Skip to main content

Tips om te zorgen voor je lichaam als student

Het is algemeen bekend dat het studentenleven niet bepaald goed is voor je lichaam. Bier drinken als water, kant en klare noedels als avondeten en geen tijd om te sporten. Vooral een lidmaatschap bij een studentenvereniging levert de nodige extra kilo’s op. Uit onderzoek is gebleken dat studenten die lid worden van een vereniging gemiddeld 2,1 kilo aankomen in de eerste drie maanden. Dat is heel flink. Het is niet goed voor je lichaam en ook niet bepaald goed voor je zelfvertrouwen. Daarbij komen nog de korte en onregelmatige nachten, die van invloed zullen zijn op je concentratievermogen tijdens je studie. Meerdere negatieve gevolgen dus, die voorkomen kunnen worden. Hoe houd je het in de hand en zorg je goed voor je lichaam en geest?

Geniet, maar drink met mate

Een irritant cliché, maar toch zo waar. Alcohol is slecht voor zowel je hersenen als voor je lichaam. Dat weten we allemaal. Toch drinkt de gemiddelde student ontzettend veel. Uit onderzoek onder 2000 eerstejaars studenten van het UMC Groningen kwam naar voren dat verenigingsleden gemiddeld 12 glazen per week meer dronken dan voorheen. Sommige studenten kwamen aan een totaal van 40 glazen in de week. Dat is zo’n 6 glazen per dag!

Alcohol heeft een schadelijke werking op de ontwikkeling van de hippocampus, het hersengebied dat belangrijk is voor leren en geheugen. Niet echt bevorderlijk voor je studie dus. Daarnaast bevat alcohol ook veel calorieën, waardoor die kilo’s er zo snel aan komen. Als je dit weet, is die leuze dus niet zo gek. Natuurlijk kan alcohol een feestje veel leuker maken, maar een avondje op de bank kan ook heel leuk zijn zonder die 5 bier. Plan in een week een paar alcoholvrije dagen in of beperk het tot 1 glaasje. Ben je bang dat mensen je een mietje vinden als je niet drinkt? Allesbehalve! Uit ervaring weet ik dat velen het juist heel moedig en stoer van je vinden als je aangeeft het vandaag liever bij cola te houden. 

Iedereen kan een kok zijn

Het is erg verleidelijk om na een lange dag een pizza te bestellen of een kant-en-klaar maaltijd uit het schap te rukken bij de Appie. Echter, deze maaltijden bevatten veel vetten, zout en niet of nauwelijks voedingsstoffen. Ze doen niks goeds voor je lichaam en leveren je alleen meer kilo’s op.
Het koken van een gezonde maaltijd hoeft helemaal niet lastig te zijn. Beperk vooral kant-en-klare ingrediënten en kook met veel groenten en goede vezels. Laat vlees en kaas eens staan, ook vegetarisch kun je super lekker koken! Dit is bovendien ook nog eens goed voor je portemonnee.

Denk bijvoorbeeld aan volkorenpasta met een tomatensaus gevuld met aubergine, courgette, paprika en wortel. Of maak een lekker pittige curry met bloemkool en kikkererwten en serveer het met zilvervlies rijst. Ook kun je denken aan wraps met een bonenmix en verschillende groenten. Allemaal goed voor je lijf en zo gepiept!

Sporten met plezier

Geen tijd hebben om te sporten is vaak onzin. Kijk een aflevering van je favo serie per week minder en ga in plaats hiervan lekker bewegen. Kies een sport die je leuk vindt, dan maak je er sneller tijd voor vrij. Een andere tip is om een teamsport te doen of samen te gaan met een vriend(in). Dit is een stok achter de deur: je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je teamgenoten of vriend(in). Bovendien is het supergezellig. Drink bij de borrel achteraf een spaatje rood en je voelt je erna als herboren.

 Vond je dit interessant? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws, toffe hotspots, handige tips, nieuwe kamers en leuke vacatures in je mail! 

Amsterdam Studentenstad

Amsterdam biedt jou de ideale mix voor een onvergetelijke studententijd. In een dynamische, Amsterdamse studententijd waarbij elke dag anders is, houden wij voor jou het overzicht. Wij bieden: het laatste studentennieuws, een lijst van up-coming feestjes, toegangskorting bij evenementen, een verzameling van de beste kamers, toegang tot de leukste bijbanen en alles wat je verder moet weten tijdens je studententijd in Amsterdam.

Studeren in Amsterdam

Ga jij studeren in Amsterdam? De basis van je studententijd is het kiezen van de onderwijsinstelling en studie die bij jou past.

Werken in Amsterdam

Ga je in Amsterdam studeren? Dan wil je vast werken naast je studie en misschien moet je ook wel een stage lopen. Ben je op zoek naar een leuke bijbaan in of rondom Amsterdam en de beste studiegerelateerde stages?

Wonen in Amsterdam

Amsterdam is een van de beste steden om te studeren. Wij schreven zelfs een heel artikel met redenen om in Amsterdam te studeren!

Geldzaken

Studeren en het bijbehorende studentenleven is leuk, maar het kost hartstikke veel geld.

Vrije tijd in Amsterdam

Na een dag hard studeren en colleges volgen heb je wel wat ontspanning verdiend. Dat komt goed uit, want er is altijd wel wat leuks te doen in Amsterdam Studentenstad.

Gezondheidszorg in Amsterdam

Tot vroeg in de ochtend bier drinken in de kroeg, weinig slapen en ongezond eten. Het studentenleven in Amsterdam staat niet bekend om haar gezonde levensstijl.