Skip to main content

Tips voor een representatieve houding tijdens het solliciteren

Hoe je overkomt tijdens een sollicitatie is erg belangrijk, je kunt namelijk vaak maar een keer een indruk achter laten. Maar hoe laat je een representatieve indruk achter tijdens je sollicitatie? Wij leggen je het uit.

Om te starten moet je natuurlijk een vacature vinden die jouw aanspreekt. (dat is soms al een opgave opzich). Als je hem hebt gevonden, dan is het noodzaak dat je een goede motivatiebrief stuurt met ene indrukwekkend CV, zodat je daarna op gesprek maga komen. Maar hoe doe je zo'n sollicitatiegesprek, zodat je een representatieve indruk achter laat?

Representatieve houding tijdens corona

Waar je voor corona gewoon naar een bedrijf toe ging, daar netjes gekleed je voorstelde met een handruk en dan het sollicitatie gesprek deed, gaat dat nu meestal overal online. Makkelijk dat je nergens naar toe hoeft te reizen, maar het is wel een stuk lastiger geworden om een goede indruk achter te laten. Vaak is het persoonlijke contact - alleen al het schudden van een hand -  erg belangrijk om je eerste indruk achter te laten. Desondanks zijn er wel een aantal goede tips om een goede 'digitale indruk' achter te laten.

Een goede voorbereiding

Zorg dat je voorafgaand aan het gesprek het programma wat wordt gebruikt (Zoom, Hangouts, Meets etc) hebt geinstalleerd en een keer hebt gebruikt, zodat je niet aan het begin van het gesprek eerst alles moet testen en uitzoeken. 

Ook is het goed dat je een rustige, representatieve achtergrond hebt. Bij sommige pagina's kun je dit automatisch instellen, maar bij andere niet. Kies bijvoorbeeld een werkkamer thuis of een kantoorruimte waar je het gesprek kunt voeren. Doe je het vanuit jouw studentenkamer, zorg dan dat je je kamer hebt opgeruimd - of in ieder geval het gedeelte dat in beeld is -  en zorg dat er geen heftig behang of rare posters achter je hangen.

Representatieve houding tijdens fysiek sollicitatiegesprek

Bij sommige bedrijven willen ze toch graag ene fysiek gesprek hebben. Ook bij het 'old-school' solliciteren is het belangrijk om een goede indruk te maken. Volgens Amerikaanse onderzoekers beslist de sollicitatiecommissie zelfs al binnen tien seconden of je geschikt bent voor de baan of niet. Zet dus zelfverzekerd de eerste stap binnen en laat zien wat je waard bent. 

Bij een sollicitatiegesprek bij het bedrijf zelf, is het belangrijk dat je een goede houding hebt. Zit rechtop en ga niet hangen,  maar geef ook een goede stevige handdruk (als het weer mag). Daarnaast is het nutuurlijk belangrijk dat je kleren fris zijn gewassen en niet gekreukt zijn, dat je nette schoenen aan hebt (afhankelijk van het bedrijf van en de functie kun je ook op sneakers komen, maar zorg dan wel dat het nette schone sneakers zijn).  Ook jijzelf moet fris ruiken, gebruik goede deodorant en een lekkere parfum. Zorg dat je naar de kapper bent geweest en dat je baard is getrimmed of geschoren is.

Kledingkeuze aanpassen op functie en bedrijf

Ga je solliciteren bij een bank of verzekeringsmaatschappij, dan is het hoogst waarschijnlijk gebruikelijk dat je in pak komt solliciteren. Maar ga je bij een creatief online bedrijf werken, dan sla je waarschijnlijk de plank mis als je in pak komt solliciteren. Doe dus ook altijd goed onderzoek naar het bedrijf en de bedrijfscultuur. Staan er bijvoorbeeld teamfoto's op de website, dan kun je vaak al een beetje afleiden hoe je je moet kleden. Weet je het niet zeker, dan kun je het beter op safe spelen door je iets netter aan te kleden. Overdressed zijn is namelijk altijd minder erg dan underdressed zijn.

Capaciteitentest oefenen

Na een goede eerste indruk is het echter nog lang niet zeker dat de baan binnen is. Het draait namelijk (natuurlijk) niet enkel om het uiterlijk. Bedrijven kiezen er daarom steeds vaker voor om kandidaten grondiger te testen tijdens de procedure. Via Hellotest is het mogelijk om je daar vooraf goed op voor te bereiden. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld met een capaciteitentest bepaalde (cognitieve) capaciteiten van een sollicitatiekandidaat meten. Wil jij graag een capaciteitentest oefenen? Zit dan niet langer stil en bereid jezelf snel voor om tijdens een sollicitatie nog representatiever voor de dag te komen.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.