Skip to main content

Tips voor het inleveren en verdedigen van je scriptie

Is het einde van je scriptie bijna in zicht? Sommige studenten willen er dan snel vanaf zijn en leveren hun scriptie haastig in. Juist door op het einde nog goed aandacht te besteden aan je scriptie en je goed voor te bereiden op je verdediging vergroot je de kans dat je een voldoende haalt. In deze blog lees je waar je op moet letten om succesvol je scriptie af te ronden.

 

Lees alles nog eens door

Ondanks dat je jouw scriptie al zo vaak hebt doorgelezen is het erg belangrijk om je scriptie nogmaals door te lezen. Focus je hierbij eerst op de inhoud. Neem hier de tijd voor en doe dit op een moment dat je geconcentreerd kan werken. Na een hele dag werken is dit dus niet een goed idee. Laat ook iemand anders je scriptie lezen. Vaak lees je over fouten heen die andere mensen wel zien. Pak tijdens het lezen van je scriptie de beoordelingsformulieren erbij. Ga nog eens goed na of je scriptie alles bevat uit de eisen in de beoordelingsformulieren.
 

Doe nogmaals een spellingscheck

Nadat je de inhoud hebt gecontroleerd moet je jouw scriptie ook checken op spelling. Veel spelling kan je laten checken door de spellingscheck in Word en verschillende apps. Helaas zijn er ook veel tekstuele fouten die niet worden gevonden door de spellingscheck. Door je scriptie hardop te lezen vind je sneller fouten. Heb je geen zin om zelf je spellingscheck te doen? Dan kan je dit laten doen door verschillende organisaties. 
 

Doe onderzoek naar je examinatoren

Ga na wat voor personen je examinatoren zijn. Onderzoek of je mensen kent die (een van) hen als docent of examinator hebben gehad. Vervolgens vraag je na waar de examinatoren opletten en wat voor soort communicatie ze waarderen. Zo kan de ene examinator humor waarderen tijdens een verdediging en een andere examinator totaal niet.

 

Voorbereiden van je verdediging

Vervolgens ga je aan de slag met het schrijven van je verdediging. Schrijf je verdediging niet helemaal uit, maar maak een korte opzet. Als je alles opschrijft ga je jouw presentatie opdreunen in plaats van dat je met enthousiasme verteld. In de opzet beschrijf je de structuur en bepaalde onderwerpen die je wilt bespreken. Oefen je verdediging een aantal keer voor de spiegel en ook voor andere mensen. Om je verdediging te ondersteunen kan je beeldmateriaal gebruiken, zoals een powerpoint. Let erop dat er niet te veel tekst staat op de powerpoint. Te veel tekst op een powerpoint leidt namelijk af. Bovendien vergroot dit de kans dat je door de zenuwen zelf de powerpoint gaat aflezen.

 

 

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.