Skip to main content

TIPS: zo word je beter in het spreken voor een groep mensen

Tijdens veel studies moet je veel presentaties geven. Daarom is het belangrijk om oefenen met spreken om hier beter in te worden. Niet alleen tijdens je studie, maar ook tijdens sollicitaties en je toekomstige baan zal dit van pas komen. In deze blog lees je over hoe je beter kunt leren spreken.

Oefenen

Net als veel dingen in het leven is het beter leren spreken een kwestie van oefenen. Hoe vaker jij oefent, hoe beter jij erin wordt. Daag jezelf daarom uit en kies er zelf voor om te spreken voor jouw groepsopdracht. Alleen dan zal jij beter worden. Het keer op keer oefenen van jouw presentatie helpt ook. Vraag aan iemand of je de presentatie tegenover hen mag oefenen. Diegene kan je feedback geven zodat je jezelf kunt verbeteren. Doe je het oefenen liever alleen? Film dan jezelf zodat je je presentatie terug kunt kijken. Wees kritisch voor jezelf, maar niet te kritisch. Door voor te stellen dat je daadwerkelijk de presentatie doet wordt het ook makkelijker. Dit wordt visualiseren genoemd.

Non-verbale communicatie

Een groot deel van hoe je overkomt wordt bepaald door je non-verbale communicatie. Onder non-verbale communicatie valt alles wat je doet zonder te praten, zoals je houding, oogcontact en gebaren. Je uiterlijk valt hier ook onder. Zo kan je met jouw kledingstijl de manier waarop je presentatie overkomt totaal veranderen. Denk daarom goed na over hoe jij wilt overkomen en welke kleding hierbij past. Zorg ervoor dat je geen gesloten houding hebt en geen afleidende non-verbale communicatie toont, zoals bijvoorbeeld tikken met je voet.

Online presenteren of spreken

Door corona worden tegenwoordig veel presentaties of assessments online gegeven. Dat is een heel andere ervaring. Een groot verschil is dat online interactie veel lastiger is. Toch is dit wel mogelijk op andere manieren. Je ziet ook minder goed iemands uitstraling. Bovendien kunnen mensen sneller afgeleid worden. De eerste stap om online te leren presenteren of spreken is dat jouw camera en het geluid doet. Als jij een vaag of haperend beeld hebt kan dit een slechte indruk geven. In de training ‘Presenteren en spreken voor de camera of webcam’ van spreek.nl leer je alle fijne kneepjes hiervan.

Trainingen

Investeren in presentatietrainingen kan je een aantal herkansingen schelen of zelfs een baan opleveren. Tijdens een training leer je theorieën over presenteren. Daarnaast ga je aan de slag door te oefenen. Er zijn diverse trainingen die je kunt volgen, zoals een training ‘Spreken in het Openbaar’, ‘Zelfverzekerd presenteren voor de camera’. Heb je nog geen ervaring met presenteren? Volg dan de training ‘Presenteren voor beginners’. Er is keuze tussen trainingen van een of meerdere dagen of slechts een paar uur. Sommige trainingen kan je rustig vanuit huis volgen op jouw eigen tempo.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.