen om tot een normaal academisch peil te komen. Duisenberg: “We roepen de formerende partijen op om nu snel uit te voeren wat zij zelf in hun document op hoofdlijnen ook hebben aangegeven: het is hoognodig om fors te investeren in ons academisch onderwijs en onderzoek, want het water staat ons aan de lippen.”

Bron: VSNU

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.